Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Hogy bírják ki addig?

2007.06.22. 07:10 | Cserke | 12 komment

Lorientől érkezett a legújabb lavina, miszerint hogy viszonyul a szűkebb környezet a blogíráshoz, étel fényképezéshez ??

Kicsit mindig bajban vagyok ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, mert előfordul, hogy már többen leírták, amit én is mondanék, ám most az időhiány miatt egyelőre csak Lorienét olvastam el.
Nagyon jót mulattam rajta, hogy úgy kell magát visszafognia, míg a művét lefotózza, mert már ugrana neki, ellenben élte párja angyali nyugalommal viszonyul a dologhoz...

Miután nem olyan régen blogolok, annyira sok idő még nem volt, hogy kiforrja magát a dolog.
Régen is előfordult, hogy lefényképeztem egy-egy ételt, vagy a terített ünnepi asztalt, csak azért, hogy megmaradjon jobban az emlékezetünkben.
De azért ilyen gyakorisággal nem fotóztam, az biztos.
Mikor megkérdezte az Én Hősöm, tonképp, mire is jó ez az egész, azon kívül, hogy órákat kuporgok a gép előtt, a válaszom az volt: szakácskönyvet csinálok. Magamnak, a gyerekemnek, neki...
Egy csomó olyan étel készült már, ami azáltal, hogy nem igazán tartom magam a recepthez, leírni meg elfelejtem, a feledés homályába veszett. És némelyiket még most is emlegetjük, mert jó volt, de nem sikerült reprodukálni. Hát, erre is jó a blogírás.

Kicsit ki van velem szúrva, mert megkívánta tőlem pasi a digitális fotózást és amikor az ő gépe felkerült a számítógépre, na onnantól kezdve az enyémről nem lehet feltölteni képeket. Így aztán van egy csomó olyan étel, ami nem kerül föl ide, mert ritkán írok be olyat, amihez nincs fotó.
Megoldani nem sikerült a helyzetet, a szakemberek is csak tárogatnak.
Így aztán, ha valamit nagyon fotózni kívánok, azt leginkább hétvégén tudom, a hétköznapiak többnyire kiesnek, mert  a vakus fotózáshoz még nagyon béna vagyok.
Mindenesetre jól idomított az ember, ha véletlenül kint hagyja kocsiban a gépet és belépésekor jelentősen húzgálom a szemöldököm, akkor azt mondja:" jó, megyek már, hozom..." És hozza gépet befelé.
Aztán türelmesen megvárja, míg a neki készült étel átesik a fotózáson és hálásan bekebelezi.

Magát a fotózást jól bírják, azért is egyébként, mert velem ellentétben forrón nem szeretnek semmit. (Jó, erről a fotózásdologról vannak viccesek, de majd tán máskor...)
Fotóilag még rengeteget kell fejlődnöm, nem is merném elárulni, milyen gépet használok, mert akkor még jobban kiderülne, milyen csapnivaló fotós vagyok...
Pedig annyira igyekszem, de hiába, ezt is ki kell tanulni, rájönni, kísérletezni, amire nincs időm mindig. Néha sikerül a fotó, akkor nagyon örülök, és olyan is van, hogy komoly segítségem akad, mint a rózsatorta 1-nél...

Hogy miben változott a konyhai ügymenet, mióta blogolok?
Elég sok dologban. Én nem tartozom azok közé, akik mástól nem merítenek, szívesen használom fel az ötleteket más konyhájából, sokszor máshová jutva, de mindenképp inspirálva mások által. Szerintem ez az egyik legjobb dolog a blogolásban. Bár mostanság kevesebb időm van jóval, van ,akire mindig sort kerítek, hogy elolvassam.
Jelenleg épp az indiai hullám hátán utazom, ami kivételesen nem bloggertárstól ered, hanem saját mánia. Sok ilyen jellegű étel készül mostanában nálam, bár nagy bánatomra pasik egyáltalán nem osztoznak rajongásomban, úgyhogy főzhetek kétfelé megest.

Megörökítve mégsincs minden, egyszerűen sem időm, sem energiám nincs hozzá. Ha egy héten egyszer-kétszer főznék, nyomon lehetne követni a teljes repertoárt, de így??!! Fényképezőileg remélem változni fog a dolog hamarosan és akkor nem szinte csak sütemények lesznek bepostolva.

