Ma olyan nap van, hogy a magam kedvére főzhetek, pasik nem itthon esznek. Ilyenkor általában zöldséges étel van porondon, kedvemre tobzódhatok. Ma olyasmit eszem, amit nagyon szeretek, ráadásul tényleg nagyon gyorsan elkészül.
Azóta különösen, hogy megvettem a szuper gyaluló szerkentyűt. Egy-két perc a zöldségek felaprítása vele, úgyhogy igazán jó vétel volt.
Pirított tészta (kínai módra?)
1 sárgarépa
kevés zellergumó, ha van szárzeller, még jobb
1 kicsi kínai kel
gomba
1 édeskömény
hagyma
(vagy bármilyen zöldség, ami épp kéznél van)
fekete kömény
római kömény
bors
só
tamari szósz
tészta (ma vermicelli rizstésztából készült,
de teljesen jó hozzá a bármilyen spagettitészta)
Wokba kicsi olajat teszek, jól felhevítem, kipattogtatom a kétféle
köményt, utána belehajítom a répát, zellert, kicsit átpirítom,
aztán mehet bele a többi zöldségféle, pár percig pirítom,
ügyelek, hogy ne kapjon oda. Mikor már megsültek a zöldségek,
nyakonöntöm a tamarival.
Ha rizstésztából készítem, akkor mielőtt a zöldséget elkezdem pirítani,
a tésztát forró vízzel leöntöm. Lehet zöldséglével is, az még jobb, de
ma nem faksznizok, jó a víz is. Kb 5 perc kell neki, leszűröm és várja, hogy
a zöldség elkészüljön.
Ha készen van, hozzáadom a zöldséghez, jó átforgatom-forrósítom,
tekerek rá egy kis borsot és még egy kis tamarival leöntöm.
Ennyi.
Ha nem rizstésztával készül, akkor a tésztát előre is meg lehet
főzni, vagy akár amíg a zöldség pirul. További teendő ugyanaz, mint a rizstésztánál.
Nagyon szeretem, gyors, egyszerű, egészséges. Valszeg nem annyira autentikus,
de azért nagyon jó.Nekem a római kömény az ilyen jellegű ételekhez kihagyhatatlan, bár a kínai konyha nem is használja.
Bio tamari szósz használok, zöldségekből is igyekszem biotermelésűeket beszerezni.
A tamariban nincs liszt, mint a shoyuban, a miso készítés mellékterméke. Jellegzetesebb ízű, mint a shoyu.Vigyázni kell a sóhasználattal, mert a szójaszószok amúgy is nagyon sósak.
Bármilyen szójaszósz megfelelő hozzá, ha nincs wokod, jó egy vastagabb talpú edény, amit jól fel lehet forrósítani. Lényeg, hogy a zöldségek gyorsan piruljanak.
Fényképet változatlanul szeretnék az elkészült ételekhez, de egyelőre nem
sikerült kideríteni, miért makrancolta meg magát a számítógép.
Pirított tészta
2007.03.05. 12:10 | Cserke | 2 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr1143095
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Jutkamama 2007.10.11. 22:38:06
Igenis olvassák a receptjeit!Én is és tetszik is! Ki fogom próbálni mielöbb, ha nem is mind, de sokat, mert guszták és tetszetősek, meg igen egyszerűek. Ha egy sikerűl, biztosan megfogom irni.
Cserke 2007.10.12. 06:31:59
Kedves Jutkamama, ez annyira helyes volt, köszönöm. Az meg mindig jólesik, ha valaki visszajelez. Jó főzést!!:)
Erről beszélgetünk..