A húsevők szerettek volna ma valami sülteset enni, viszont nekem nem volt nagyon sok kedvem a konyhában sürgölődni ebben a szép időben.
Jó ötletnek tűnt kpróbálni a dobozonsütést, nem kell vele sokat vacakolni. Nem vagyok egy Stahl-rajongó (sőt), de valakitől megkaptam karácsonyra a könyvét, abban is benne van a recept, úgyhogy abból készült.
Pác
3 ek.olaj
3 ek. baracklekvár
1 kk. őrölt kömény
1/2 kk. csípős paprika
1 ek. Becherovka (nekem ez volt itthon, könyvben Unicum van)
1 fokhagymagerezd áttörve
ezeket összekeverni
Sör felét megisszuk, a másik felébe beledobunk pár gerezd fokhagymát.
Én a dobozt betekergettem alufóliába, mert megképzett szemeim előtt, amint a családot heveny festékmérgezéssel kórházba szállítják. Recept nem ír ilyet, én viszont kényes vagyok mindenféle kemikáliáknak még a gondolatára is.
A húst megsózzuk, borsozzuk, bekenjük a pác felével.
Rávarázsoljuk a dobozra a csirkét, tűzálló tálra vele, jól bebugyolálva az egészet alufóliába.Előmelegített 200 fokos sütőben 1 1/4 óráig sütni, utána levenni a fóliát, bekenni a maradék páccal és még 1/4 óráig pirítani.
(Felhívnám a kedves mindnyájatok figyelmét, hogy kiskorú ne legyen közelben a finisnél, mert ha úgy jártok, mint én, hogy kenéshez való kiszedés közben felborul a nyavalyás dög és belefolyik a sütőbe a leve, és onnan rögtön hatalmas, fekete, igen büdös füstfelhő tör elő, esetleg ti is a csirke rosszéletű édesanyját szídjátok...
Persze ez csak arra vonatkozik, akit szintén elöntenek az indulatok a sütőpucolásnak még a gondolatától is.)
Na, mikor megpirulván kiszeditek, (nektek biztosan nem borul fel megint, hogy az edényfogóra kenődjön a mázolat fele, és akkor megint jő a csirke jó anyjának emlegetése) akkor vigyázni kell, nehogy véletlenül valahogy fejre álljon.
Persze okosabbak nem fél literes sört vesznek, hanem a kisebbet, arról nehezebb borulni.
A mi csibénk sülhetett volna még, de a szárnya kezdett nagyon pirulni, ha nem így lett volna, hagyom még egy kicsit. Persze okosabbaknak, akik nem fél literes dobozra teszik, lejjeb van csirkéjük, így szárnya sem ég a felső melegtől időnap előtt.
Társaság felének ízlett, szokásos válogatós szakasz száját huzgálta. Én nem tudok nyilatkozni, mert én meg a zöldséges részleg vagyok, igen ritkán eszem húst.
Krumplis muffint és hagymás paradicsomsalátát ettünk mellé. (Én nem mellé.)
Tenerifén ettünk valami elképesztően finom csípős csirkét, pollo con ayo volt a neve, asszem fokhagymás csirke. Még a válogatós szakasz is nyelte befelé sebesen. Igaz előtte megjártuk az Pokolszurdokot és meglehetősen farkasétvágyunk lett, mire visszaértünk.
Papas arrugadast adtak hozzá, amit egy kifejezetten erre a célra termelt aprócska krumpliból készítenek, tengervízben párolva héjastól. A csirke receptjét nagyon szeretném, mert még nem sikerült tökéletesen reprodukálni, mellesleg a körettel együtt helyi specialitás.
Egyébként igen irigykedtem, mert rengeteg féle krumplit láttam a piacon.
Ezekből csinálják a fent említett papas arrugadast.
Csirke, sörösdobozon (s)ülve
2007.03.11. 18:10 | Cserke | 11 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr6245369
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Piroska · http://piroskaesfarkas.blog.hu 2007.04.17. 09:54:06
Cserkó! Most találtam ezt az ülős csirkédet, de nem tudom vizualizálni, hogy miként nyomod rá? Csak nem beletuszkolod az alvázába a sörösdobozt???? És utána az egész csirkét dobozzal ráülteted egy tepsire, majd a csirkét alufólia köntösbe burkolód? Vagy?
Cserke 2007.04.17. 14:44:32
Doboz becsomagol, nyílását kivéve fóliába.Ha nem zavar rajta a festék, ezt a momentumot elhagyhatod, de nálunk ebedlik szeretik a csontját, és velük sem etetnék vegyszert.
Na, ugye csibének ki van szedegetve szegénynek belső része, így van neki nyílás alul.És beletuszkolom, bizony a sörösdobozt. Utána tepsire ráültet, fóliába teker, majd a végén pirításhoz leveszi fóliát. Pofoneccerű.
De csak a kis dobozzal!!!
Na, ugye csibének ki van szedegetve szegénynek belső része, így van neki nyílás alul.És beletuszkolom, bizony a sörösdobozt. Utána tepsire ráültet, fóliába teker, majd a végén pirításhoz leveszi fóliát. Pofoneccerű.
De csak a kis dobozzal!!!
piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.18. 10:09:32
Na jó, ki is próbálom, köszönöm!!!
Nálunk ebek nem ehetnek csontot:-) túúúdod, pucckutyák!
Nálunk ebek nem ehetnek csontot:-) túúúdod, pucckutyák!
