Hétvégén kétféle örömteli eseményt is ünnepeltünk, tehát valami nem hétköznaplósat kellett készítenem. Miután az én hősöm nagyon bölcsen a randa csirkemell helyett pulykát hozott, megvolt a kiindulási alap.
De hogyan legyen megcsinálva? Rántva, hmm, az olyan hétköznapos. Csak úgy natúr? Az sem ünnepes. Elég sokat törtem volna fejem, de pont a héten olvasgattam bele csak úgy mulatságból a főzőmester könyvébe. Ilyenkor a család gyakorta csodálkozik, hogy min tudom én könnyesre röhögni magam egy szakácskönyvön, dehát mint tudjuk, ennél a könyvnél ez már csak így van.
Szóval, megakadt a szemem egy pulykás recipén, úgy a hét folyamán, mikor még ilyenről szó sem volt. A könyvben csongrádi pulykamellként van feltűntetve, de miután én semmi csongrádit nem leltem benne, gyorsan átkereszteltem az alkalom tiszteletére. Nosza, elő a könyvvel, gyors ellenőrzés, minden van-e itthon, ami nagyon kell??
Volt.
Lássuk.
Fokhagymás pulykamell zöldségekkel pirulva
kilónyi pulykamell
húsos füstöltszalonna (én a tetejére bacont tettem, a többi részre mangalicaszalonnát)
sárgarépa
zeller
vöröshagyma
1 alma
citrom
fokhagyma (soksok)
fehérbor
mustármag
bors
koriander
só
Jó sok fokhagymát, jelen esetben én 10 elég vaskos gerezdet átnyomtam présen.
További ugyanennyit megpucoltam, félretettem.
A húst bevagdostam függőlegesen, úgy hogy alul nem vágtam át, tehát egyben maradt.
A bevágásokat megkentem a fokhagymapéppel és füstöltszalonnát tettem rá sűrűn. Ezt megcsináltam minden szelettel. Úgy kell elképzelni, ahogy a könyvet lapozza az ember. Mikor ez elkészült, bebugyoláltam a baconszeletekbe. Receptben Váncsa mester összeköti, nálam a bacon volt a kötőanyag.
A receptben még megkenődik mustárral, és egészben megszóródik fűszerekkel, babérlevél 2 megy rá és úgy kap szalonnaköntöst.
Na most én megkíméltem magam attól, hogy finnyás népnek kaparásszam ról a fűszert, így ezt a lépést kihagytam.
Zöldségeket felaprítottam, répát karikára, zellert csíkra, hagymát darabra, almát,citromot is. Opcionális a fazon.
Beleszórtam kedvenc tepsimbe, alulra füstöltszalonnát, úgy rá a zöldet. Nagyon picit sóztam, mert a szalonna nem volt annyira sós. A fűszereket mozsárban összetörtem, meghintettem vele a zöldneműt,dobtam bele 2 babért, majd gyengéden ráhelyeztem a csinos pulykadarabot, azt is megfűszereztem, és bort löttyintettem rá, olyan 1 1/2 decit.
Fóliába csomagoltam, ment a sütőbe 240 fokra. Háromnegyed órácskát sült, akkor levettem a kabátját és kicsit még hagytam, hogy pirosodjon.
Mikor már ezen is túl volt kivettem, leöntöttem a levét, beletettem a fele zöldséget és összeturmixoltam, ez lett a szósz. Receptben tejföllel van összeforralva, ezt nagyvonalúan kihagytam, mert ő nem turmixol, így viszont egy sűrű szósz lett az eredmény, tejföl nélkül is. És annyira finom, hogy a tejföl nem is kell bele.
"Szerethető étel, azok is díjazzák, akik a pulykát amúgy nemigen kedvelik."
Egyetértek a szerzővel, a hús omlós és ízes volt, a fűszerek és a bor jó átjárták , a zöldség is pompás lett.
Héjában sült krumpli és friss zöldségsaláta került mellé.
(pirult barna dolog jobbra fent némi szalonnabőr)
Utána még mákos kereket is ettünk, de nem lehet mindent elpazallani egy postban.
8 kyus fokhagymás pulykamell
2007.04.02. 21:47 | Cserke | 3 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr2453764
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lorien · http://lorien.blogter.hu/ 2007.04.03. 13:16:42
Ez nagyon ígéretesnek tűnik, fel is veszem a repertoáromba :)
Cserke 2007.04.03. 19:04:10
Bátran, nem bánjátok még.Én nem igazán vagyok húsevő, de ebből még én is.
Szilvásod is tetszetős.
Szilvásod is tetszetős.
Cserke 2007.04.03. 19:07:23
Ja, nem még. Meg.
Még meg.
Még meg.
Erről beszélgetünk..