Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Epersült

2008.06.05. 11:42 | Cserke | 19 komment






Lekvár helyett. A képviselőfánkba is ilyen került.
Nem kell kavargatni, vigyázni rá, adalékozni, agyoncukrozni, nem mállanak szét a szemek, cserébe nagyon jó.
Epret megtisztítottam, feleztem, zománcozott tepsibe raktam (szerintem mindegy miben van) és 180 fokon, alsó-felső melegítéssel sütögettem, míg össze nem sült kissé. Ez függ a nedvességtartalmától, időt nem tudok, mert epre válogatja. Általában cukor nélkül csinálom, a sütéstől karamellizálódik a cukortartalma, de extrém ízetlenhez esetleg mehet 1-két kanál félkilónként. Tavaly volt egy kísérletem mézzel, az valamiért senkinek nem ízlett.
Nagyobb nedvességtartalmúnak elég sok leve lesz, ezt le szoktam önteni menet közben és beforralom szirupsűrűségűre ( a képeken ilyen van), visszaöntöm, amikor már üvegezem.
A tömörebb állagú magától besűrűsödik a sülés közben, ha nem is annyira, mint a beforralt, nem kell vacakolni vele. Mehet az üvegbe, bár én a másik változatot preferálom.

Vagy megesszük, mielőtt ez a művelet sorra kerülne,  üvegbe töltés helyett.
Nem árt nagy termetű testőröket fogadni,  hogy az érdeklődő családtagokat visszaszorítsák, ha egyáltalán el akarunk odáig jutni, hogy a sanyarú télre gondolva befőttesüvegbe pakoljuk.
Esetleg jó, ha van közöttük egy izmosfenekű háziasabb fajta, aki átvállaja ezt a műveletet, hogy mi se férjünk hozzá a matériához, mert igen hamar el tud fogyni egy laza kis minőségellenőrzés ürügyén megejtett kóstolgatásnál.
Ha mégis eltévesztenénk és kerül az előre kifertőtlenített, felmelegített üvegekbe is, akkor szárazdunsztba (paplan, párna, Hős alól kihúzgált derékalj) pakoljuk, kihűlésig.





Maci kérdezte, meddig áll el.
Ha nem vigyázunk  (l. feljebb), eléggé semeddig. De két hónapnál is tovább csak nagyon erős, szigorú, családbarátságtalan háziasszonyoknál.
Esetleg ott, ahol nagyméretű széfbe lehet pakolni. A kulcsot eldobjuk, kódot is.
Vagy lakást bérelünk máshol és az epersültet otthagyjuk a másikban és csak néha megyünk át, hogy szeretettel átrendezzük az üvegeket a polcon.
Készítéskor valami csúnya dolgot teszünk bele (svábbogár, csótány, kínálat szerint, nálunk talán meztelencsiga).
Esetleg külföldre megyünk hosszabb időre, az epres üvegek nélkül.
Eperallergiát szerzünk be kéz alól.
Hirtelen megutáljuk még a szagát is.
Lovagi fogadalmat teszünk, hogy a világ éhezői miatt epret sosem, semmilyen formában.
Kicsúszik a kezünkből az üveg ijedtünkben és összetörik, mikor éjféli két órakor ránk nyitják alattomos családtagok a spejz ajtaját, ahová bánatunkban behúzódtunk csöndeskén.
Elutazunk barátnővel, család nélkül nyaralni, de előtte elővigyázatosságból éjféli órán  elássuk az üvegeket a keresztútnál.





Ha ezek közül egyiket sem sikerül nyélbeütni, rövid kifutású lesz.
Nálunk ez a két hónap volt tavaly. Pocskoltuk fagyira, süteményhez, meg csak úgy kiskanállal befelé, nem érte meg a nyár végét.
Így aztán azt, hogy meddig áll el, ha hagyjuk, nem tudom megmondani, másnak kell letesztelnie.
Idén jelentősebb mennyiséget készítenék, ha találnék friss, nem túl nagyszemű epret valahol. És akkor talán kiderülne, mennyire tartós.
Vaníliarúddal együtt sütve sem rossz.



Frissítés, mert csak beszélek össze-vissza.
Málna kérdezte, más gyümölcsből is szoktam-e, mire nagyon tiltakoztam.
Évek óta így csinálom a szilvalekvárt, csak annak nem öntöm le a levét, hanem várok, míg elpárolog. Addigra pont eléri az egész azt a jó kis kocsikenőcsszerű állagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr40504832

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: sajtkukac » Blog Archive » Levendulás fagyi 2008.07.17. 17:46:39

[...]krémes, selymes, és a végén épp csak leheletnyit üt át a levendula íze. Sült eperrel megkoronázva pedig egyenesen mennyei élmény! (Csak el ne[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chilii · http://chilii.blog.hu 2008.06.05. 13:52:16

:D köszi, most hangosan röhögök az irodában! :D

cserke · http://eteto.blog.hu 2008.06.05. 15:15:42

Remélem nem a recept rendkívüli bonyolultságán.

malna · http://www.glutenmentes.blogspot.com 2008.06.05. 18:42:35

Cserke, szuper ez a recept, azonnal kipróbálom. Mit gondolsz, más gyümölccsel is működik?

mjlanyi 2008.06.05. 18:47:20

első adag a sütőben nézelődik. Ha jól sikerül hívhatlak
Cs(ep)erkének? :-P

cserke · http://eteto.blog.hu 2008.06.05. 20:13:03

Málna, mással én nem próbáltam, eperrel is azért, mert nem sikerült zselézők és sok cukor nélkül normális állagút csinálni. De ha nekifutsz másfélével, majd számolj be légyszi.