Arról mindenképp mondanék néhány szót, Loriennel egyetértve, hogy a blogok többsége nagyon színvonalas. (Valamelyik nap néztem annak a szakállas angol mókusnak a  műsorát a paprikán, hát biztos nagyon jó szakács, de cseresznyés sütijei csapnivalóan néztek ki...)
Gondosan vannak a receptek leírva, szépek a fotók, és ha nem csak pusztán a főzés tényére szorítkozik a blogger, akkor szeretem igazán olvasni.
Van, akitől gombákról tanulok, van aki nagyon ügyes szakács és van olyan, aki nagy történetmondó.
Mielőtt elkezdtem a blogot írni, célirányosan kerestem receptet, ha megszorultam ötletileg.

De vannak bloggerek, akiket mindig elolvasok, ha van fotó, ha nincs, ha jó a recept, ha nem, akik belopták magukat a szívembe a történeteikkel.
Drukkolok neki, hogy nyithassák már meg a boltjukat, tanulok tőlük blogszerkesztésileg, mulatok helókittyken, meg hogy főzdenemszeret, erősen kívánom, hogy pasiilag legyenek szerencsésebbek, mulatok a jó kis szobai piknikezésen, vihogok a  libákon, akik szabadulóművészesek, relaxálok levendulásban, korszerű fogyókúratippeket kapok dzsámp formátumban  és még számtalan élményt mondhatok magaménak, ami annak köszönhető, hogy nekiálltam blogot írni.
Ahogy egyesek mondanák, jó kis dolog ez a virtuális pacsizás...
Ez most akkor hozzátartozott a kérdéshez, vagy hogy is kerültem ide??

Azonkívül leírnám már végre, hogy

4 l víz
1 1/2 kg cukor
2 citrom, szeletelve
2 kk citromsav
15-20 nagy bodzavirág

Mindig elfelejtem, pedig az utóbbi évek legjobb bodzaszörpje volt és fontos, hogy másfél nap után leszűrtem és a virágokat tuti helyről szedtem így nem kellett a virágport kimosnom belőlük.


Rendkívül érdekelne Anyuha története ezzel kapcsolatban, aki nem fotózik, aki utál főzni, mégis jókat főz-süt és néha még le is írja...

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr22103633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyuha · http://anyuhamos.freeblog.hu 2007.06.22. 08:57:20

A végire pakoltad a csattanót. Mármint hogy észrevetted te is, hogy nálam nincsenek is fotók :D Mondjuk ez a tény kicsit se gátol a válaszolásban :)

Melange 2007.06.22. 11:36:55

Bár senki nem kérdezte, de én úgy kerültem ide, hogy pár gasztrobloggert rendszeresen olvasgattam, Fakanálhoz is rendszeresen "járok". Volt a saját blogomban néhány kedves komment bizonyos Cserkétől, de nem tudtam, ki ő. Mígnem egy recept kapcsán Fakanál belinkelte ezt a blogot, és azóta mindig jövök :)
Tetszik, hogy nem csak szigorú receptleírások vannak, mint egy szakácskönyvben, hanem mindenféle viccesek, amiken jókat lehet röhincsélni. Vagy azért, mert ismerős a helyzet, vagy mert annyira eredeti a szori. És igen, jók a receptek is, sőt, nekem a fotók is tetszenek. Talán azért, mert én sem tudok fényképezni :)

anyámlánya 2007.06.22. 12:38:27

azé erőspistáserősítéssel koncentrálva el tudom képzelni, amint nyakadba aggatott, full hangérzékeny made in.. diktafonba kommentálod a receptet, miközben fullérzékeny ketyere veszi a rotyogást, sercegést, miegyebet.

aztán azt mind idecsatolva nézhetjük, olvashatjuk, hallhatjuk, hogy éppen mit is alkottál!

csak épp az illatát kell még hozzáhaluzni!jaa, meg az önkéntelen álkapcamozgást minimalizálni.

s orcaszerkezetünk külső inpulzusból adódó belső elválasztású kicsapódásainak illetlenül felszínrekerülésének elkerülésére is erőteljesen ügyelni!

