Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Pekándiós rágcsa, alias diós keksz

2007.03.18. 17:26 | Cserke | 6 komment

Kölcsönkaptam egyik barátnőmtől egy általa "gasztrokrimi"-nek titulált könyvet.
Nem igazán kedvelem a sokadik csalódás után az ilyen jellegű dolgokat,
de éppen könyvhiányom volt, és ez eléggé karcsú formátumú amúgy is,
így aztán elolvastam. Mit mondjak róla, elolvasható, ha épp nincs más, de
ennyi.
Viszont szimpatikus sütireceptek vannak benne, egyszerűek, hamar elkészíthetőek.

Mindig megakadok az amerikai édességrecepteknél az ajánlott sómennyiségen.
Még nem jártam arrafelé, úgyhogy tapasztalatból nem tudom, milyen egy igazi
ottani süti, de én nem merek ennyi sót tenni egy édességbe.
A mostani receptben is fél teáskanálnyit!! ajánl, hát én a szokásos pirinyónál nagyobb
csipetet tettem bele és a válogatósabbja rögtön észlelte a dolgot, szóvá is
tette.
Nem tudom, más hogy van ezzel a dologgal, lehet, hogy máshogy vagyunk szokva,
de nekem rengetegnek tűnik egy ilyen viszonylag kis mennyiségű tésztához ez
a sómennyiség.

Ja és a cukrot is erősen leredukáltam, rengetegnek tűnt az eredeti, ráadásul demerara
cukorral csináltam, és az sokkal édesebb.


OFF
(A könyvben Pekándiós rágcsaként titulált kekszhez nekem, ki tudja miért?? nem volt
itthon pekándióm, úgyhogy a mi szép nagy diófánk terméséből készült. Utálok diót
törni, pedig igazán hálás lehetnék, hogy csak ki kell ballagnom a diószsákhoz és
kicsit dolgozni vele, máris van dió.Nálunk mindenki nagyon szereti, és igazán nem
egy nagy ügy megtörni-tisztítani, mégsem tartozik a kedvenceim közé ez a munka.

Valahogy nem is tudok kertet elképzelni diófa nélkül. Eddigi életem során mindenhol volt,
igaz, ősszel rengeteget kell utána takarítani, de olyan szép nyáron és idevonzza a
harkályokat, bár ez nem a diófa-volta, hanem inkább az öregsége, korhadós ágai miatt
van.
Tavaly egy gerlepár fészkelt (ha azt a rőzsekupacot fészeknek lehet mondani) a tetején,
egész idő alatt drukkoltunk, félnótás madarak alól nehogy kipotyogjon a fióka.)

ON

Na, lássuk a recipét. (Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság c. könyvéből merítve)



Pekándiós (diós) rágcsa, vagyis diós keksz


10 dkg vaj
18 dkg barna cukor
2 felvert tojás (villával)
1 tk sütőpor
1,5 tk vaníliakivonat
10 dkg finomra vágott dió
30 dkg liszt                    (én tönkölyt használtam, fehéret)



Vajat megolvasztod, bele a cukor.Kihűlni hagyni.Hozzáadni a tojásokat, eldolgozni.
Én betettem a keverőtálba, habverővel és bekapcsoltam, habos krémszerű lesz egy
idő után. Ezután belekerül a többi alkotórész. Én megpirítottam előtte a diót, sokkal
finomabb úgy.
Diónyi gombócokat formálni, a könyv szerint beolajozott spatulával le kell nyomkodni,
de ilyesmivel eléggé rossz tapasztalataim vannak, különben is macerás, úgyhogy hagytam
a fenébe, maradtak a golyóbisok.


190  fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt sül meg. Rácson hagytam kihülni.
Csinos puszedliformája lett, nem kell nagyon messze tenni egymástól. Bár nyilván ez
is függ a liszttől, ha nagyon lágynak érzed, kicsit nagyobb helyet hagyj.