Judit, bárminek:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.06.05. 22:26:34

Na, ez a poszt még pont jókor jött, hétvégen ki is próbálom :)

mjlanyi 2008.06.05. 22:41:55

Cseperke :-))))

PartizánOrsi · http://kalinka.blogol.hu 2008.06.06. 10:14:03

Ha nem lennék az irodában sok kollégával kürölvéve, én is hangosan röhögtem volna és leestem volna a székröl :-)) Nagyon jó ez a poszt és jókor jött, a következö 10 nap nagy projektjei között az eperszedés és lekvárfözés is szerepel. Bár én gyarló módon (szemeket befogni!) 1:3-as vagy 1:2-es zselésítö cukorral szoktam fözni... Megspékelve itt-ott némi rebarbarával vagy bazsalikommal. De ezt a sült változatot most biztosan kipróbálom!

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2008.06.08. 16:50:31

Hát nekem nem jött jókor, már megharcoltam egy rekesznyi eperrel szerdán, ma meg vasárnap van, irtó folyékony lett az én eprem és a szomszéd néni is csak másnap mondta, hogy ilyenkor le kell önteni róla szörpnek a fölös lét. Én is az eper komoly fáziseltolódásban vagyunk.

cserke · http://eteto.blog.hu 2008.06.08. 21:55:47

Málna, írtam frissítést, szilvalekvárt majdnem így csinálom régóta, de valahogy az annyira természetes, hogy eszembe sem jutott.

Lorien, érdemes, tényleg jó.

Orsi, de rég "láttalak". Nincs semmi baj azzal sem, ha úgy csinálod:) Én ezt jobban szeretem, és most hogy mondod, milyen jó a rebarbarás, meg a bazsalikom is bele. Meg a citromos kakukkfű.

Eszter, sajnálom. Te és én szintén fáziseltolódásban vagyunk.

malna · http://www.glutenmentes.blogspot.com 2008.06.08. 22:13:35

Ja tényleg, a szilva... De azt is sütőben, kevergetés nélkül? Nekem az üstben, egész álló nap kevergetős verzió ugrik be a szilváról persze cukor nélkül. (idén ez is tervbe van véve, de lehet, hogy sütőre módosítok.)
Beszereztem az epret, holnap ki is próbálom. Ha sikerül, meggyel is futok egy kört.

cserke · http://eteto.blog.hu 2008.06.09. 11:27:08

Igen, azt is. De csak 120 fokon és szinte egész nap. Nyugodtan ott lehet hagyni, elvan egyedül és a nap végére kész a szilvakenőcs. Persze cukor nélkül.
Meggy is jó lehet így, mert az is elég sok levet enged, adalék nélkül csak órákig főzve lesz lekvárszerű.

PartizánOrsi · http://kalinka.blogol.hu 2008.06.09. 11:42:24

Gyömbéres eperlekvárral is próbálkoztam egyszer, de az csak frissen ízlett, késöbb olyan földíze lett... A citromos kakukkfü is jó ötlet meg próbálkozni akartam rozmaringgal is. Aztán majd meglátjuk, mi is valósul meg. Ja, visszatértem és írtam is, epreset, meg van benne meglepetés is :-))

cserke · http://eteto.blog.hu 2008.06.09. 12:01:07

Nem tudom, hogy időben megelőztelek-e, de a komment előtt már jártam Nálatok és bibibi, tudom ám:))

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2008.06.09. 17:43:11

Örömmel jelentem, hogy már legalább a blogod nincs lefelé eltolódva, mint az új arculat óta nagyon sokáig volt, így sokkal magasabb az élvezeti értéke. Az epremen ez már nem segit, viszont sokkal tovább örülök neki.

PartizánOrsi · http://kalinka.blogol.hu 2008.06.30. 14:03:32

1 kg eperrel mepróbáltam, a nagy csalódás az az , hogy úgy összesült az eper, hogy 2 db 2 dl-es üveg se lett teljesen tele... Sok leve lett, azt némi cukorral a türelmem elfogyásáig beforraltam, de még így is inkább külön eper-külön lé van az üvegben. A jó hír a végére: eszetlen jó frissen! Meg másnap is. Meg harmadnap is. Még akkor is, ha leginkább kiskanállal az üvegböl "kell" fogyasztani, mert bármi egyéb felüleletröl (zsemle, egyebek) lecsurog.

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.07. 08:58:09

Orsi, bizony hogy nagyon összesül, ez tény, nem olyan gazdaságos, mint a mindenféle zselésítőkkel.
A lét meg feldobod főzni, nagy lángon viszonylag hamar sűrű lesz, de akkor nem szabad cukrot tenni bele, csak a végén. Én egy lábasban forraltam be, akkora lángon majdnem, mint amin a wokot használom. Cukor nélkül nem ég oda.
Jó bizony, esszencia:)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.31. 07:10:16

Jelentem, őszibarackkal is működik, zseniális és isteni!

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.31. 15:57:57

Jó, hogy mondod, kipróbálom!:)
Címkék: gyümölcsös epres sült eperbefőtt