Érdekes dolog ez. Sokszor hetekig csak nézem, egyszerűen elsiklik a tekintetem fölötte, tőlem aztán ott lehet akármeddig. Aztán persze van olyan is, hogy illékony látogató, jön és már ott sincs. És menetrendszerűen bekövetkezik, amikor fúzionálnia kell, mert a csillagok állása, a szél, a csapadékviszonyok, vagy fene tudja mi miatt ez törvényszerű, másként nem is lehet.
Most is ez volt. Annyira megkívántam valami csokis sütit, hogy egyszerűen muszáj volt csinálni. És hát ott várt a jóféle Alnatura csoki, már csak ki kellett gondolni, mibe tegyem bele.
Most is ez volt. Annyira megkívántam valami csokis sütit, hogy egyszerűen muszáj volt csinálni. És hát ott várt a jóféle Alnatura csoki, már csak ki kellett gondolni, mibe tegyem bele.
Ebből a tésztából sütöttem már tortaalapot,a most felaprózott csokit felolvasztva belekeverve, töltöttem gyümölccsel, lekvárral, csokikrémmel.
Hamar elkészül, könnyű tészta és nem szárad ki, mint a piskóta. Lehet dúsítani pörkölt mogyoróval, mandulával, aszalt gyümölccsel, almával, elég jól bír minden ilyesmit.
Csokissüti
muffinfomában sütve 12 db
22 dkg liszt
4 kanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg cukor
1/2 cs. sütőpor
csipet só
10 dkg magas (70%) kakaótartalmú csokoládé, apróra vágva
1 tojás
2.5 dl tej
10 dkg lágy vaj
1 tk vaníliakivonat
Innen két út van. Összekeverni a szárazanyagokat, külön a folyékonyat és aztán elvegyíteni, ahogy a muffintésztát szokás. Vagy pedig a vajat a cukorral nagyon habosra kikeverni, hozzáadni a tojást, azzal is felhabosítani, aztán jöhet a tej, a lisztbe belekeverni a sütőport és azt is beletenni végül a többi anyaggal együtt.
Én most a muffinmetódus szerint csináltam, a végeredményben nem sok különbséget tapasztaltam. De akárhogyan is csinálom, a kakaót mindenképp át kell szitálni, akár egy teaszűrőn is, mert ha nem így teszünk, a süti tele lesz száraz kis kakaóporgömböcökkel. Aki ezt szereti, zúdítsa bele bátran, mi viszont kifinomult egy népek vagyunk, nem szeretünk kakaóport letüdőzni.
Az összekevergetés után belekanalaztam a muffinsütőbe, telerakva a formákat és légkeverésen 180 fokon 20 perc alatt megsült.
Én minden falatra még egy kiskanálnyi mascarponét is tettem.
Úgy találtam, csak úgy magában nem hízlalna eléggé.
Ezt úgy 3 hete sütöttem, épp vendéggyerek volt nálunk, aki hű de szereti a sütit. Meg az anyukája is szokott sütni.
De ez nagyon csokis volt neki. Ő mondta. Úgyhogy ha szintén dobozossütiporbólsütikedvelő vendég van, ez nem fog neki ízleni. Esetleg tejcsokival dúsítva. Úgy nem olyan "csokis".
És a Hathiban mintha új szakács lenne, a naan sem a régi és a kedvenc lencse sem olyan.
És az Ypsilon café sem, annyira rosszat ettem, és a sütijük is száraz volt. Pedig koncert előtt olyan jó volt oda beülni. Ülni még mindig jó, csak enni nem.
Erről beszélgetünk..