Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) fotó (1) foto (2) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Zöldséges rizotto

2007.03.22. 05:26 | Cserke | 5 komment

Most, hogy a piacon sikerült mindenféle mellett arborio rizst is venni, itt volt az alkalom, hogy valami jóféle zöldéges rizotto készüljön. Persze ezzel az a gond, hogy csak én szeretem, esetleg el tudom sütni húsféle mellé köretnek, de kizárólag nagyobbfajta népnek.
Tehát, ha én enni szeretnék, az bizony azt jelenti, hogy minimum kétfelé főzök. Nem mondom, hogy ez nem marhára unalmas időnként, de ha visszagondolok, hogy én hogy válogattam gyerekkoromban, szavam nem lehet.
Azé' persze van...

Szóval, az a jópofa a dologban, hogy a rizs a pázsitfűfélékhez tartozik, ahová pl. a bambusz is . Ez mondjuk fogyasztás szempontjából nem annyira érdekes, de nekem megmelengeti a szívem, ha arra gondolok, hogy kedvenc pandamackóméhoz hasonló étekkel táplálom gyenge testem.

(Kicsit mondjuk táplálhatnám mértékletesebben is, ha azt a három kilót nézzük, ami miatt a vékonyabb, mostanra való gatyákban nem kapok levegőt, de csitt, erről szó se essék.)

Szerintem a rizsfőzésből nem kell nagy ügyet csinálni, mostmár annyi féle rizs kapható, hogy kis kísérletezéssel mindenki megleli, melyiket mihez használja. Viszont a rizottohoz sajna nem mindegy melyiket tesszük a lábosba. Csak az jó, amelyik kiadja a  keményítőtartalmát, ezáltal lesz krémes-selymes állagú az étel.
Persze csináltam már kutyaközönséges fényezetlen "B" rizzsel is, oszt' mégis itt vagyok.
De érdemes kipróbálni arborioval, mert más dimenziókat nyit meg a rizses ételek sorában.

Az alábbi recept tetszés szerint zöldségelhető, csak az a lényeg, hogy a legkeményebb kerüljön bele legelőször.



Zöldséges rizotto  

1/2 liter zöldség-, vagy húsleves (persze kockából is lehet, ha nincs lé)
40 dkg rizs
fehérbor
3-4 szárzeller
cukorborsó, nagy marékkal
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 nagy kanál vaj
só, bors


8 dkg reszelt parmezán
kb. 4 dkg vaj

Olívaolajat és a kanálnyi vajat felhevítjük beletesszük a zellert és a hagymákat.
Pároljuk addig, míg a hagyma átlátszó nem lesz, ez kb. 8-10 perc. Kisebb lángon, hogy ne piruljon, hanem inkább csak párolódjon.
Ha ez megvan, beletesszük a rizst, kicsit erősítünk a lángon és kevergetjük a rizst, amíg átlátszó nem lesz, vagy amíg fussa a türelmünkből. Mindenesetre egy pár percig azért tartsunk ki, hogy a zöldségek levét magába szívja.
Most megy bele a cukorborsó, annak nem kell annyi idő.
Akkor aztán ráöntjük a kb. decinyi száraz fehérbort, hátraugrunk, hogy a gőz le ne vigye a fejünket és jöhet a türelemjáték.
Kicsire tesszük a lángot és a felforrósított léből egy kis merőkanálnyit teszünk a rizsre. Kevergetjük, míg be nem szívja.Aztán megint teszünk.Megint kevergetjük. És mindezt szép türelmesen míveljük, míg az összes lét bele nem tettük .
(Közben hallgathatunk egy kis M.J. Blige-ot, nekem jelentősen növelte a komfortérzetem.
Szerencsére a szomszédokhoz nem hallatszik át a kánonunk, tehát az ő komfortérzetünk
is rendben volt.)

Na, ha belepazarékoltuk az összes lét, akkor rádobjuk a reszelt parmezánt  (mostan nem
ejtenék szót a reszeléséről, amit a rosseb egyen meg, dehát jobb frissen reszelve).
Meg a vajat is beletesszük és letakarva hagyjuk állni 10 percig. Tanácsos a sajt-és vajhintéssel egy időben megkóstolni és utánasózni, ha nem elég sós.
Amint letelik a 10 perc, kis borstekerés megy még rá és kész,tálalható. Pazar kaja.

A kis koktélparadicsomok igen jól mennek hozzá és mellékesen egy nagy zacskó rukola is lecsusszant mellé.




                        

                   



                            (recept kicsi, rongyos papírdarabról bemásolva)

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr7748803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melange 2007.06.06. 19:56:25

Na, nem csalódtam benned! Rizottót akarok főzni, és nem mintha még sose csináltam volna, de gondoltam, megnézem, nálad is van-e recept? (Mindig szétnézek a kedvenc gasztro-oldalakon főzés előtt, már ha van rá idő...)
Megyek is főzni. Igaz, itt cmostanában csak barnarizs van, de hátha azzal is lehet kezdeni vmit.
Amúgy asszem rizottóhoz Mary J. nekem is tökéletes köret lesz :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.06. 21:31:05

Nahát, meg vagyok tisztelve :o))
Jejzus, este 8kor még főzöl???
Jól megy hozzá, nem kell behűteni sem :o)
Azért kíváncsi vagyok, barnarizsből milyen lehet, még sosem próbáltam.

Melange 2007.06.07. 11:31:29

Ahhoz képest, hogy barnarizs, egész jó lett. Nálam borsó, hagyma, gomba és kaliforniai paprika ugrott bele zöldségként, meg egy nagy csokor petrezselyem. Kilencre lett kész, mer akkor jött haza a Nagy Mamutvadász, persze üres kézzel. Még jó, hogy volt egy kis rizottó...

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.07. 15:53:00

De jó, hohy kitapasztaltad! Nekem eszembe sem jutott volna barnából, pedig nagyon szeretem.
Képzeld, ha egy nagy cupákot vitt volna haza, éjféli kilnec órakor...

Melange 2007.06.07. 16:08:36

Jó kis reggeli lett volna...
Címkék: zöldséges egytál rizs rizotto szárzeller