Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Jó lenne

2008.02.11. 20:08 | Cserke | 13 komment

Tudom, hogy milyen szörnyű körülmények között vannak tartva és szenvednek életük elejétől, amíg meg nem halnak. És azt is, hogy nem egészséges egy felfújt, agyontápozott, kierőszakolt valamit megenni.
Tudom, hogy idealista elképzelés, mert rengeteg embert kell etetni. Tudom, hogy annyit nem lehet előállítani normális úton, amennyire igény van.
Tudom, hogy sokakat nem érdekel, hogyan és miként lesz, mert "mindegy, csak finom legyen", de azt is tudom, hogy sokan viszont nem is tudják, mit esznek.
Tudom, hogy sokaknak nincs választásuk, örülnek, hogy ehetnek. Tudom, hogy sokan választanák a jobbat, ha megtehetnék.


Bogármesternél olvastam:

"Ezennel a Húsosfazék is csatlakozik a nagyüzemi csirketartás elleni kampányhoz, nemcsak azért, mert az alábbi videón bemutatotthoz hasonló telepeken gyakorlatilag egész életükben kínozzák az állatokat, hanem az innen kikerülő csirkehús pocsék minősége miatt is. A boltokba kerülő, előrecsomagolt húsokra ugyan rákerül a Kiváló minőségű magyar baromfi matrica, ám ezek össze sem hasonlíthatóak egy kukoricán nevelt, tanyasi kapirgálós csirkével.

A jellegzetes tápszerízt hiába nyomjuk el erős fűszerezéssel, a kellemetlen utóízzel egyszerűen nem lehet mit kezdeni. A hús színe és állaga sem megfelelő, fakó és könnyen szétfő. Minderre csak akkor döbben rá az ember, ha van alkalma igazi, szabadban nevelt csirkét enni. A tápszerezés mellett ennek az az oka, hogy az üzemi csirkét már feleolyan idősen levágják, mint a háztáji szárnyasokat, s rövid életüket állandó mesterséges megvilágítás mellett élik le, így ugyanis kevesebbet alszanak, s többet esznek. A tömeges állatkínzás végeredménye az olcsó, de pocsék csirkehús.





S hogy mit tehetünk a nagyüzemi csirketartás ellen? Ne vásároljunk csirkegyári húst, helyette keressük a piacokon a kistermelők kukoricán nevelt csirkéit! Mi is, és hosszú távon az állatok is jobban járnak így!"

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr19335429

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Mondatok « Tintaleves 2008.03.07. 09:24:38

[...]hogyan kerül ételük az asztalra. (Erről legutóbb Cserke írt megindítóan.) p. 230 Nem hiszem, hogy a pulykát[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piroska 2008.02.14. 11:39:03

Csatlakoztam Cserkókám!

cserke 2008.02.14. 14:20:43

Tudtam én, hogy rendes gyerek:)

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2008.02.14. 18:39:13

remélem, hozzáteszek valamit:

,,Tudom, hogy milyen szörnyű körülmények között vannak tartva és szenvednek életük elejétől, amíg meg nem halnak."
- ahhoz, hogy ezek a mesterséges hibridek, a genetikai képességeiknek megfelelően termeljenek, optimális környezeti feltételeket kell biztosítani nekik (az állomány jó része valószínűleg nem szenved tehát). ezen a ponton gazdasági és állatvédelmi szempontok találkoznak. a fejlődés manapság erre mutat.

,,És azt is, hogy nem egészséges egy felfújt, agyontápozott, kierőszakolt valamit megenni."
- inkább az antibiotikum maradványokkal lehet baj. ezt ellenőrzik. (a húsminőséget is, persze nem a gourmandok szempontjából :).)

,,Tudom, hogy idealista elképzelés, mert rengeteg embert kell etetni. Tudom, hogy annyit nem lehet előállítani normális úton, amennyire igény van."
- a húsevés nem létkérdés (inkább élvezet és megszokás). ha a gazdag országok felhagynának a húsevéssel (csökkentenék azt), az több (olcsóbb) növényi fehérjét jelentene a szegényebb országok számára. (igazából az van, hogy a baromfi, illetve a sertés versenyhelyzetbe van az emberrel gabonafelhasználás szempontjából, és ehhez jön az, hogy minél feljebb jutunk (kapcsolódunk be) a táplálékláncba, anyag és energia szempontból, annál pazarlóbbá válunk.)

szóval itt az idealizmus másik oldala :)

cserke 2008.02.14. 21:42:39

Proteus, szerintem az állatvédelmi szempontok nem sok szerepet játszanak a nagyüzemi hústermelésben. A profittal ellentétben. Mit jelent az, hogy az állomány nagy része nem szenved? Nem kekeckedésből, de tényleg. Szerintem borzasztó körülmények között vannak tartva és nem csak a baromfik.
A húsevés valóban nem létkérdés, ezt igazolni tudom, majd' 10 évnyi húsnemevés után. De van akinek nem teljes a napja anélkül. Ezt is elfogadom, szokás, ízlés dolgában nem érdemes vitázni. De talán lehetne kevésbé gátlástalan és humánusabb (jó szó ez erre?) módon művelni a táplálékalapanyag előállítását.

