Ha forma nem is volt, de az első idei borsót a múlt héten már megszemléztem és egy helyes nénitől egy jó nagy zacskó zsenge spenótot sikerült magamhoz venni.
Meg pulykát is, bár azt nem a nénitől, hanem egy kackiás bajszú hentestől.
Állandóan kacsingatott és azt kérdezgette, még valamit, édeském??
Erről eszembe is jutott az, amit a Besenyő Pista bácsi szokott mondani a Margitról.
De nem mertem mondani, mert gyáva vagyok, meg elég szépen szeletelte a húst, meg különben is nagyon kellett volna nevetnem, ha hagyom magam és nem disztingválok, bár azt hozzátenném, még véletlenül sem nézek ki édeskének. Ráadásul a még valamit sem stimmel.
80 dkg pulykamell, szeletelve, klopfolva, egy éjszakára fokhagymás tejben megáztatva
30 dkg spenót megtisztítva
25 dkg gomba, szeletelve, oreganos olajon pirítva
~ 10 dkg olajban eltett szeletelt aszalt paradicsom
20 dkg camembert
10 dkg szárított sonka
só
bors
enyhe magos mustár
kakukkfű
Négy adagra osztottam mindent. Fóliára terítettem egy adag sonkát, arra a húst, sóztam, borsoztam, gyengén megkentem mustárral. Erre a jött a spenót, kicsit sózva, rá a gomba, aztán a paradicsom, ezt megszórtam az összevagdalt kakukkfűvel, aztán rádobáltam a feldarabolt sajtot.
Tenyérrel kicsit lenyomkodtam, felcsavartam hosszában, rétesmód.
Beletekertem több réteg fóliába. Ugyanígy a többi adagot is.
180 fokon 40 pecig sült.
Közben a köretet is megcsináltam.
Pirított zöldségek balzsamecettel
1/2 kg újkrumpli, héjasan, összedarabolva, olajban elősütve
4 nagyobb új sárgarépa
2 csokor újhagyma, zöldje nélkül
2 paradicsom, darabolva
olívaolaj
só
bors
friss bazsalikom
eceteben eltett piros bors
balzsamecet
A hagymákat hosszában negyedeltem, a sárgarépákat hosszában felszalagoztam zöldséghámozóval. Ez kicsit macerás.
( Ezzel büntettem magam amiért a múlt héten megszöktek a kutyák, szerintem az én hibámból és csak a nagyon véletlen nagy szerencsének és a csodásan talpraesett gyerekemnek köszönhetően lettek meg. Ha valaki nem csinált ilyet, szeletelheti másképp is, de így elég mutatós és van némi büntető jellege, bár inkább halpucolást érdemelnék. Angolnát, vagy valami nagyon szúrósat.)
Az olajat felforrósítottam és a hagymákat a répával karöltve jól megpirítottam, közben fűszerezve. Mikor már majdnem jó, akkor ment bele a paradicsom és a krumpli. Azzal is összesütöttem kicsit és a végén meglocsoltam 2 kanálka balzsamecettel és azzal is összeforgattam. Tálalásnál szórtam rá a borsot.
A fenti mennyiségű húsból-hozzávalókból bőségesen marad másnapra, hidegen is jó.
Egyébként a teljes hanyatlás jeleit mutatjuk gépileg.Kezdődött a kávédarálóval, aztán jött a DVD-lejátszó hétvégén a mosógép.
Murphyt csókoltatom.
Erről beszélgetünk..