A pincében még van kb. 10 kg krumpli, fele kifli, a másik fele meg szétfővős fajta. Mivel lassan kezdenek szegények megszottyadni, mihamarabb fel kellene dolgozni. Ha a férfinépségen múlna sült krumpli lenne reggelire is, de ez ellen meg vadul tiltakozom.
Pár éve szorgos olvasója voltam a HIX konyhalistájának, nem is tudom, van-e még. Jobbnál jobb receptek voltak, például a Bzit-féle kókuszcsók, amit megcsináltam nyáron:), le is fotóztam, úgyhogy a múltkori restanciák felsorolásához hozzácsaphattam volna azt is. A kakukkfüves krumplilepény is onnan való, viszont erről nem tudom, ki küldte be.
Úgy két-három hete csináltam, a többihez képest még viszonylag friss az élmény...
Pár éve szorgos olvasója voltam a HIX konyhalistájának, nem is tudom, van-e még. Jobbnál jobb receptek voltak, például a Bzit-féle kókuszcsók, amit megcsináltam nyáron:), le is fotóztam, úgyhogy a múltkori restanciák felsorolásához hozzácsaphattam volna azt is. A kakukkfüves krumplilepény is onnan való, viszont erről nem tudom, ki küldte be.
Úgy két-három hete csináltam, a többihez képest még viszonylag friss az élmény...
1/2 kg pulykamell szeletelve
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
só
bors
olaj
1 dl tejszín
1 tk kukoricakeményítő
Egy lábasba mindent beleraktam, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Miután a víz lefő, szépen megpirul az olajon. Akkor a húst kiveszem, a lábasban lévő pecsenyeszaftot felöntöm kevés vízzel, összeforralom. Átszűröm, és áttöröm a szűrő tartalmát bele a lébe. Felöntöm, a tejszínnel, és besűrítem a keményítővel.
krumplilepénykékhez
70 dkg krumpli sós vízben főzve, átnyomva krumplinyomón
10dkg vaj
5-6 ek tej
15 dkg liszt
só
bors
5 dkg durvára vágott dió
kakukkfű
szerecsendió
A főtt áttört krumplihoz hozzáadtam vajat, tejet, lisztet, kevés szerecsendiót. Jól összegyúrtam, majd gombócokat gyúrtam belőle. Sütőlapra tettem, tetejüket kanállal belapítottam, korongszerűre, ebbe a mélyedésbe szórtam a diót a kakukkfüvet, sóztam, borsoztam és még egy kis szerecsendiót reszeltem rá. Eléggé szétterjeszkednek sülés közben, úgyhogy viszonylag messzire ajánlatos egymástól tenni, különben lepénykék helyett egy nagy lepény keletkezik.
190 fokon pirulásig sütöttem.
Ebből úgy 4 főnek elegendő mennyiség keletkezik és hidegen is finom.
Egyébként meg azért jó, hogy nem mostanában készült dolgokat teszek fel, mert nem emlékszem mostanra a mellékes körülményekre (ki mit csinált, milyen zene szólt, közbejövő zavaró tényezők, milyen marhaságok jutottak eszembe közben, általános egészségi állapot, időjárás, gyermek nézése-beszólásai) így aztán csak a lényegre szorítkozom.
Erről beszélgetünk..