A harmadik felével teljes mértékben egyetértek, és örülök, hogy hozzátettél:))

lábasjószág 2008.02.15. 15:22:29

legalább a napfényt ne lopnák el előlük!

és néha csemgének kapnának friss füvet, tyúkhurt!

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2008.02.16. 16:49:29

ezzel csak azt akartam mondani, hogyha a termelést vennénk a szenvedés mérőszámának (?), akkor mondhatjuk azt (csak állományszinten, és csak tényleg optimális technológiai körülmények mellett) hogy egy jól termelő állomány legtöbb egyede nem szenved.
ez ugye tankönyvi szöveg, mert láttam/látom ezt testközelből és mivel ezek tényleg mesterségesen létrehozott (nagy növekedési eréllyel rendelkező) mesterségesen tartott (fény, mélyalom, telepítési sűrűség), így bármilyen kis technológia hiba egyből borulást ereményez, de még kvázi optimális (tankönyvi) körülmények között is például a különböző lábvégbetegségek az állomány kb. 1/5 részét érintik, ehhez még hozzájön mindenféle egyéb ártalom (bár ezek gyakran fedik egymást, halmozottan fordulnak elő egyes egyedekben). mindez azt tükrözi, hogy kényes ez az egyensúly, és mindenképpen csak állományszinten értelmezhető.
de fogalmazhatok úgy is, hogy éppen annyira betegek és szenvednek, amennyire az gazdaságilag elfogadható.
ebből is az (az is) következik, hogy erkölcsileg azonban semennyire nem elfogadható az intenzív állattartás a jelenlegi formájában.
az viszont bíztató, hogy kompromisszumok mentén halad az egész az állatoknak egyre jobban megfelelő körülmények biztosítása felé. és ebben szerepe van/volt az ilyen radikális kezdeményezéseknek, mint jelen akció.
(különben belülről dolgozok a témán ;-)

a tyúkhúrt meg állandóan dobáltam át a kert végéből a kerítésen a szomszéd díszes baromfiállományának. (na jó, néha szálanként és röhögve azon, hogy önzőzik vele a többiek üldözésében körberohanva az udvart az a tyúk, amelyik elsőként megkaparintott.)

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2008.02.17. 07:57:34

OFF
Most majszoltam el a citromos kekszet, amit grenadine küldött Neked cukroskatával a GBT-re!!

cserke 2008.02.18. 08:58:27

Proteus, megnyugtat, hogy eszerint ugyanarról a dologról beszélünk.
Ha meg belülről dolgozol rajta, az különösen:)


Piszke!!!
Csak ennyit tudok mondani...:)

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2008.02.18. 16:50:41

különben meg ajánlom a témában Olty Márta két könyvét (állatok nyomorúsága, kérdések istenhez), amiket én gyakran úgy olvastam, hogy fél óránként a sarokba akartam vágni, mert nem az én stílusom, meg annyi vitatni valóm volt. mindkét írás nagyon harcos, és bár sok mindennel nem értek egyet, mindenképpen megmozgatott. ha higgadtabra vágysz akkor David DeGrazia: Az állatok jogai c. könyvét ajánlom.

akkor off :) :
gyere gyomaendrődre, lekvároskifli sütés lesz a tájházban. 1000 ft a beugró, csak némi felszerelést kell hozni. (mit nekem Gundel:) teljesen autentikus lesz. (idős nénik, kemence, vájdling, rokonyok, stb. ;)

cserke 2008.02.18. 17:05:07

Én most benned reménykedem, de nagyon,hogy dolgozol belülről:)

Nade mikor lesz a kiflisütés??S mehetnek e hajlottkorú, náthás asszonyok is?
S milyen felszerelést? Tartok tőle, búboskemencét nem tudnék prezentálni...

Saakena 2008.02.18. 21:34:25

Sajnos nem csak a csirkékkel ez a helyzet, a többi asztalunkon kikötő állat sincs jobb körülmények közt tartva az üzemekben(pl:disznó,marha) És sajnálatos módon a piacokon sem mindig fut össze az ember igazi(nem gyári) csirkehússal. Szerencsére nálunk a nagyi a hús-beszerző és ő ragaszkodik a "házicsirkéhez":)

cserke 2008.02.18. 22:05:06

Saakena, a többi legalább ilyen borzasztó.
Piacokon nagyon kell tudni, kitől érdemes vásárolni, tényleg szerencséd van, hogy van egy ilyen nagymamád.
Címkék: szövegláda
süti beállítások módosítása