A fatayir is ebből a könyvből készült, illetve nem, mert menet közben történtek dolgok, amitől csak a fazon lett azonos.
Libanoni étel, ez ellen sincs kifogásom, kedvelem az ott használt fűszereket, a római köményt, koriandert, kakukkfüvet, a a lencsét, babféléket. Van még egy jellegzetes fűszerük, a sumac (Rhus coriaria, ecetfa-féle termése megőrölve), ami nekem nincs itthon, de ha legközelebb olyan helyen járok, beszerzem, mert kíváncsi vagyok rá.
De ehhez a recepthez nem is kellett, úgyhogy nem volt akadálya a fatayirnak.
Úgy voltam vele, mint a mücverrel, tetszett a neve.
Rögtön láttam magam előtt.
A Fatayir csak magas, izmos, burnuszos (lehetőleg fehér), barna arcú, villogó kék vagy zöld szemű, titokzatos sivatagi (na jó, esetleg hegyi) harcos lehet, kicsit vérszomjas, de a végén kiderül, hogy ő a pozitív hős, megmenti az ártatlan hősnőt, aki pihegve néz fel rá, majd a sivatagi széltől csattogó fehér sátorleplek mögött egymáséi lesznek. Vagy hegyi sátorban, ugye helyszíntől függ, de a sátorhoz ragaszkodom, tele súlyos szőnyegekkel.
El Fatayir.
Annyira jól hangzik. A Sólyom, vagy ilyesmi, ezen még dolgoznom kell. Ja és bajusza nem lehet.
Ehhez képest egy kelt tésztáról van szó, ami fele ilyen romantikus nincs, ellenben nagyon finom volt.Azt is be kell látnom, a végére már csak a töltelék lett valamennyire hű az eredetihez, ha eltekintünk végső megbuggyanásomtól, a snidlingtől...
Legközelebb talán beírom az igazit, amit másodjára készítettem, az még jobb, mert a Fatayeer bi Sabaanikh névre hallgat, amit nagyon prózaian spenótos táskaként fordítanék.
Fatayir
1/2 kg sima liszt
2 dkg élesztő feloldva
1 dl tej és 1 dl teszín langyos keverékében
1 pici só
4 dkg vaj
Az egészet összekevertem és addig hagytam a gépben, míg jó hólyagosra nem dagasztotta. Fényes, rugalmas, nem túl lágy tészta lett. Hosszú hengerré nyújtottam. Stílszerű lett volna közben a Police-tól a Behind my camelt hallgatni, talán legközelebb. Esetleg valami autentikus libanoni zenét, de sajnos olyanom nincs is. De ez sem baj, mert ennek a tésztának sincs sok köze az eredetihez, ami olívaolajjal és vízzel készül.
A hengerből diónyi darabokat csíptem, golyóvá gömbölyítettem, aztán letakarva keltek félórányit.
Közben elkészítettem a tölteléket.
1 reszelt hagyma
1 ek liszt
1 kk. nem túl erős csilipehely
5 dkg krémsajt, virágoskúti, talán egy kevéssé sós fetához hasonlítanám
1 ek paradicsompüré
2 ek olívaolaj
1 kk őrölt római kömény
pici só
Ezeket összemixeltem és miután a kis gömbök közepébe mélyedést nyomtam, megtöltötem ezzel a masszával, olyan teáskanálnyi adagokban.
Miután a tapasztalat biztonsági játékossá edzett, az összes mennyiség felét kezeltem így. A másik felére cukros darált mákot tettem, kevés szilvalekvárral, reszelt narancshéjjal és 1 db porrá tört kardamommal ízesítve.
Ebből a tésztából azóta készült hámántáska fazon, mák-és diótöltelékkel, valamint fahéjas csiga, nagyon jól használható alaptészta. 15 perc kell neki 180 fokon.
Az igazi fatayir tésztáját koronggá nyújtják, majd háromszögformára hajtják össze, ahogy a belinkelt képen is látható, továbbá a héten megejtettem a szokásos évi tojásosnokedli-tobzódást és találtam a kertben 3 meztelencsigát, valamint kiderült, hogy a halványrózsaszín papír nem alkalmas fotózáshoz és a mák még mindig nem fotogén és ha nem írom be viszonylag hamar a recepteket, jól elfelejtem.
Erről beszélgetünk..