Aztán jött egy olyan különösen elborult elméjű időszakom, amikor egy hasonlóan mániákus barátommal bejártuk a fél országot egy-egy különlegesebb darabért. Mentségemre szolgáljon, hogy nála jelentősen súlyosabb a helyzet.
Az engem sem tartott vissza kicsit sem, hogy a növények számának gyarapodásával nem növekedett a kert mérete. Mindent el kellett valahová ültetni, és én el is ültettem.
Persze a mostani katalógusokban is sikerült elrántaniuk a csalimadzagot, mert ki az, akinek a szeme előtt nem jelenik meg a mézbogyónak titulált növény kiváló tulajdonságainak olvasása közben egy saját mézbogyó bokor, amiről majd kosárszám lehet szüretelni ezt a csodás gyümölcsöt?
Tegnap megjött a harmadik ilyen cég katalógusa is, a hollandé, az ő nevükön a Sarj egy félóráig vidult, két éve ugye még eszébe sem jutott, hogy ez vicces, dehát nő a gyerek és hasznos kifejezések tárháza is egyre bővül.
Ebben is találtam ígéretes darabokat, azonkívül meg nagyszabású kertátépítési tervek alakulnak a fejemben, tehát még hely is lesz.
És a nagy faedényekbe pedig salottahagyma kerül idén, a törpeparadicsom helyet. Én nem tudom, mi ez a nagy hajcihő ekörül a salotta körül, nyilván nem vagyok eléggé kifinomult. Jó, persze, hogy jó, meg szép is, de azért ne tupírozzuk föl nagyon. Mondom én ezt. Viszont a szaporítóanyagára rögtön lecsaptam,(és még hoztam egy dobozka nem ültetnivalót is) mikor kicsit elmentünk a múlt héten itthonról. Úgyhogy idén dúskálni fogok a salottában (ha megmarad nálunk) és akkor nagyon kifinomult konyhát fogok én vinni.
Addig is mindenki igyekezzen felturbózni az immunrendszerét, ilyenkorra a szervezet tartalékai kimerülnek, nehogy úgy járjon, mint én, hogy két hete nem bírok megszabadulni a szipogástól.
Például együnk hüvelyeseket. Mondjuk babot. Feketeszeműt.Meg spenótot.
20 dkg apró szárazbab, előző nap beáztatva
25 dkg spenót egészben hagyva
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 doboz hámozott paradicsom
1 kk római kömény
2 szál citromos kakukkfű
só
bors
olaj
A hagymákat kevés olajon megpároltam, hozzátettem a babot, áztatóvíz nélkül. Annyi vízzel felöntöttem, hogy ellepje, beletettem a köményt, sót borsot. Nagyon jó kis babot hoztam Madeiráról, ami gyorsan megfőtt, de ha régebbi a bab, érdemes előfőzni félig.
Ha már majdnem puha, akkor kell a paradicsomot beletenni, azzal is főzni kb. 10 percig, kicsit szétnyomkodva a paradicsomokat villával. Ennyi idő alatt az ízek összefőnek, akkor megy bele a spenót, de ezzel már csak annyi ideig kell hagyni, hogy a levelek összetöppedjenek kicsit.
Tartottam tőle, hogy a római köménynek nagyon domináns lesz az íze, de olyan szépen összesimult a végére az egész, hogy a félelmem alaptalan volt.
(Valamelyik vegetariánus szakácskönyvből)
(És VkOrsi és Horasz receptje szerint notepadban írva és úgy bemásolva tényleg nem tolja szét a sablont:))
Erről beszélgetünk..