Nyáron sokszor, sokféleképp csináltam padlizsánt, de valahogy innen kimaradt.
Annak idején, mikor még nem blogoltam, egy külföldi oldalon láttam egy jópofa dolgot, ami nagyon megtetszett. Igazából már nem emlékszem, hogy pontosan miből készült, kivéve persze a padlizsánt.
Ez egy olyan étel, ami vendégvárósnak kiváló, mert össze lehet állítani előre és az utolsó mozzanatok nem igényelnek sok időt, mivel csak sütni kell.
Nagyon egyszerű, igazából az összeállítás módja miatt nem hétköznapi.
Padlizsántorony
1 padlizsán
2 krumpli
1 zöld színű paprika
1 paradicsom
1/2 fej hagyma
bazsalikomlevelek
só
bors
1 gerezd fokhagyma
olíva
A krumplit meghámoztam, felkarikáztam és 5 percig főztem. Olajat hevítettem, beledobtam a fokhagymát és a szintén karikára vágott padlizsánt oldalanként 2-2 percig sütöttem. Ugyanezt megismételtem a paprikával és a hagymával is. Paradicsomot nem sütöttem meg.
Semmit nem sóztam, hogy ne engedjen levet.
Mikor minden elkészült egy karika krumplira került 1 karika padlizsán és így szépen, nagyság szerint csökkentve építkeztem az alapanyagokból, mindent enyhén sózva, némelyik sorba bazsalikomleveleket is betéve. A tetejére a padlizsán szárasan hagyott legfelső része került, és az egészet átszúrtam föntről lefelé saslikpálcával. Kicsit megspricceltem az olajjal, megborsoztam és a fennmaradó zöldségekkel együtt (ez lett a "köret") együtt 200 fokon sült 15 percig.
Kisebb padlizsánból egyszerűbb összerakni, de jól megállt így is, pedig elég magas lett.A méretezésen lehet finomítani, ha több időm lett volna, szívesen kirakósoztam volna vele.
Egy kis sajtot is el tudok képzelni benne, mondjuk füstölt gomolyát, az nem olvad szerteszét. Vagy akár úgy, hogy a hagyma néhány belső karikája helyére csempészek bele sajtot, úgy nem folyna ki.
Amíg még van elérhető áron padlizsán, érdemes kipróbálni.
Mutatós, egyszerű, finom, és a szára is nagyon szép.
Mi kell még?
A recept egy személyre szól.
Amíg még van
2007.09.12. 22:33 | Cserke | 5 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr38164089
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
cserke 2007.09.13. 08:06:40
Pfff, azt kifelejtettem! Hiába, öregszem:)
Piroska · http://piroskaesfarkas.blog.hu 2007.09.13. 09:43:48
Imádom a padlizsánt!!! A színét, a formáját, a fényességét, tapintását, az illatát és a belőle készült finomságokat!!!!!!
cserke 2007.09.13. 16:29:36
Pirosom, én is vonzódom hozzá erősen:)És még ha jó képet is sikerült volna csinálni róla!...
Erről beszélgetünk..