Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Nagyratörő tervek, minimál meggyes

2008.07.16. 15:43 | Cserke | 14 komment

Ha az ember kellően ellustul holmi folyamatos kiruccanások miatt, úgy két hét elteltével már különböző dolgok járnak a fejében. Én legalábbis így voltam vele, persze szigorúan gasztronómiai vonalra korlátozva, merek én mást gondolni?!
Megvan ennek az oka is, mert ugye ha a szóbanforgó egyed (vagyis én) 11,5 éves gyereke leteker bicajon 5 nap alatt 320 kilométert (és 600 métert), azt a gyereket igenis jutalmazni kell. Igaz, többet az életben nem megy ilyen formában biciklitúrára, de ez teljesen érthető.
Én már az első napon nem értem volna meg az 50. kikométert, mai napig ott fetrengenék oxigénhiányos állapotban, sajgó fenékkel, erős önsajnálattal az árok mentén valahol.
De ez a gyerek, ez nem! Kicsit kérges lett az alfele, de zokszava nem volt.
Egészen míg haza nem ért. Itthon nem volt senki, akinek érdemes lett volna macsóműsort előadni.
Szóval nagyratörő terveim voltak, különböző emeletes, habos csodák lebegtek lelki szemeim előtt, változatos krémrétegekkel, gyümölcsökkel dúsan, kibuggyanó mascarponéval, csokilegyezővel,.
A baj először is az volt, hogy túl sok ötletem volt.
Másodszor, hogy hirtelen nyakamba esett 16 kiló meggy, erre két napra 18 kg málna és ezeknek nem volt szabad találkozniuk. A csodakészítés meg pont a kettő közé esett volna. Ez egy kicsit megnyomta az én lelkemet.
Harmadszor, hogy azon a napon, amikorra időzítenem kellett volna, olyan marha meleg volt, hogy a tevék is kegyelmet kértek volna.
Azért a sütő mégis szükségeltetett a sütihez, viszont cserébe nem kellett utána sokat vacakolni, krémet buggyantani, ezelni-azolni.
Szóval, jelentősen alábbadtam, a cukrászati csodából így lett pofonegyszerű bögrés süti.
A meggyet még sosem sikerült belesütnöm, mindig a tetején marad, pedig én úgy szeretném, viszont cserében könnyű és finom a tésztája.
Minden gyümölccsel nagyon jó, akár málnával is.

Kérgeshátuljú biciklis sem reklamált, igaz, nem avattam bele előzetes hagymázas elképzeléseimbe.

 


Minimál (bögrés) meggyes

20 dkg puha vaj
4 tojás
1 bögre cukor
1/2 dl tejszín
1 tk vaníliakivonat (v. egy van.cukor)
3 bögre sima liszt
1 tk. sütőpor
~ 60 dkg magozott meggy
mandulaforgács a tetejére

Vajat a cukorral nagyon habosra kikevertem, aztán a tojásokkal is, ezután ment bele a tejszín, a vaníliakivonat, majd összekevertem a sütőporos liszttel. Vajazott, lisztezett tepsibe (nagy tepsi fele) öntöttem, rászórtam a (nem lisztezett) meggyet és a mandulaforgácsot.
160 fokon légkeverésen 30 percig sült.
Másnapra sem szárad ki.
Nincs rá érkezése.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr44571116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2008.07.16. 17:53:37

Hű, a meggyes süti bármelyik formájával bármire rá lehet engem venni. :-P Ha először a tészta felét öntöd a tepsibe, majd rászórsz egy kis meggyet, majd folytatod a tésztával, majd meggyel zárod a réteget, akkor a sütiben is lesz gyümölcs. :-)

