Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

A Fatayir

2008.04.11. 09:09 | Cserke | 11 komment

Kicsit gyanakszom időnként, hogy ez a könyv, a Vegetáriánus ételek négy kontinensről, szóval hogy nem annyira autentikusak benne a receptek. Például nyáron főzem belőle okrát, az jó volt, de a mellé sütött kenyér nem. De ha arra a csodás almatortára gondolok, amit szintén belőle, akkor rántok egyet a vállamon.
A fatayir is ebből a könyvből készült, illetve nem, mert menet közben történtek dolgok, amitől csak a fazon lett azonos.
Libanoni étel, ez ellen sincs kifogásom, kedvelem az ott használt fűszereket, a római köményt, koriandert, kakukkfüvet, a a lencsét, babféléket. Van még egy jellegzetes fűszerük, a sumac (Rhus coriaria, ecetfa-féle termése megőrölve), ami nekem nincs itthon, de ha legközelebb olyan helyen járok, beszerzem, mert kíváncsi vagyok rá.
De ehhez a recepthez nem is kellett, úgyhogy nem volt akadálya a fatayirnak.
Úgy voltam vele, mint a mücverrel, tetszett a neve.
Rögtön láttam magam előtt.
A Fatayir csak magas, izmos, burnuszos (lehetőleg fehér), barna arcú, villogó kék vagy zöld szemű, titokzatos sivatagi (na jó, esetleg hegyi) harcos lehet, kicsit vérszomjas, de a végén kiderül, hogy ő a pozitív hős, megmenti az ártatlan hősnőt, aki pihegve néz fel rá, majd a sivatagi  széltől  csattogó fehér sátorleplek mögött egymáséi lesznek. Vagy hegyi sátorban, ugye helyszíntől függ, de a sátorhoz ragaszkodom, tele súlyos szőnyegekkel.
El Fatayir.
Annyira jól hangzik. A Sólyom, vagy ilyesmi, ezen még dolgoznom kell. Ja és bajusza nem lehet.

Ehhez képest egy kelt tésztáról van szó, ami fele ilyen romantikus nincs, ellenben nagyon finom volt.Azt is be kell látnom, a végére már csak a töltelék lett valamennyire hű az eredetihez, ha eltekintünk végső megbuggyanásomtól, a snidlingtől...
Legközelebb talán beírom az igazit, amit másodjára készítettem, az még jobb, mert a Fatayeer bi Sabaanikh névre hallgat, amit nagyon prózaian spenótos táskaként fordítanék.


 



Fatayir

1/2 kg sima liszt
2 dkg élesztő feloldva
1 dl tej és 1 dl teszín langyos keverékében
1 pici só
4 dkg vaj

Az egészet összekevertem és addig hagytam a gépben, míg jó hólyagosra nem dagasztotta. Fényes, rugalmas, nem túl lágy tészta lett. Hosszú hengerré nyújtottam. Stílszerű lett volna közben a Police-tól a Behind my camelt hallgatni, talán legközelebb. Esetleg valami autentikus libanoni zenét, de sajnos olyanom nincs is. De ez sem baj, mert ennek a tésztának sincs sok köze az eredetihez, ami olívaolajjal és vízzel készül.
A hengerből diónyi darabokat csíptem, golyóvá gömbölyítettem, aztán letakarva keltek félórányit.
Közben elkészítettem a tölteléket.

1 reszelt hagyma
1 ek liszt
1 kk. nem túl erős csilipehely
5 dkg krémsajt, virágoskúti, talán egy kevéssé sós fetához hasonlítanám
1 ek paradicsompüré
2 ek olívaolaj
1 kk őrölt római kömény
pici só

Ezeket összemixeltem és miután a kis gömbök közepébe mélyedést nyomtam, megtöltötem ezzel a masszával, olyan teáskanálnyi adagokban.

Miután a tapasztalat biztonsági játékossá edzett, az összes mennyiség felét kezeltem így. A másik felére cukros darált mákot tettem, kevés szilvalekvárral, reszelt narancshéjjal és 1 db porrá tört kardamommal ízesítve.







Ebből a tésztából azóta készült hámántáska fazon, mák-és diótöltelékkel, valamint fahéjas csiga, nagyon jól használható alaptészta. 15 perc kell neki 180 fokon.

Az igazi fatayir tésztáját koronggá nyújtják, majd háromszögformára hajtják össze, ahogy a belinkelt képen is látható, továbbá a héten megejtettem a szokásos évi tojásosnokedli-tobzódást és találtam a kertben 3 meztelencsigát, valamint kiderült, hogy a halványrózsaszín papír nem alkalmas fotózáshoz és a mák még mindig nem fotogén és ha nem írom be viszonylag hamar a recepteket, jól elfelejtem.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr49420517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kataca 2008.04.11. 09:45:31

Jól kezdődik a napom:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.04.11. 09:57:44

Ha érdekel, vannak ám libanoni zenéim :)
Tetszik a képzettársításod. Egyébként a balzsam is egy veszélyes állat :)

Beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com 2008.04.11. 10:36:44

nagyon cukik lettek ;) Nekem első pillantásra rögtön a Germknödel / Dampfnudel jutott róla eszembe (ált. bajor / osztrák alpesi vendégházakban vajjal és mákkal vagy vaníliamártással meglocsolva tálalják).

cserke 2008.04.11. 13:58:17

Kataca, remélem a folytatása is jó:)

Lorien, elképesztő vagy, még libanoni zenéd is van??:)
A balzsam elé meg egy kis aszaltszilvát kell vetni és már kenheted is kenyérre:)

Beatbull, hát a gőzgombóc az egyik legjobb jó, odavagyunk érte kollektívan:)
eteto.blog.hu/2007/09/27/germknodel_mit_mohn_ii

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2008.04.11. 23:25:51

Bajuszos. Szerintem bajuszos.Egyértelmű.
HOVA??? küldjem az Ízlelő-copy-t???

grenadine · http://grenadinegasztro.blogspot.com/ 2008.04.13. 11:01:03

semmiképp sem bajuszos!!!

Cserke 2008.04.14. 10:23:02

Piszke, a kommentelős postafiókod nem használod? Ha oda benéztél volna...

És aztán sajnálom, látod Grenadine szerint sem lehet bajuszos, szóba sem jöhet:)

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2008.04.15. 14:25:55

Izé, néha eszembe jut, de az eszemet azt ritkán... pedig van sok...

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2008.04.17. 17:14:06

Mégsincs... vagy melyikre gondoltál? a windowslive-on nincs semmi...vagy van valami rejtett funkció a blogon amit én nem is használok...?

Cserke 2008.04.17. 22:35:00

A kommentelésnél beírsz egy email címet. Ha az élő, akkor azon keresd március 10-nél.
Ha nem, akkor meg mé' nem?!
Különben is, át is dobhatnád, nem kellene nagyon megsuhintanod ide a szomszédba.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2008.04.19. 10:19:04

hm.az a főpostaláda.mindennp nézem, nyitom, szortírozom...na megyek is..
Címkék: édes sajtos hagyma mákos sós fűszeres kelt csili paradicsompüré fatayir
süti beállítások módosítása