Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Balzsamos csirke , mandulás-citromos kuszkusszal

2007.03.02. 16:20 | Cserke | 5 komment

Szerda lévén, nehezen ugyan, de nekieredtem a piacolásnak.Közben lázasan járt az agyam, mi a nyavalyát étessek a néppel. Kévánásom volt zöldbablevesre, de ezt persze persze kisebbik pasi nem eszi. Futtomban beszereztem néhány öööö, alsóneműt, ettől reméltem szívem vigasztalását.Majdnem sikerült is.
Magamhoz vettem egy zacskó mángoldot, valamire jó lesz. Még nem csináltam sosem, de múltkor egy adagot már sikerült megfonnyasztani.A hűtőben.Onnan a kukába vándorolt. Most viszont felgerjedve a gasztroblogos töltelékes versenyen, elhatároztam, hogy valamivel megtöltöm. Vagy valami lesz vele. Halványan körvonalazódnak némi elvetemült ötletek, de erről később.
Egyelőre mai ebéden gondolkodom. Vettem csirkemellet is, ezt kétfelé osztom, egyik felét simán megsütöm, másik balzsamecetes pácba ugrik, szerencsére a kuszkuszt nem kell kétfelé, mert mindenki megeszi külön fakszni nélkül.
Kicsit megficcantja a főzést, hogy ebeknek épp a szárnylevest csinálom, persze gondos zöldségeléssel. Az legalább már készül.
Két fejtörés között néha beleolvasok a Wiltbe.  Ezzel párhuzamosan az Angyal a lépcsőn van terítéken, nem először, de még mindig nagyon tetszik. Neten láttam, hogy 2005-ben megjelent egy új könyve, reménykedem, hogy nálunk is kiadják.
Na, de visszakanyarodva, ezekkel egy időben előkaptam az Ízvarázst, abból vettem a balzsamecetes csirke alapötletét. Annyira szépek a képek benne, már ezért megérte megvenni.

A zöldbableves végül egészen jó lett, jó sok citromlével.

Gondosan lefényképeztem mindent, erre mit ád, a számítógép meghülyült attól, hogy még egy fényképezőgépet feltettünk, na persze az enyémet nem tudja kezelni. Így fénykép még nincs, de majd pótolom. Persze ha rájövök, hogy kell kezelni ezt az egész izét. Nem vagyok egy gyakorlott blogoló, sőt. Mondhatni most próbálgatom a szárnyaim.Fogalmam nincs, hogy fog kinézni, de majdcsak belejövök.

Persze ehhez meg kellene találnom a fent említett szárnyakat (nem azt, amit a kutyáknak főzök, azok megvannak...). Asszem, inkább azt kellene mondanom, hogy röpképtelen vagyok, mint a kiwi.

De ha sokat gyakorolok, hátha metamorfózison megyek keresztül.

Most lássuk a mai ebédet. Azt azért hozzáfűzném, hogy eléggé ritkán tartom magam a pontos recepthez, kivétel talán a sütemény...    

Balzsamos csirke mandulás-citromos kuszkusszal,

párolt mángolddal

 
Pác a csibéhez:

1 ek. cukor

1/2 dl balzsamecet

1 1/2 dl húsleves ( én zöldséglevesből csináltam)

1 gerezd reszelt fokhagyma

 

ezeket összekeverjük, beletesszük a csirkemellet pácolódni

 

Citromos-mandulás kuszkusz

 

A kuszkuszra szintén zöldségleves került, amíg párolódott, 1 evőkanál felforrósított vajba beledobtam egy fél marék mandulaforgácsot, zsályalevelet és citromhéjat és addig pirítottam, amíg a mandula meg nem pirult.
A citromot olyan izével hámoztam, ami kis vékony kunkorokat szed le a héjból, vigyázni kell, mert az hamar megég.
Mikor a kuszkusz felszívta a lét beledobtam vajat, átkevertem, aztán a mandulás
keveréket is beleforgattam. Paradicsomot felkockáztam, azt is hozzáadtam.
Közben a hús megpácolódott, mind a két oldalán átpirítottam, aztán ráöntöttem
a páclét is, kicsit még azzal sült.
 

A mángold szárát kivágtam, felkockáztam, vajban megpároltam, mikor puha
volt hozzátettem a felcsíkozott zöldjét, sót, borsot, kicsit hagytam még puhulni.

Hmmm, jó a mángold, jó.


A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr9941923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melange 2007.06.21. 17:44:27

Nemá. Elszállt, amit az előbb ide írtam. Csak annyit, hogy ugyan mángoldot nem kaptam, de pácolom a csireket, és készítem a kuszkuszt... Köszkösz!

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.21. 21:26:05

Émmeg nem tudok belépni saját magamhoz...

Amúgy nekünk ízlett.
Ha nektek nem jó, hátha Zazi megeszi :)))

Melange 2007.06.22. 11:28:46

Tök jó lett! A balzsamos csireket nagyon szerették a népek, bár asszem, valamit eltoltam. Talán túl sok volt a páclé, amit alája löttyintettem. Mindegy, tálalás előtt még egyszer átpirítottam egy kis szójaszószon. Kuszkusz nekem nagyon bejött, a Zuramat császármorzsára emlékeztette. Lehet, hogy azért, mert ugrott bele pár szem mazsola is a citromhéj meg a mandula mellé. A többieknek tetszett. Vega vendéghölgynek még sült egy kis citromos tejbe áztatott vörös sügér, pirult némi gomba rozmaringgal meg petrezselyemmel, a gyümölcsleves meg a rokforttal-dióval töltött paradicsom meg már szóra sem érdemes :) Kész megváltás volt a vihár, pár fokot hűlt a konyha...

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.22. 14:44:13

Most, hogy nézem a mennyiséget kicsit tényleg soknak tűnik, de nem emlékszem, hogy alakult a dolog a végére, csak hogy jó íze lett.
Császármorzsa...:)))
Hijnye, micsoda mönü volt, főleg a szóra sem érdemes része! Ezer fokban ilyet rittyenteni...

Melange 2007.06.22. 17:47:19

Ez a kuszkusz dolog nagyon tetszik nekem, főleg, hogy olyan pikk-pakk megvan. És mindenféle módon lehet készíteni, egyik elfekvő szakácskönyvemben még édességet is találtam belőle. Meg van a tabuli vagy hogyishíjják nevű étel, na, azt is ki fogom próbálni! Valójában szeretek főzni, csak néha kell egy kis inspiráció. Na ezért kell jópofi gasztroblogokat olvasgatni. Egyebek mellett :)
Címkék: csirke hús köret zöldséges gyors citromos kuszkusz