Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Tészta, egyszerűen

2007.10.20. 06:17 | Cserke | 7 komment

Lassan végképp elfogy a kedvenc paradicsomom a piacról. Még a szabadföldit árulják, de ha tényleg megjönnek a nagy fagyok, vége a jó világnak. Egyfelől jó érzés, hogy nem permetes, vegyszeres dolgot eszünk, másfelől meg minden alkalommal, amikor beleharapok egy ilyen paradicsomba, felidézi a gyerekkorom. Ennek ugyanis igazi íze van, paradicsomíze. Ilyet ettem nagyanyám kertjéből.
Legjobb nyersen, de alapanyagnak is kiváló, és ha még friss tészta is van véletlenül, akkor abból csak jó dolog sülhet (főhet) ki.
Most például nyers cukkini került rá, mert ott azt is frissen kapok. És nyersen is nagyon jó.


Szélesmetélt cukkinivel

4 közepes paradicsom (~35 dkg)
1 nagyobb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fél marék aprított bazsalikom
2 kisebb, zsenge cukkini

bors
olaj
fenyőmag
tészta

Tésztának felteszem a vizet melegedni.
A paradicsomot meghámozom, felkockázom, hagymákat apróra vágom. A hagymát a fokhagymával olajon kicsit megdinsztelem, belerakom a paradicsomot, a bazsalikomot, sózom, kevés borsot őrlök rá, fedő alatt kb. 5 percig párolódik.
Közben megpirítom enyhén a fenyőmagot, tésztát beleteszem a vízbe, cukkinit legyalulom gyufaszálnyira.
A paradicsomot nem főzöm szét teljesen, elég neki az a pár perc, így darabos marad.
Tésztát leszűröm, összeforgatom a darabos szósszal, megszórom a cukkinivel, néhány bazsalikomlevéllel, a fenyőmaggal.
Még egy kis pecorino is került rá, mert véletlenül kaptam, de anélkül is tökéletes.
20 perc alatt elkészül, mindennel együtt, két személyes adag.






















Eléggé izgat engem ez a friss tészta készítés, lehetőleg gépi erővel, ezügyben Mammát
(és más kartársakat is) abajgattam erősen. Talált is mindenféle csoda készüléket, de macerás, mert nálunk nem forgalmazzák, mostanában meg sajnos nemigen megyek arrafelé, ahol meg igen. Van egyfajta itthon is, amihez  motort is lehet venni, de nem az igazi.
A kézi gyúrás, géptekerés nálam nem jöhet szóba, úgyhogy az elvetve. De a friss tészta meg annyira sokkal jobb, hogy csak motoz a fejemben a gondolat.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr100200957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.20. 06:46:09

Ne is mondd, egy kis házitészta, micsoda jó dolgokat lehetne készíteni belőle!
Ha találsz jó készüléket, ne rejtsd véka alá!
Mondjuk utána jönne a megfelelő liszt problémája és a házi őrlés :D Piros engem ezzel riogat, és magam is kezdek félni, hogy ez egyszer tényleg problémaként fel fog merülni.

Cserke 2007.10.20. 08:05:13

Pillanatnyilag megtorpantam, a Ristnél találtam motorost, de annál sokkal jobbak is léteznek. De neked nem lehet probléma (ill. idő híján mégis) a kézi gyúrás, és kézi formázók is vannak.
Egyszer majdnem vettem egy kis házi malmot, szerencsére jó drága volt, úgyhogy megvan, miről beszélsz:)De ezekből a lisztekből, amiket használok elég jó kis tésztákat lehetne csinálni.
Majd figyelek, ha már rétestésztát fogsz csinálni, tudom, eljött a többinek az ideje is:D

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.20. 08:42:56

A házitészta esetében nem a gyúrás a kihívás, hanem a nyújtás, és a méretre vágás. Erre kellene jó gépet nézni, nem is muszáj motorost, kézi hajtány is bőven elegendő. Ezek talán kisebbek is, és jobban tárolhatóak, nekem ez is szempont, mert már így sem férünk.

anyámlánya 2007.10.20. 14:06:05

valahogy nekem a paradicsomról mindíg a gimis időszak öszi mezőgazdaságos szezonja jut eszembe! :-))

hogy milyen üde színek kerülhetnek az emberre egy-egy jóóól megeresztett féligrohadt paradicsombombából! :-))

amit a srácok előszeretettel céloztak a lányok fejére, mondván mennyire, de mennyire jól ápolja a hajat, és a magvak is konfettimód taadtak a hajszálakra!

és persze nem kis buli volt a buszon rejtőzködve utazni, mert mosdani azt bezzeg nem lehetett, pláne nem hajat mosni!

ja, és a pritamin is kiváló harci eszköz volt ám!

óó, azok a boldog kamaszévek!
építőtáborok, átbulizott éjszakák!

bezzeg az én időmben!....

Cserke 2007.10.20. 16:55:57

Lorien, kézi cuccot találsz szerintem könnyebben, és van olyan, amelyikkel nyújtani is tudod. Azok tényleg kisebbek, de ez sem olyan nagy, amit én kinéztem magamnak.

Anyámlánya, milyen jó kis emlékeid jöttek elő elő:))
Bezzeg a te idődben...

melange 2007.10.20. 19:54:31

A boldog békeidőkben csakis a nagymamám házitésztáit ettük. Sose vettünk "bótit".
Olyan jó volt nézni, ahogy csinálta! Például csigatésztával ő látta el a legtöbb gyulai lakodalmat. Nem géppel, egyenként, kézzel, két kis fa kütyü segítségével sodorta mindet! Saját tojásos asszonya volt, és hetente többször gyúrt, nyújtott, darabolt, megrendelésre is. A káposztás tésztához pl ő mindig háromszögletűre vágta a friss tésztát: ilyet soha, sehol nem ettem azóta...
Cserkó, pecorinót, véletlenül?? Na neee! Hol?

Cserke 2007.10.20. 21:12:53

Hű, igazi csigatészta, de jó is az . És milyen irtó macerás csinálni. Tudom, milyen készséggel készítették, láttam már olyat, de nemigen hiszem, hogy nekiállnék gömbölygetni.
A cvekedli pedig olyan tésztával az igazi, ez paktum, nálunk is olyannal készült. Igaz, én meg nem ettem...
Pecorinot madáros hiperben, olasz héten. Gyengém az nekem. Mármint a sajt.
Címkék: gyors paradicsom tészta fenyőmag bazsalikom cukkini
süti beállítások módosítása