Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) fotó (1) foto (2) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Főzősuli: Tejszínes zöldségleves

2007.05.31. 17:02 | Cserke | 9 komment

Leveshez:

1 sárgarépa
1 fehérrépa
diónyi zeller
cukorborsó
kisebb póréhagyma

szerecsendió
kömény
1 1/2 dltejszín
1 ek. kukoricakeményítő



Vajas galuskához:

1 tojás
liszt
1 kanál vaj


A répákat kis hasábokra vágjuk, kis olajon, fedő alatt pici vízzel, sózva párolni kezdjük, kb. 5 perc után hozzádobjuk a pórét és borsót és még 3 percet pároljuk.
Csipetnyi szerecsendiót és köményt szórunk rá, felöntjük vízzel.
Előfordul, hogy a zöldségek nem annyira ízesek, ilyenkor 1 db Alsana bio leveskockát teszek bele, a DM-ben is kapható, de azért ilyenkor, mikor friss zöldség van, nem szokott kelleni. (Semmiféle ilyen bolti keveréket-leveskockát, ilyesmit nem használok, csak ezt az egyfélét, ezt is ritkán.Jóízű és nincsenek mindenféle felesleges vackok belerakva.)
Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak, akkor egy kis tálkában a kb. 1 1/2 dl tejszínt elkeverjük a kukoricakeményítővel. Aztán a forró levesből kimerünk egy merőkanálnyit és a tejszínhez apránként hozzáöntjük, folyamatos keverés mellett.Ez azért hasznos, mert ha a hideg tejszínt beleöntjük a forró leves, összeugrik a hőmérséklet különbségtől és kis fehér pacnik fognak a levesben úszni a szép egynemű állag helyett. Ugyanez az eljárás használandó tejfölös habarásnál is.
Aztán ezt a tejszínes lét beleöntjük a levesbe, szintén kevergetés közben.

A galuskához összekeverünk egy nagy evőkanál puha vajat egy egész tojással, sózzuk, és annyi liszttel adunk hozzá, hogy nokedlitésztánál sűrűbb, de még keverhető állaga legyen. Levesbe mártott kanállal kisebb galuskákat szaggatunk a szelíden forró levesbe.Mire az összeset beleszaggattuk, a zöme már feljön a tetejére. Én ilyenkor ráteszem a fedőt, lekapcsolom a tűzhelyet és hagyom állni kb 10  percet, a galuskák szépen megpuhulnak a fedő alatt.

Tetejére tálaláskor apróra vágott petrezselymet szórunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr4789774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzska 2007.05.31. 17:17:31

Főzősulit indítasz?:) Dejó! Mik lesznek?
Leveskocka: tényleg bio?
Cukorborsó: te nem fejted ki? Mért nem? Ez olyan külföldies:o
Leves tetszik, szerintem a héten még megfőzőm.
Láttam hogy jártál nálam, rögtön jöttem nézni, mizu nálad...

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.05.31. 19:21:09

Jó, ez így eléggé nagyképű, azt akartam jelezni, hogy ezek az egyszerű dolgok.Valaki egyszer a szememre hányta, hogy csak bonyolultságokat írok ide, akkor postoltam be a finomfőzeléket.Meg aztán látom, mikre keresnek rá és tényleg van, akinek gondot okoz az egyszerű kaják készítése,mert gyakorlatlan.
Szóval nem olyan igazi főzősuli, ki is javítom talán másra.
Nem külföldies, hanem cukorborsó :o))), igazi.Olyan, aminek a héja is nagyon jó és pirinyó szemek vannak benne.Ez más fajta, mint a velő-vagy milyen borsó.Nagycsarnokban ázsiaboltban vettem, ugyanis igen vonzódom hozzá...Nem tudom, nálunk miért nem termesztik, mert nagyon finom.

zsuzska 2007.06.01. 07:40:36

Nem, egyáltalán nem nagyképű:) Teljesen jogos igény teljesen jogos kielégítése.
Cukorborsó: az magyarul akkor is fejtett:)) Értem én miről beszélsz, bár nem szeretem (mármint a hüvelyével együtt). Csak arra voltam kiváncsi, hogy Te itthon szoktál rá, vagy valahol külföldön.
Ja, és termesztik. Csak a csigák is imádják.

PartizánOrsi 2007.06.01. 09:14:27

A cukorborsóban igazából elhanyagolható a borsószem :-) Már egy hete borsólevesröl álmodtam, Fakanál meg Ecet és olaj is írt róla, de persze nem kaptam fejteni való borsót... aztán tegnapelött aranyárban rámmosolygott a zöldségesnél, egyszer élünk, vettem egy levesnek valót, be is faltam belöle elöször csak 2 tányérral, de a velem egy háztartásban élö csak egy keveset kívánt belöle enni, így kénytelen voltam befejezni a levest :-)) jó volt :-) bár én sima vajatlan galuskát szoktam a zöldségleveseimbe.

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.01. 13:57:20

Helyesek vagytok, hogy lobbiztok a honi borsó mellett :o))
Ha tudnátok, hogy, mikor tegnap bepostoltam azt a legalább egy hónapos bejegyzést, pont milyen levest ettem... Igazi, fejtett , zöld, cukratlan ám édes borsósat.Már amennyi maradt fejtés után, mikor is egyenesen a számba hajigálom a borsókat, úgy kell uralkodni magamon, hogy a levesbe azért maradjon. Persze, hogy én is azt szeretem jobban.De mikor az a leves készült, még híre-hamva nem volt...

PartizánOrsi 2007.06.01. 17:48:20

Én innen messziröl nem lobbizok a hazai borsó mellett, mert itten olyat nem lehet kapni... Mármint itteni hazait lehet, csak magyar hazait nem. Ja, én is féltem, hogy az aranyárú borsóból nem marad a levesbe, rá is kellett csapnom a saját kezemre, ami a borsót a száj felé továbbította az edényke helyett.

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.01. 17:53:04

Azért az az ottani hazai sem lehet rossz. Ez viszont egészen isteni volt, az én kezem is szakasztott így működött, lehet valami a zöldborsóban, ami ront a kéz koordinációján...

zsuzska 2007.06.01. 20:56:34

De én nem, én nem a lobbi miatt. Hanem anyukám miatt, aki mindig vetett cukorborsót (ami nem azonos a velőborsóval:), egészen addig, amíg rá nem jött, hogy a cukrosat vagy agyonpermetezi, vagy mindig a kukacok eszik meg helyettünk mert mi mindig megvártuk, amíg kifejtős méretűre nő. De mindkettő hazai! (és még van a kifejtős is, amiből a szárazborsó lesz) Sajnos a fajtaneveket már nem vágom latinul, pedig most úúúgy villantanék.
Címkék: leves zöldséges tejszín levesbetét vajas galuska