Alapvetés, hogy bor persze kell bele, hiszen azért borleves.De készülhet száraz, vagy édes borból, tokajiból akár, sőt, van aki egyenesen a savanyú bort preferálja erre a célra. Aztán a fűszerek.Tehetünk bele citromot, szegfűszeget, fahéjat, esetleg szerecsendiót, vaníliát, amitől a borlevesünk pont a mi ízlésünknek megfelelő lesz.
A vélemények megoszlanak víz-ügyben is, én bizony úgy vagyok vele, a jó bort kár felvizezni, de hát tudjuk, ahány ház...
A másik problémás pont a liszt. A tojások sárgája kellően sürít, selymes állagot ad, úgyhogy hagyjuk el a lisztet bátran, nem fog hiányozni belőle.
Két dologgal kapcsolatban azért egységfronton tömörülnek a borleves-készítők, ez a cukor és a tojás. Ezek mindenki borlevesébe belekerülnek.
Aztán a végén lehet cifrázni, citromhéjspirállal, habcsókkal, habgaluskával, rumos mazsolával, tejszínhabrózsával tálalni, kinek-kinek ízlése szerint.
Miután a fentieket összeszedegettem és némi közvéleménykutatást is tartottam ezügyben, kissé összezavarodtam. Melyik legyen az én borlevesem a sokféle közül?
Sok tanakodás, kombinálás és egy főzőtanfolyamon tapasztaltak alapján a következő recept szerint készült el.
Borleves
(4 személyre)
6 dl jó minőségű száraz bor
3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több)
1 darab fahéj
5 szem szegfűszeg
1/4 citrom
6 tojás sárgája
1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi .
A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral.
A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve épp csak forralok egyet rajta. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzázuttyintani a bort, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá és biztosan nem rontjuk el.
Mikor ezzel elkészültem, visszatettem a tűzre a borlevest és épp csak felforósítottam, kevergetés közben.
Elég magas az alkoholtartalma, mivel nem az egész bormennyiségben forraljuk a fűszereket, úgyhogy ha gyerek is szeretne enni belőle, az összes bort fel kell forralni, hogy az alkoholtartalma elillanjon.
Hidegen és melegen is tálalható.
(Eredetileg a Velveten)
Erről beszélgetünk..