Cserke 2007.04.20. 07:59:43
Sok sikert!! Csak tudod!, ne félliteres sört vegyél!!!
piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.04.20. 10:22:42
Főleg, hogy mi nem is bírjuk meginni, csak a vendégjárkálás miatt van otthon:-)
8/20 · http://kurcsma.forumco.com/topic~TOPIC_ID~10.asp 2007.10.12. 13:44:23
Csakhogy nem sörösdoboz, hanem sörösüveg.
Vizzel félig megtöltve és már formájától fogva is könnyebb a csirkét karóba húzni.
Az üveget meg egy kevés vizzel telt tepsibe állítani. Mondom én. :)))))
Vizzel félig megtöltve és már formájától fogva is könnyebb a csirkét karóba húzni.
Az üveget meg egy kevés vizzel telt tepsibe állítani. Mondom én. :)))))
Cserke 2007.10.12. 15:13:34
Mondjad csak, mindig tanul az ember:)) Ezek szerint az üveg nem törik el??
Igazából itt (állítólag) az a lényeg, hogy a sör gőze sülés közben átjárja a csirkét, attól lesz omlós.
Üveges módszernél pedig, hogy grillcsirke jellege lesz? És az egészen biztos, hogy könnyebb lehet vele bánni...
Igazából itt (állítólag) az a lényeg, hogy a sör gőze sülés közben átjárja a csirkét, attól lesz omlós.
Üveges módszernél pedig, hogy grillcsirke jellege lesz? És az egészen biztos, hogy könnyebb lehet vele bánni...
Cserke 2007.10.12. 15:17:21
8/20, milyen egy helyesek vagytok ti ott és milyen jó kis receptek vannak!!
Ekecsi L. · http://ekecsi.blogspot.com 2008.02.04. 15:54:28
Sziasztok!
Egyszer láttam egy már kész állapotban lévő sörösüvegen sütött csirkét.
Nagy hatással volt rám.
Elhatároztam hogy én is megcsinálom! :)
Úgy is lett.
Októberben került rá a sór.
(Szülinapi bulim) :)
Mivel nemtudtam pontosan hogy is kell fűszerezni, ezért nem is tököltem!
Csak hanyagul valami nevetlen grillfűszerbe nyomtam a pipit, a sörösüvgbe vizet tettem, tepszit alá, asztán az egészet bevágtam a sütőbe.
Had szóljon! :D
A meglehetősen lúzer "konyhai szaktudásom" ellenére, de a jó társaság örömére, elég jól sikerült!
Szóval, NEM ÜTÖTTEK AGYON!!! :D
(Fotó a blogomban)
Ismét szeretnék csirkét sütni, csakhogy most az is érdekelt, mások hogy csinálják. Azok akik értenek is hozzá, ezért rákerestem a neten.
Találtam is 2 nagyon jó oldalt!!!
Az egyik természetesen ez, és nagyon örülök neki!
A másik oldalon is vannak jó ötletek!
Nézzétek meg, így még változatosabban készíthetjük el, ugyan azt a kedvelt ételt!
A sörösüvegen sütött csirkét! ;)
Üdv. Ekecsi L.
A másik oldal címe:
www.mannaceramica.hu/webset32.cgi?B2BComm@@HU@@53@@GOOGLEBOT
Egyszer láttam egy már kész állapotban lévő sörösüvegen sütött csirkét.
Nagy hatással volt rám.
Elhatároztam hogy én is megcsinálom! :)
Úgy is lett.
Októberben került rá a sór.
(Szülinapi bulim) :)
Mivel nemtudtam pontosan hogy is kell fűszerezni, ezért nem is tököltem!
Csak hanyagul valami nevetlen grillfűszerbe nyomtam a pipit, a sörösüvgbe vizet tettem, tepszit alá, asztán az egészet bevágtam a sütőbe.
Had szóljon! :D
A meglehetősen lúzer "konyhai szaktudásom" ellenére, de a jó társaság örömére, elég jól sikerült!
Szóval, NEM ÜTÖTTEK AGYON!!! :D
(Fotó a blogomban)
Ismét szeretnék csirkét sütni, csakhogy most az is érdekelt, mások hogy csinálják. Azok akik értenek is hozzá, ezért rákerestem a neten.
Találtam is 2 nagyon jó oldalt!!!
Az egyik természetesen ez, és nagyon örülök neki!
A másik oldalon is vannak jó ötletek!
Nézzétek meg, így még változatosabban készíthetjük el, ugyan azt a kedvelt ételt!
A sörösüvegen sütött csirkét! ;)
Üdv. Ekecsi L.
A másik oldal címe:
www.mannaceramica.hu/webset32.cgi?B2BComm@@HU@@53@@GOOGLEBOT
Cserke 2008.02.04. 16:43:34
Szia! Megnéztem, nagyon guszták, igazán ügyes vagy, azt meghiszem, hogy nem ütöttek agyon:)Ilyen ösztönös dolgokból jük szoktak kisülni, biztos van érzéked hozzá.
És a gyerkőc meg nagyon édes!!
Köszi a kedves szavakat és további sikereket a konyhában:))
És a gyerkőc meg nagyon édes!!
Köszi a kedves szavakat és további sikereket a konyhában:))
Ekecsi L. · http://ekecsi.blogspot.com 2008.02.06. 14:26:43
Köszi szépen!
Neked is hasonló jókat kívánok a jövőre nézve. :)
Tudod ritkán bújik belém a "konyhatündér" de akkor hadjanak kibontakozni... ;)
Ekecsi L.
Neked is hasonló jókat kívánok a jövőre nézve. :)
Tudod ritkán bújik belém a "konyhatündér" de akkor hadjanak kibontakozni... ;)
Ekecsi L.
Erről beszélgetünk..