Nagyon nem szeretem ezt az időt, ráadásul tegnap tejfölben araszoltam, enyhe pánikkal, előttem ment neki egy autó a szalagkorlátnak. Nem kívánok én neki semmi rosszat, de ment, mint egy ámokfutó, pedig keresztben egy csomó vízátfolyás volt lefagyva, hát komplett az ilyen?
Szerencsésen hazaértem azért és melegség utáni vágyamat csökkentendő, nekiálltam egy olyan levesnek, amit kinéztem magamnak már régebben. A jézuska nagyon rendes volt és hozott szakácskönyveket is, többek közt az Olasz kulináriát, de ez Peter Gayler Vegetariánus szakácskönyvéből való.
A múlt héten nagyon finom currys sárgarépalevest ettem, ebben is van ugyan curry, de egészen más ízű, mint az volt. Egyébként nem vagyok oda a répalevesért, de új év, új szokások, kezdek rákapni. Az is, ez is finom, melengető és nagyon szép napsütéses színű, hogy egy kicsit jobb kedvre derítsen, ha már az igazi nem süt.
Meg a vitamin, ami benne van, hogy a fütyülést már meg se említsem.
Currys sárgarépakrémleves
(4 jóétvágyű egyednek)
45 dkg sárgarépa, felkockázva
3-4 kanál olaj
só
7 dl zöldségleves (nekem véletlenül volt, de a dús fűszerezés miatt vízzel is jó lehet)
4 dl kókusztej
fűszerkeverék:
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, átpréselve
1 pici csilipaprika, felaprózva, mag nélkül
1 szál citrom(fenyér)fű apróra vágva
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 tk koriandermag (én őröltet tettem bele)
1 kk curry
1 ek vaj
ízlés szerint (zöld)citromlé
A sárgarépát időnként kevergetve puhulásig sütöttem az olajon.
Ez kb. 20 perc, ez alatt az idő alatt összeaprítottam a fűszerkeverék alkotóelemeit és a felhevített vajon kb. 5 percig kevergetve pirítottam.
A puha répához hozzáadtam a levest, a kókusztejet és a pirított fűszerkeveréket, összeforraltam és még kb. 7 percet csendes forralással főztem.
Én összeturmixoltam, bár a receptben nem így van, most színes krémlevesre vágytam.
Elég csípős lett, bár a magokat bele sem tettem, de kókusz valamelyest enyhítette. Citromfű talán egy darabka citromhéjjal helyettesíthető, nálam sem mindennapos vendég, most véletlenül volt itthon.
Megkóstoltam citromozva, zöldcitrom híján sárgával, nagyon kellemes, pikáns ízt ad neki, de anélkül is igazán jó.
Meg a vitamin, ami benne van, hogy a fütyülést már meg se említsem.
Currys sárgarépakrémleves
(4 jóétvágyű egyednek)
45 dkg sárgarépa, felkockázva
3-4 kanál olaj
só
7 dl zöldségleves (nekem véletlenül volt, de a dús fűszerezés miatt vízzel is jó lehet)
4 dl kókusztej
fűszerkeverék:
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, átpréselve
1 pici csilipaprika, felaprózva, mag nélkül
1 szál citrom(fenyér)fű apróra vágva
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 tk koriandermag (én őröltet tettem bele)
1 kk curry
1 ek vaj
ízlés szerint (zöld)citromlé
A sárgarépát időnként kevergetve puhulásig sütöttem az olajon.
Ez kb. 20 perc, ez alatt az idő alatt összeaprítottam a fűszerkeverék alkotóelemeit és a felhevített vajon kb. 5 percig kevergetve pirítottam.
A puha répához hozzáadtam a levest, a kókusztejet és a pirított fűszerkeveréket, összeforraltam és még kb. 7 percet csendes forralással főztem.
Én összeturmixoltam, bár a receptben nem így van, most színes krémlevesre vágytam.
Elég csípős lett, bár a magokat bele sem tettem, de kókusz valamelyest enyhítette. Citromfű talán egy darabka citromhéjjal helyettesíthető, nálam sem mindennapos vendég, most véletlenül volt itthon.
Megkóstoltam citromozva, zöldcitrom híján sárgával, nagyon kellemes, pikáns ízt ad neki, de anélkül is igazán jó.
Erről beszélgetünk..