Van ez a kedves elismerés Macitól, a kreatív blogger cím, ami igazán meglepetés volt és örültem neki, de őszintén szólva kissé még mindig zavarban vagyok .
De már ocsúdok lassan, csak egyszerűbb ám egy receptet beírni, mint azt bezsebelni.
Mostanában mindenféle desszertkrémeket csinálok, ez is egy ilyen, az eltérés a hagyományos karamellkrémhez képest, hogy fehércsoki is van benne, ennek örömére le is csökkentettem a receptben megjelölt cukor mennyiségét.
A csokit, már a fehéret persze még mindig nem szeretem, de amióta az epreset csináltam, többször is előfordult, hogy alkatrészként valamilyen édességhez felhasználtam.
Előnye a cukorral szemben, hogy a krémek állagát javítja kihülés után, magyarul, sűrít.
Fehércsokis créme caramell
karamellhez
10 dkg cukor, amit én egy kevés vízzel forraltam, míg aranyszínű nem lett. A felfújtas formákat (5 db 1 1/2 decis) vékonyan kikentem vajjal és egyformán elosztva szétöntögettem a karamellt.
krémhez
1/2 l tej
3 tojás
1 tojássárgája
5 dkg jobbfajta fehér csoki (eredetileg 3,5 dkg)
5 dkg cukor (receptben 8,5 dkg porcukor)
1/2 rúd vanília, felhasítva
Tejet felforaltam a vaníliával, beletettem a csokit, néha megkevertem, míg fel nem olvadt.
A tojásokat a cukorral keverőben felhabosítottam és miközben pörgött a gépben, vékony sugárban hozzáöntöttem a kissé már kihűlt tejet.
Közben elmagyaráztam a kedvesen érdeklődő fűtésszerelőnek, hogy mi jót csinálok, mert érdeklődött. Rázogatta a fejét, majd közölte, az asszony ilyet sosem csinál. Mondtam neki, hogy ez nem igaz, mert tessék, igenis csinál asszony ilyet, de hamar kiderült, nem rám gondol.
Miután ezt tisztáztuk, az edénykékbe öntögettem a lét, beletettem egy mélyebb tepsibe és felöntöttem a formák 3/4-ig forró vízbe.
Egyébként merő élvezet sütni-főzni, ha a az embernek nyitott konyhája van, ami alkalmilag a spejz tartalmát, az összes cipőt, és a cirkósszekrény összes kacatját magában foglalja, ráadásul minimum 2, de inkább 3 mesterembert.
150 fokon 25 percig tartózkodott a sütőben( persze a krém, nem a szerelő), majd kihűlés után a hűtőbe tettem.
Minimum 3 óra kell neki, de nem árt, ha tovább hűl.
Nekem még sosem sikerült úgy, hogy kiborításnál az összes karamell kijöjjön a formácskákból, ráadásul a fotómodell 1 napot töltött a hűtőben. Ennek következtében a karamell zöme felolvadt, de nem baj, rá kell önteni.
Különösen elvetemült népek még egy kis málnaszósz szoktak rátenni, ami igen kedvező ízhatást eredményez.
Mellesleg ekkora szedreket még nem láttam, akkorák voltak, mint a hüvelykujjam, csak vastagabbak.
(Paul Gayler receptje)
Erről beszélgetünk..