:-))

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.22. 14:51:35

Anyuha, ugye milyen éles egy szemem van?? :)
Ha még fotó is lenne, hmmm!! De anélkül is mindig jól mulatok (esetleg még okosodom is )nálad. Ne is gátoljon, hajrá :)))

Melange, de egy helyes vagy!!Köszönöm :))
Örülök, ha jössz :))
Azt is olyan szívesen olvasnám, hogy nálad hogy állnak blogolásodhoz. Volna kedved esetleg leírni?? Biztos, hogy nem csak engem érdekel!!

Anyámlánya, kész vagyok.
:))
Ha tudnád, időnként milyen káoszból jön létre némely dolog, nem gyanusítanál bemikrofonozással...Egy csomót azért is nem írok be, mert elfelejtem másnapra, hogy csináltam.. (jó, ezt nem kellen reklámoznom)
A szöveged halálos:)))

Piroska 2007.06.22. 16:35:29

Na igen, erre célozgattam a múltkor, hogy milyen vicces lehet, ahogy lisztes kézzel megálljt parancsolsz, és kattingatol!:-)))

Az is érdekes dolog, hogy kiteszed a lelkedet, ismeretlenül, ismeretleneknek, akik mégsem azok, mivel már blogcimborák...

Tudom, hogy ha kiderülne rólam a környezetemben, hogy blogban oldódom fel:-) igencsak meglepetést okoznék vele, s nem nagyon értenék, hogy miért, minke, hogy van időm, stb....

Melange 2007.06.22. 17:50:50

Á, nem reklámozom a blogom. A Zuram (my Hero) véletlenül rájött, bele-bele olvasott, jókat röhögött, aztán szerintem már el is felejtette. A barátok, kollégák meg nem tudják, legalábbis azt hiszem :)Nálam ugye ez a fotózási kényszer sincsen, Zaziról millió kép készül havonta, ezeket a Főisten Másikgazdi készíti. Én meg ellopom, és felteszem némelyiket :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.22. 18:58:55

Piros!Hiába célozgatol, kispasi a főnök :)Tessék szépen elolvasni, ő volt a foto m.c.
Hol látod az én lelkemet? Vagy hogy is kell ezt érteni?

Melange, én sem reklámozom. Hősöm túl elfoglalt hozzá, hogy itt matasson, egyébként meg szemérmes természet vagyok, bár kétségtelen, hogy egy ilyen jellegű blog nem olyan személyes, mint általában blogok .

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.23. 07:04:21

Azért az nem lenne rossz, ha a másik fotómasinát is sikerülne gépre kapcsolni, lehet, hogy több poszt születne? :))
No, nem elégedetlenkedem:)

Az különben nekem is fontos, hogy nem csak blogger főztjéből kapjak, hanem a személyiségéből is. Hiszen az előbbi nem létezik az utóbbi nélkül :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.24. 15:49:43

Mielőtt vízreszállok. Ki tudja??...

Aranyos vagy Lorien,de így is elég sokat zsezsgek...

Inkább azt mondjad, hogy szógál a kedves egészséged??? Meggyógyultál már?

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.25. 09:49:16

Köszönöm kedves érdeklődését, határozottan úgy néz ki, megmaradok:) Sőt, már egész jól vagyok. Nem akarok a talyigára kerülni! Hűű, de jól vagyok! :))))

Leszámítva a Szentiván-éji tűzugrálás kapcsán keletkezett mellékhatásokat. Kicsit még zizis vagyok, keresem a betűket a billentyűzeten, de remélem hamarosan hat a kv, amit magamhoz vettem :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.25. 12:06:49

Ha hűűű, de jól vagy, akkor még aggódok kicsinyt... :))

De a mellékhatások szigorúan a gyógyszernek tulajdoníthatók, gondolom, amit pontos adagolással vettél magadhoz?? :))))

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.25. 12:56:01

Aggodalomra semmi ok :)
Igen, a mellékhatások a fröccs és lambrusco márkájú gyógyszereké. Minden tíz orvos közül kilenc ezt javasolja :)
Címkék: kérdezős hógolyós
süti beállítások módosítása