Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Bolo do caco

2008.01.31. 21:15 | Cserke | 11 komment

A madeirai gasztronómia megérne egy kicsit bővebb kitérőt, de most inkább csak a címszereplőről ejtenék szót. Ez egy korongszerű kenyér, nyílt vaslapon sütik. Lehet kérni bele fokhagymás-petrezselymes vajat, van húsos szalonnával és kolbásszal töltött változata is, ez esetben rúdszerűen összegöngyölik.
Nekünk a vajas ízlett legjobban, aki arra jár, ne hagyja ki.
Sok helyen árulják, utcai standokon, piacon, étteremben kérés nélkül hozzák előételként.
Pékvonalon amúgy is erősek, nagyon finom a kenyerük, péksüteményük és igen sokféle.
A bolo do caco eredetileg édesburgonyával készült, mivel ezt a fajta zöldséget előszeretettel használták. Az általunk kóstolt változatnál nem igazán tudtam eldönteni, van-e benne, de állagra nem sima, lisztből készült tésztának tűnt.
Én eredeti recept alapján próbáltam megsütni, vettem egy ottani szakácskönyvet.
Kő-vagy agyagedényem nincs, amit a recept ajánl, jobb híján vastagtalpú serpenyőben sütöttem, szárazon. Ízre, állagra szinte ugyanolyan lett, külalakon kell még csiszolni, hogy szép barnás legyen.

Bolo do caco

45 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő (kovászt ír a recept, nekem nem volt)
5 dkg sült édesburgonya
ízlés szerint só, nálam ez 1 csapott ek. volt
víz

Kovász híján 2 nagy kanál lisztbe belekevertem a kevés langyos vízben feloldott élesztőt és félretettem 20 percre. Ezidő alatt szépen elkezdett dolgozni az élesztő, megnőtt a tészta térfogata. Hozzátettem a többi liszthez, és langyos vizet hozzáadva elkezdtem összedolgozni. A recept szerint annyi víz kell hozzá, hogy "krémes" legyen a tészta, de a kézre már ne ragadjon. Az én pásztói kenyérlisztemhez kb. 2 dl-t használtam el. Ekkor kerül hozzá az édesburgonya, amit egy előző ebéd alkalmával sütőben sütöttem meg és ebből vettem el 5 dkg-ot. Dagasztóval alaposan kidolgoztam és 1 órát kelt letakarva.
Akkor 6 felé osztva megformáztam és még 1/2 órát kelesztettem.
A serpenyőt jól felforrósítottam és mind a két oldalukat addig sütöttem, amíg mertem, ez olyan 4-5 perc lehetett oladalanként.
5 dkg vajba beletörtem 3 gerezd fokhagymát és kettévágva megkentem a kenyérkéket.
Petrezselymem nem volt, de kakukkfüves változata is finom.







Ez pedig itt az igazi, ahogyan ott készítik. Érdekes, hogy a képen látható fickó állandóan mosolygott, a róla készült három fénykép mégis pont ilyan arccal kapta el.




















Ez pedig a magyar virtus, frissítő úszás szilveszter másnapján az óceánban.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr67317070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piroska 2008.01.31. 20:31:28

Hú, Cserkókám, azok a kőoroszlánok!!!!

sütis néne · http://sutisnene.blogspot.com/ 2008.01.31. 21:44:08

hűű, micsoda képek!
és szabadna tudni, mennyi kovászt ír eredetileg? és kovásszal mennyi ideig kellene keleszteni? és az eredetihez is kenyérliszt kell?

grenadine · http://www.zsidonegyed.com/blog/grenadine 2008.01.31. 22:26:51

nem lehetett rossz ez a szilveszter :)

Cserke 2008.01.31. 22:27:35

Pirosom, ugye?! Szeretnék...De nálam csak sárkánygyíkok laknak a kertben. A levendulát meg külön Neked.

Sütis, az eredeti receptben 1 1/2 kg liszthez ír 5 dkg kovászt, én így próbáltam helyettesíteni. De kipróbálom majd kovásszal is. Eredetileg sima búzalisztet ír, nekem most ilyen volt itthon, bucisütéshez vagyok felszerelkezve, szerintem simából is jó.

Cserke 2008.02.01. 07:59:56

Grenadine, meleg volt. És napsütés.És szép növények. Nekem ez már nagyjából elég:)

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2008.02.01. 08:23:02

kiszsuzsám ül itt, olvassa madeirát és kicsit sárga. csak egy kicsit.

Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2008.02.01. 09:20:04

Ó Cserke, fáj a szívem. Gyönyörű!

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2008.02.01. 10:28:16

Mert Megérdemled!Biztos.De szólhattál volna előre,hogy jó telelést kívánjak!
Én is mindig mondom az Embernek, hogy köszönöm, nem akarok fagyoskodni, nem fehér hó, hanem fehér homok, amire januárban (is)vágyom.Így síelni se megyünk :-))

Piroska 2008.02.01. 11:22:01

Cserkókám, köszönöm különlevendulacsaknekem képet!! Igazán szép!
Nagyon kéne az a kőoroszlán, bizony!:-)
Nálam kőpáva és kőszarvas lakik, mindkettő vizet ad a madárkáknak...

melange 2008.02.01. 17:34:56

Hű! Nagyon klassz helyen teleltél! És kérdezz már meg engem is, hogy kő oroszlán?
Mert kő hát! (Bár Zazi biztos betojna tőle)

Cserke 2008.02.03. 20:34:41

Jé, elszállt, amit írtam.

Kiszsuzsám körberöpködte a fél földet, úgyhogy nincs miért...

Eszter, sose fájjon, csomagoljatok:)

Piszke, de meg ám!Köszi, úgy biztosan még jobb lett volna. Egyébként tényleg a legjobb meglógni a hideg elől, irígylem, aki mindig megteheti.

Melange, kő?? Lebecsülöd azt a derék anyát, nem helyes!!:)
Címkék: kenyér sós kelt madeira bolo do caco
süti beállítások módosítása