Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Eperepereper (meg egy kevés alma)

2008.04.26. 09:22 | Cserke | 5 komment

Tavaly sokszor csináltam réteskosárkákat, de aztán elfelejtettem, egész krókuszvirágzásig, mert akkor rájöttem, hogy van egy csomó alma még mindig.(Logikus az összefüggés, nem?) És ha 3 kanál mézet serpenyőben felforrósítok, kicsit hagyom megbarnulni is, meg egy csillagánizst is beleteszek, aztán a felkockázott almát hagyom benne kicsit pirulni, az nagyon finom lesz. És akkor ha van otthon mascarpone, és azt nagyon kevés cukorral, vaníliakivonattal felhabosítom, beletöltöm a réteskosárkákba, arra rá az almát, akkor az nagyon jó.




          
                                                                 *


Spárgabeszerző  akciómon a Lehelen epret is vettem,  800 forintért egészen eperízűt, mert kívánta a köz.
Persze a legeslegjobb a szabadföldi, meg még annál is jobb, ha a kertben terem, de ne legyenek túlzott igényeink, meg a tömegnyomás is egészen erős volt.

Azon túl, hogy az epernek már a látványa is nyálcsordító, az íze meg isteni, a gyomrunkon kívül pakolhatjuk a bőrre is. Nem csak belülről, de pakolás formájában is jótékony hatású. Pár darabot összetör az ember, és már lehet is pacsmagolni az arcra, szigorúan magányos otthonlétek alkalmával - senkit ne törjön ki a frász a láttunkra.

Magas E- és C-vitamin tartalma védi a bőrt, ránctalanító, feszesítő hatású. Erősíti a kötőszöveteket, ami a fürdőruhaszezon közeledtét figyelembe véve nem egy utolsó szempont. És ha még a zsírégető hatását is nézzük, kifejezetten felírhatnák receptre.
Vízhajtó, méregtelenítő, vértisztító, segít megelőzni a vesekőképződést, egyszóval minden mellette szól.
 

Sokan cukrozva szeretik, ez ugye nem annyira fogyókúrás, meg aztán ha igazi eperízű eperről van szó, fölösleges is.
Ha véletlenül mégis abszolút ízetlenhez sikerülne hozzájutnunk, és nem bánjuk, hogy kicsit állagát veszti, isteni finom a sütőben úgy 180 fokon megsütve, csak úgy magában, minden nélkül. A benne lévő kevéske cukortartalom karamellizálódik, így önmagát édesíti. Fagyihoz, süteményekre kanalazva, vagy csak úgy magában is pazar.

Viszont ha nem sok idő van pepecselni, vagy hirtelen vendég közeleg, gyors és egyszerű desszertre van szükség. Az sem árt, ha van egy csomag réteslapunk, akár fagyasztott is. Nálam általában lapul a hűtőben 1-1 tasakkal, hirtelen helyzetekre jó megoldás lehet.
Nem feltétlenül a hagyományos formában, kicsit meg lehet fazonírozni. Ha nem akarok sokat vacakolni, az egymáson lévő lapokat egyszerűen felvágom négyzetformára konyhai ollóval.  A  lapokat megspriccelem olajjal, erre a célra egy olajspray nagyon hasznos, mivel egészen vékony, filmszerű bevonatot lehet vele képezni. Ha macerásabb megoldásra vágyok, köröket vágok belőle, vagy csíkokat, és a keskenyebb végüket kedv szerint ívesre vágom, vagy nem. Lényeg, hogy akkora legyen mindegyik, hogy a  muffinsütő mélyedéseit ki tudjam bélelni, és egy kicsit túlérjen a szélén.



A szögletesre vágottat csak úgy egyszerűen a közepénél beletuszkolom, a köröket kicsit elcsúsztatom egymáson, a csíkokat pedig egyesével, átfedéssel teszem bele, a végén virágformára igazítva.200 fokon megsütöm, ez 5-8 percnél nincs több.
Innen kezdve sokfelé lehet elágazni, akár sós sajtkrémmel, zöldségekkel tölteni, de maradjunk most az epernél.




Nálunk mindenki lelkes híve a mascarponénak. Egy 25 dekás doboznyi bőségesen elég 12 darab kis kosárka megtöltéséhez. Habosra szoktam keverni kevés cukorral, most egy darab zöld kardamom is került bele, áttörve, megszitálva, különleges ízt ad neki. De ha van türelmem, időm, gőz felett egy tábla jó minőségű csokit megolvasztok, ezt keverem a mascarponéba, ez is nagyon finom. Vagy ha mascarpone nincs, egy zacskó tejszín is megteszi, jó keményre felverve kevés porcukorral, vaníliakivonattal ízesítve.

Én most kardamomos mascarponéval (25 dkg mascarpone, 1 kanál porcukor, 1 zöld kardamom porrá törve) töltöttem a kosárkákat, epret pakoltam a krémre, kis porcukorral szórtam.





A kosárkákat előre meg lehet sütni, száraz helyen eláll sokáig, de a megtöltéssel ráérünk, mielőtt a vendégek elé tesszük, ugyanis a krémtől megpuhul egy idő után a kosárkák alja.

                                                                 *

Egyébként meg jobb lesz, ha csak úgy magában, mindenféle édes kenőcsök nélkül eszem az epret, hogy csak és kizárólag az ő jótékony hatása érvényesülhessen.
Erről határozottan meggyőződtem ma. Vagy elköltözöm olyan országba, ahol lehet csadort hordani, vagy visszahozom divatba a fodrosbugyogójú, lábszárközépig érő fürdőruhát, és még vannak számos ötleteim a probléma megoldására (éjszakai napfürdőzés, egészen nagyméretű teknőspáncél alá húzódás, lakatlan sziget megvétele, majd odaköltözés), de ebből egyik sem tartalmazza azt a kifejezést, hogy "sport".




(Csillagok közti rész eredetileg a Velveten.)

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr92442448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2008.04.26. 11:51:04

G Y Ö N Y Ö R Ű E K!
Mást nem is lehet írni a továbbiakban.

anyámlánya 2008.04.26. 13:22:55

na, erre mondják: Művészet!

elisemréssel adóznék most itten!

cserke · http://eteto.blog.hu 2008.04.28. 08:35:13

Köszönöm, igazán helyesek vagytok, de tényleg pofonegyszerű megcsinálni:)

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.04.28. 16:40:29

ezt hívják nyílvános izgatásnak!!!!!
Címkék: édes gyors mascarpone epres kardamom réteskosár mézes alma
süti beállítások módosítása