Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

A borleves rejtelmei

2007.12.07. 20:12 | Cserke | 5 komment

Tudvalevő, hogy a karácsonyi lakoma sok helyen nem létezhet borleves nélkül. Borleves kell és kész. De azt is látom, hogy ahány ház annyi borleves.
Alapvetés, hogy bor persze kell bele, hiszen azért borleves.De készülhet száraz, vagy édes borból, tokajiból akár, sőt, van aki egyenesen a savanyú bort preferálja erre a célra. Aztán a fűszerek.Tehetünk bele citromot, szegfűszeget, fahéjat, esetleg szerecsendiót, vaníliát, amitől a borlevesünk pont a  mi ízlésünknek megfelelő lesz.
A vélemények megoszlanak víz-ügyben is, én bizony úgy vagyok vele, a jó bort kár felvizezni, de hát tudjuk, ahány ház...
A másik problémás pont a liszt. A tojások sárgája kellően sürít, selymes állagot ad, úgyhogy hagyjuk el a lisztet bátran, nem fog hiányozni belőle.
Két dologgal kapcsolatban azért egységfronton tömörülnek a borleves-készítők, ez a cukor és a tojás. Ezek mindenki borlevesébe belekerülnek.
Aztán a végén lehet cifrázni, citromhéjspirállal, habcsókkal, habgaluskával, rumos mazsolával, tejszínhabrózsával tálalni, kinek-kinek ízlése szerint.

Miután a fentieket összeszedegettem és némi közvéleménykutatást is tartottam ezügyben, kissé összezavarodtam. Melyik legyen az én borlevesem a sokféle közül?
Sok tanakodás, kombinálás és egy főzőtanfolyamon tapasztaltak alapján a következő recept szerint készült el.


Borleves
(4 személyre)

6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája

1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi .
A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral.
A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve épp csak forralok egyet rajta. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzázuttyintani a bort, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá és biztosan nem rontjuk el.
Mikor ezzel elkészültem, visszatettem  a tűzre a borlevest és épp csak felforósítottam, kevergetés közben.
Elég magas az alkoholtartalma, mivel nem az egész bormennyiségben forraljuk a fűszereket, úgyhogy ha gyerek is szeretne enni belőle, az összes bort fel kell forralni, hogy az alkoholtartalma elillanjon.
Hidegen és melegen is tálalható.






(Eredetileg a Velveten)



A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr38251514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.12.07. 21:29:17

Már bocs, hogy itt, de mintha az oldal üzenődobozt leverted volna, tehát nincs máshol.
Közöm semmi, de engem valahogy keresztbever ez az egy post - egy oldal dizájn, mondhatni nem barátom mint felhasználónak.
Csak elgondolkodtatás, hátha másoknak is fáj.
Tudod, mint nálam a betűméret, ami tük jogos, és örülök, hogy pinegtésedre feljebb kalibráltam!

Cserke 2007.12.10. 16:55:26

M Hja, aki új sablonra gyúr, annak tűnegetnek el dolgok, ugye.
De meglátásod (úgy is mint fő sablonreszelőé) hatására már vissza is biggyesztettem.
Hogy úgy mondjam, még pinegtetned sem (bármi is legyen az) kell:))

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.12.10. 20:56:28

"ezt nevezik pingelésnek, a ping egy parancs, ami arra szolgál hogy bizonyos méretü és tartalmú (lásd icmp protokoll) adatcsomagokat továbbit a megadott cimre.
A cim megkapva ezt hasonlóképp visszaválaszol a küldőnek.

Ebből a következő dolgokra lehet következtetni:
1,ha jön válasz az azt jelenti hogy a cimzett gép elérhető
2, ha nem jön, akkor nem érhető el
3, mennyi idő alatt érnek oda a csomagok, milyen nagy a hálózat késleltetése (msecben) minnél kisebb ez az érték annál jobb
illetve hogy hány csomag veszett el. Minnél több veszik el, annál rosszabb a kapcsolat minősége. pl ha nagy a pinged vagy sok csomag veszik el, akkor ha neten játszol szaggatni fog a játék (képregényeffektus) esetleg "kilagolsz" (kidob a szerver egy idő után ha nagyon rossz a kapcsolat)

Általában a sima ping arra szolgál hogy megállapitsd hogy két gép "látja-e" egymást. Ugyanis attól hogy pl. nem tudsz ftp-n kapcsolódni egy géphez, az nem azt jelenti hogy nicns kapcsolat a gép között, hanem pl nem fut az ftp szerver, letiltja a tüzfal, valamit elállitottál stb, a pingel viszont megbizonyosodhatsz róla hogy a fennti eset áll fenn.

Egyes interentes betörök pedig arra használják hogy megállapitsák hogy be van-e kapcsolva a géped. Épp ezért sokszor ezt a tüzfalak letiltják és nem válaszolnak vissza pingre, igy nem dönthető el a pingből hogy a gép nincs bekapcsolva vagy csak tüzfal fogja.

Egy példával próbálom érzékeltetni:

Fel szeretnéd venni a kapcsolatot egy céggel. Tudod a nevét.
Előveszed a telefonkönyvet és kikeresed a számát.
Megcsörgeted.
Vagy kicsörög, vagy azt mondja: ezen a számon előfizető nem kapcsolható.
Ha kicsörög vagy felveszik, vagy sem.

No most a pingnél hasonló a dolog:
ping pcforum.hu
Először a névhez tartozó címet kell kikeresni a telefonkönyvből (DNS szerver a telefonkönyv). Ha sikerül akkor ok, ha nem akkor jön a válasz: ismeretlen név. Ha már a DNS szerver sem elérhető akkor meg azt mondja, hogy nem tudja kikeresni (nem elérhető a telefonkönyv).
Ebből már kapásból két dologra lehet következtetni:
- ha nem elérhető a DNS szerver akkor valahol nálam van a hiba (nincs internet, vagy rosszul van beállítva a címe)
- ha ismeretlen a cím akkor valószínűleg rossz névvel próbálkozom.

Ha megvan az IP cím (= telefonszám) akkor "megcsörgetem". Ha kicsörög akkor ok, elérhető a partner. Ha nem csörög ki akkor vagy elvágták a kábelt, vagy nincs bekapcsolva a telója.

Persze lehet ezt fokozni, ahogy az előző postban is volt róla szó: sok infó van abban, hogy elvesznek-e csomagok illetve milyen gyorsan érkezik válasz."

Cserke 2007.12.10. 21:59:33

Bcyke, virágok a szobrodra és egy édes vagy igazán.
Ámde egyfelől pingből már kiképeztél minket Piroskával, igaz kicsinyt, csak nem tudtam a pinegtéssel összekapcsolni:), másfelől sajnos gyöngyöt szórtál a disznók (vagyis disznó elé), mert azér' kell ezt még tanulmányoznom, hogy teljes szépségében kifeseljen a téma:)) De igyekszem!!
Na, a betörőkkel meg jól beijesztettél, azonnal húzom a falad, de közben pingetek kicsit.
Tudod, mint a villamos álmában.

bcyke blogberlo, aki ott sem volt · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.12.10. 23:52:57

Komolyan ne vedd, csak a hülyeséggel pingettelek!:))

Erről elég annyi, hogy én a próbálgatás, kóstolgatás, ellenőrzés, viccelődés szlengjeként használom, a valós informatikai jelentését leszarom
Címkék: leves bor tejszín fűszeres fahéj szegfűszeg
süti beállítások módosítása