Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Mákos kerék

2007.05.03. 23:08 | Cserke | 16 komment

Nagyon szeretek kelt tésztát csinálni. Nem kell hozzá semmi extra, nem kell tupírozni, ilyen-olyan boltba szaladgálni különleges és lehetőleg kimondhatatlan nevű, méregdrága hozzávalókért, szóval nem kell tupírozni a cuccot.
Ami kell hozzá, bármelyik falusi kisboltban kapható és a mezei hozzávalókból valami csudás átlényegülés folytán habkönnyű, foszlós tészta lesz.
Persze el lehet rontani ezt is, mert mit nem lehet ebben az életben?, de azért mégsem egy olyan nagy tudományt igénylő művelet egy jó kelttészta létrehozása.
Nem mondom, idő, na, idő, az kell hozzá. De jó dolgokhoz szokott az kelleni.
(Pl. elég hosszú ideig kell nevelni egy gyereket ahhoz, hogy azt tudja mondani a szüléjének, olyan a fejed, mintha láncfűrésszel találkoztál volna...)

Ez a múltkori pulykás ünneplésünk megkoronázása gyanánt készült.

Mákos kerék


50dkg finomliszt
1/4 l tej
6 dkg cukor
2 tojás
4 dkg élesztő
1 csipet só
5 dkg vaj

töltelékhez
20 dkg mák
10 dkg cukor
10 dkg mazsola
2,5 dl tej
3 tojássárgája

Tésztához a tejet meglangyosítom, beleteszek az 50 dkg-ból 4 ek. lisztet, kiskanálnyi cukrot, letakarom, 30 percig kelesztem.
Nagyobb edénybe kell tenni, mert kifuthat!!

Közben a töltelékhez felforralom a tejet, belerakom a mákot a cukorral, mazsolával.
Félreteszem hűlni, ha már nem forró, belekeverem a tojássárgákat.

A megkelt kovászt összedolgozom a maradék anyagokkal, jól kidagasztom géppel, 1 órát kelesztem.
Jó nagyra kel, egyszer átdagasztom, és egy jó nagy téglalapot nyújtok belőle, amit kettévágok.
Tölteléket kettéosztom és rákenem a lapokra és hosszában feltekerem. A két megtöltött rudat összecsavarom óvatosan, a két véget megpróbálom szépen összeilleszteni.
Legközelebb kevesebb tejet használok a tésztába, nagyon lágy lett, ezért formába kelesztettem, újabb egy órát.Megkentem vizes tojássárgájával és 180 fokon 40 perc alatt sült meg.

A hétvégére tervezem a diós változat kipróbálását, majd tudósítok róla.


Utólag pár szó a formára alakításról.
A téglalapot hosszában vágom ketté, az így kapott két téglalapot megtöltöm a mákkal, a külső széleiket megvizezem, ahová már nem kerül töltelék, hogy összeragadjon a tészta a felsodrás után.
A hosszabbik oldalukról kezdve feltekerem, mint a beiglit pl.így kapok 2 db hosszú hurkaszerűt.
Összeteszem az egyik  végüket, majd elkezdem óvatosan egymás körül spirálisan összetekerni.Tulképp kettes fonás, ha lenne olyan... Így olyan lesz, mint egy sodrott kötél. Óvatosan a tepsire teszem, karikaformára igazítom és a végeket szépen próbálom egymáshoz passzítani.
Ezt én egy kerek, bugyirózsaszín szilikonformában sütöttem és abban is kelesztettem megtöltött állapotában, mert a tészta eléggé lágy. Óvatosan kell kiszedni a formából, mert ez a tészta elég "gyenge" vagy hogy is mondjam. Viszont pont ettől nagyon finom.




A recept valami szakácskönyvből van, ami az egyik barátnőmé, de nem sikerült kideríteni, hogy melyiké és melyik könyv, mert egy papírra kiírtam belőle...

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr5667279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rio · http://www.citrom.freeblog.hu 2007.05.04. 08:44:32

Ez egészen fantasztikusan néz ki...

Cserke 2007.05.04. 22:42:35

Köszi Rio, Bcyke!
Most gyúrok a diósra, ha rossz idő lesz, holnap meg is sütöm.

Tintaleves/Eszter · http://www.yawyc.wordpress.com 2007.05.05. 13:11:38

Harmadik olvasásra már sikerült is felfognom, hogyan alakult ki ez a forma. Még jó, hogy az első és második után nem írtam méltatlankodó kommentet a homályos megfogalmazás miatt. Pedig a homály itt volt... Kipróbálom, amint sikerül működőképes mákdarálót szereznem. A kurblisom most mondta fel a szolgálatot. Esetleg tippek elektromosra?

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.05.05. 17:39:41


Gondoltam is, hogy fázisfotókat készítek, de már a diós is készen van és lemaradt a fázisolás. De igazad lehet, este beleírok még, hátha úgy érthetőbb lesz.
Hát, megmondom, mi van!! Én mindig kávédarálóban darálom a mákot, kicsi cukorral, így nem ragad bele és a mák is jól megdarálódik.
Nem jó így?
Esetleg a diós változat?