A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr4148001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piroska · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.03.20. 14:54:43

Szia!
Erre bóklásztam, és mivel egyik nagy kedvencem a cseresznye, bekukkantottam! Gratulálok a naplódhoz! És külön a cseresznyéhez is a lap tetején (nekem hetek óta nem sikerül a saját blogom fejlécét megműteni..:-)
Időnként meglátogatlak, mert nagyon jó kis recepteket találtam Nálad (nem tudok se főzni, se sütni, még!:-)
Szép napot,
Piroska

Cserke 2007.03.20. 16:41:36

Szia!Köszi!A cseresznyénél csak a kép levadászása az érdemem, a többi a gyakran dícsért Lánczi Andrásé...Egy ilyen diós sütit nem egy kunszt megsütni, egyszer kipróbálhatnád, szerintem biztos sikerélmény. Én is benéztem hozzád, tetszik! Nálunk is van kicsi tóban béka, permeteléssel vigyázzatok, mert jól hazavág mindent. Mi max. bordóival szoktunk, vagy vegyszermentes olajos lemosóval tavasszal.Van egy ökogazdabolt a neten is, jó tanácsokat adnak, ha nem akarsz nagyon vegyszerezni. Ha lesz energiám, beindítom a kertes blogot is, ami miatt ez az egész blogolás megkezdődött, úgyhogy találunk közös témát, ha nem akarnál mégsem sütni-főzni. :o))
Milyen bokor, ami halódik?
Bangita nekem is kedvencem, nemsokára nyílik az illatos, annál istenibb nincs is.

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.03.20. 22:06:19

Ahogy a konyhában, úgy a kertben is kezdő vagyok:-)
Egy nagy kecskerágó bokor pusztult el, sajnos, egy nagy gömböc....
A bangitát is most kezdem megismerni. Ha igaz, akkor vettünk egy bokrot pár hete, amin nincsenek levelek, csak nagy, rózsaszín virágok. Ill. a mostani szerzemény az eve price fajta, ha jól tudom és írom?
Na, akkor jól megkeresem azt a bio permetezős oldalt, köszönöm!!! Tápoldatot bio-t használok, a biocal "büdöstrutyit", csodát művel a növényekkel!
A diós receptet köszönöm, megcsinálom!!!

Cserke 2007.03.21. 08:22:17

Az a tapasztalatom, hogy a nagylevelű kecskerágót szeretik a mindenféle tetvek, elég nehéz kiirtani róluk. Nem akarok huhogni, de nagyjából keresztet lehet vetni rá, ha már ennyire lekopaszodik. Megpróbálhatnátok visszavágni, hátha magához tér.Nekem mini fajták vannak, azokkal nincs gond, persze helyettesíteni nem tudja nagyot.Bangitából a burkwoodi (meg a rhytidophyllum, ráncoslevelű) van nekem, (www.waverlyfarm.com/catalog-photo.html?photo=VBRHBBR-d) ennek vannak porcelánrózsaszín bimbói.Persze mostmár van egy csomó új fajta, ami régen nem volt kapható. Ennek eszméletlen illata van.Az eve price a "tinus" egyik fajtája.Nagyon szép, de én egyet kinyírtam, mert eléggé rosszul tűri a fagyot. Ha kicsit mediterránabb fekvésű helyen laktok, az jó, itten dunakanyarban zegernye van. A permetelősboltot az okogazdabolt.hu-n találod.
Nem kérem ám számon a diós kexet, tudom, hogy elég félelmetes vállalkozásnak tűnhet az ilyesmi, ha az ember lánya nem szokott konyházni. :o)

Cserke 2007.03.21. 14:00:45

Jajjaj, Piroska bocsánat, teljesen a bénázásom áldozata vagy.Belinkelni akartalak, erre beraklak bejegyzésként, ki akarom javítani, erre kitörlöm még a kommenteket is...Ha igényled, visszateszlek ....:o)))
Ha nem, akkor ottan vagy oldalvást.
Párdőz!!!

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2007.03.21. 15:35:11

Nem baj, kicsit is jó volt bejegyzésnek lenni:-))))
Címkék: édes süti apró keksz diós