Körtés torta
10 dkg liszt
5 dkg cukor (ebből félre kell tenni 1 kanállal)
pici só
ezeket össszekeverjük, beletesszük
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 1/2 dl tej keverékét és beledolgozunk
6 dkg kihűlt vajat
A 2 tojás fehérjét a kanálnyi félretett cukorral felverjük és óvatosan
belekeverjük a fenti tésztába. Az eredeti receptben 3 tojás sárgája-fehérje van,de
így is teljesen jó lett. Hétvégén muffint sütöttünk, szintén kispórolva a tojást, na azzal
sem volt más baj, csak annyi, hogy csak 12 db lett...
Tortaformát kibélelünk alufóliával, belecsurgatunk 3/4 dl mézet. A recept
"illatos levendulamézet" ír, na nekem illatos selyemfűmézem volt a megszokott
mézesembertől, az került bele. A meghámozott körtéket ( én 4 db- ot) hosszában
cikkekre vágjuk és beletesszük a kimézezett formába. Erre kerül a tészta.
180 fokon sütöttem 1/2 órát.
Az eredeti recept 1 ek. cukor és kávéskanálnyi víz keverékéből készült
karamellt is csurgat rá. Nálam ez kimaradt. Mikor kicsit kihült megfordítottam,
mint a tarte tatint, ribizlizselével ettük. Máskor is csinálok, mert nagyon finom lett. Kiborítás előtt óvatosan körbe kell késsel a szélét vágni, hogy ne ragadjon
bele a tészta a formába. (Naná, hogy nekem kicsit beleragadt, de nagy műgonddal
kozmetikáztam.)
belekeverjük a fenti tésztába. Az eredeti receptben 3 tojás sárgája-fehérje van,de
így is teljesen jó lett. Hétvégén muffint sütöttünk, szintén kispórolva a tojást, na azzal
sem volt más baj, csak annyi, hogy csak 12 db lett...
Tortaformát kibélelünk alufóliával, belecsurgatunk 3/4 dl mézet. A recept
"illatos levendulamézet" ír, na nekem illatos selyemfűmézem volt a megszokott
mézesembertől, az került bele. A meghámozott körtéket ( én 4 db- ot) hosszában
cikkekre vágjuk és beletesszük a kimézezett formába. Erre kerül a tészta.
180 fokon sütöttem 1/2 órát.
Az eredeti recept 1 ek. cukor és kávéskanálnyi víz keverékéből készült
karamellt is csurgat rá. Nálam ez kimaradt. Mikor kicsit kihült megfordítottam,
mint a tarte tatint, ribizlizselével ettük. Máskor is csinálok, mert nagyon finom lett. Kiborítás előtt óvatosan körbe kell késsel a szélét vágni, hogy ne ragadjon
bele a tészta a formába. (Naná, hogy nekem kicsit beleragadt, de nagy műgonddal
kozmetikáztam.)
Erről beszélgetünk..