Tintaleves/Eszter · http://www.yawyc.wordpress.com 2007.05.06. 00:52:48

Akkor már csak egy kávédarálót kell beszereznem. De legalább rendes kávét fogunk inni.

Anci 2007.05.10. 20:25:57

Annyira megtetszett, hogy szombaton megakarom sütni, de félek, hogy nem sikerül! Megírom majd az eredményt. Már nagyon felcsigázott a látványa!

Cserke 2007.05.10. 21:25:17

Anci, nagyon elrontani nem tudsz semmit, ha a kovász megkelt, onnan kezdve nyert ügyed van. Esetleg a tésztához használj csak 2 dl tejet, ahogy a diósnál írtam, íze ugyanolyan jó, de nem olyan lágy, könnyebb vele dolgozni.Ne nyújtsd nagyon vékonyra, látod, az enyémből is kibugyogott emiatt egy kicsit a mák.
A tölteléknél én a tejet szoktam a mákhoz adni apránként, és ha már elég krémes, nem öntöm bele a recept szerinti mennyiséget, eléggé függ az állaga attól, milyen cukrot használsz. Ne legyen folyós, az a lényeg.
Feltétlenül számolj be!! Sok sikert! :o))

Anci 2007.05.13. 13:04:18

Sikerült a süti!! Isteni volt annyira, hogy most állok neki a diós változatának mivel a mákos már elfogyott, és holnap reggelire is jó lenne! Igaz nekem is szét repedt egy kicsit, de mostmár így van tapasztalatom a másodiknál! Kössz szépen ezt a fini remekművet! A Hot-dog magazin receptkuckó-nál találtam túrótortát sütés nélkül! Nézzétek meg akit érdekel és még sok més recept is van fent! Hali :)

Cserke 2007.05.14. 08:32:17

Ügyes vagy!!Ugye, hogy nem is olyan nagy cucc megcsinálni!!??
Örülök, hogy ízlett, nagyon szívesen!! Diós hogy sikerült?
Én ezt a tésztát szoktam buktához is használni.
Kösz a tippet, bekukkantottam, tényleg vannak jó dolgok.

PartizánOrsi 2007.05.14. 11:11:24

Tisztelettel jelentem, hogy én is megsütöttem a mákos kereket :-) Kevesebb tejjel indítottam (2 dl, ahogy a diós változatnál van), de aztán nagyon kemény lett a tészta, így került még hozzá egy kicsi, ugyhogy a végén csak belement a 2,5 dl - két dolog magyarázatképpen: 1. a mérlegem csak úgy saccperkábé pontos, úgyhogy lehet, több liszt ment bele; 2. enkezemmel dolgoztam ki a tésztát, ugyanis a kb. 25 éves lengyel turmixgép dagasztókarjára nem mertem rábízni, a keményebb tészta meg nem ment kézzel. Legközelebb vékonyabbra nyújtom, mert a töltelék a feltekerés során kijött (kénytelen voltam néhány kanál tölteléket nyersen megenni, de rossz is nekem), így nem ragadt össze a tészta, hiába vizeztem. Azért össze birtam öket tekerni, kicsit féloldalas lett a tortaformában a végek nem tökéletes eldolgozása miatt, viszont utólag nem repedt ki :-)) Hihetetlenül büszke vagyok magamra, ez volt ugyanis az elsö töltött kelt tésztám és jól sikerült :-)))

Cserke 2007.05.14. 11:19:32

Orsi, nagyon sok függ a liszttől, és még az elvileg ugyanolyan lisztek sem egyformák. Én általában bio fehértönkölyt használok, na az sem egyformán működik. Viszont nagyon ügyesen alakítottad magad "képére" a dolgot. Én sem mérleggel mérek, hanem kanállal...és látod,az enyém formája sem tökéletes, sőt a diósé sem, ami szebb lett. Gratulálok, nagyon ügyes vagy, külön megtiszteltetés, hogy innen sütöttél először töltöttest!!
És ls is buktál, bibi, mert a tesódnál megtaláltalak a csini muffinokkal!!!

PartizánOrsi 2007.05.14. 17:46:18

Azér' az nem olyan nagy lebukás, benne van a VKF II. összefoglalójában is :-) Tervezem a következö VKF-pályamüvet is, megintcsak Kalinka blogján (bár ö még nem tudja...), sajnos a reggelisre nem jutott idöm, bolondok háza volt a munkahelyen.

Cserke 2007.05.14. 19:37:39

Jóvanna, nem annyira az :o))
De nekem mégis lekerülte a figyelmem, pedig igazán szépek!!
Aha, majd figyelek!!

Anci 2007.05.14. 20:45:38

Az én diósom is mennyei lett, csak ez is kevésnek bizonyult. Igaz a népes családomnak dicsekedtem vele, hogy mit tudok! Nekik is bejött ez az édes bűnözés! Viszont én tepsiben sütöttem, ezért nem lett szabályos a formája, de így is fenséges volt, és a diósom nem repedt szét, és én is kézzel dolgoztam ki!

Cserke 2007.05.14. 21:22:33

Szuper!!Ügyes vagy, nagyok örülök, hogy ízlett! Legközelebb csinálj két adagot, jó étvágyú család lehet :o))
Címkék: édes mákos kelt