Szolf Ész 2008.07.16. 17:58:09

A legjobb tészta a ilyesmihez (bármilyen gyümölccsel, de akár dióval megszórva, vagy a felébe némi lisztet elvéve kakaót keverve márványosra sütve az ún. "egyensúly tészta vagy vajas piskóta:
20 dkg liszt,
4 tojás,
20 dkg cukor
20 dkg vaj
Szokás szerint vajat habosra a cukorral, sárgájával, fehérjét keményre külön. a fehérje felét hozzá a vajas részhez, kis adagokban a lisztet, majd a végén, csak kanállal beleforgatni a másik fél fehérje habot.
Kis reszelt citromhéjjal, pár evőkanál rummal feldobható, illetve könnyebb lesz a tészta egy teáskanál sütőportól.
Ha van gyümölcs (bármi jó hozzá, ami van!), akkor azzal jól megrakni és vajazott-lisztezett sütőben sütni.
Ha nincs gyümölcs, akkor, kakaó a felébe, evőkanállal szépen halmokat rakni a tepsibe, nem nagyon távol egymástól, majd megszórni durvára vágott dióval (mandulával, fenyőmaggal, stb., stb.)
Sütés kb. 170°C-on, és kb. fél óra (ugye, tűpróba, meg ilyesmi)

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.16. 18:22:04

Körticsek, jó ezt tudni;)
És eszembe jutott ez a megoldás nekem is, de ebből egy vékonyka tészta lesz ám a tepsiben, nem lehet vele manőverezni.

Szolf Ész, köszi a receptet, tudod, hogy ez szinte ugyanez a tészta, csak az elkészítése (habverőzés) különbözik:))? Én alapban veszem le a cukor felét mindenből, úgyhogy stimmel ám:) És a citromhéj milyen jó ötlet, eszembe sem jutott!

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2008.07.16. 19:41:59

És ha terítés előtt vegyítesz? Mármint a meggyel. Meg hagysz egy kicsit a tetejére. Mert azért az úgy süti, ha megkaramellizálódik benne cukor...

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2008.07.17. 09:57:40

és mi lett a többi gyümölcsből?

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.17. 13:31:19

Körticsek, az is egy megoldás lehet tényleg.
De azért így is elfogyott:)

Zsuzskám, a meggy befőttként végezte, a málna zöme fagyasztva, a maradék pedig mártásszerű és olyan dolog lett, hogy meggy és málna, mártással, befőttezve. Igen jó.

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.07.17. 14:26:15

hmmm, érdekes, nekem a kefíres meggyesben meg mindig levándorolnak a meggyek az aljára.

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.17. 20:28:51

Így megy ez, ha az ember nem akarja, lemegy, ha meg akarja, nem.
A többinél, ahol akarnám, nekem sem marad meg a tetején.

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2008.07.18. 14:04:54

cserke: hm. nem vagyok ügyes. Kommentem próbálkozás volt arra, hogy hátha kihúzok belőled egy jó kis posztot melyben érzékletesen leírod, amint a hőségben, kötényben, kendővel hátrakötött hajjal kevergeted az izét és ez különféle mókás helyzetekhez vezet. De látom, hogy ezen még dolgoznom kell!

Nima · http://nima.freeblog.hu/ 2008.07.18. 14:32:55

ki kell próbálnom ezt a receptet. nekem mindig összeesik a tészta, morzsálódik, és a gyümölcs az alján köt ki, és szétáztatja a tésztát.
ez elég bíztató végeredménynek tűnik.:)

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.18. 15:29:06

Zsuzska, az a hetem annyira eseménydús volt, hogy még ez sem tudta beárnyékolni a homlokom. Igyekeztem ugyanis igen szikár megoldásokkal közeledni a végcél, vagyis a nyersanyag felszámolása felé.
Vicceség volt, csak nem ezen a vonalon:)
Egyébként kihuzkodásban én sem vagyok ügyes, pedig úgy érdekelt volna...

Nima, ajánlom kipróbálásra. Míg sül, olvashatsz egy kis Austent:)

Lorien, köszi, igyekszem!

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu/ 2008.07.22. 10:31:19

Aszta a betyárját, egyre szebbek a képeid:-)))

Ha már mindenki osztja itt az észt, akkor beállok én is, mert szerintem meg éppen hogy lisztezni kell, akkor marad ott, ahova teszed. Most a meggyről beszéltem.

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.22. 14:42:15

Mamma, igyekszem és nagyon köszönöm, Tőled különösen jólesik:)
Szerintem is lisztezni kell. Igaz, a piskótába potyogtatott meggy ezt nem mindig tudja így, de szakácskönyvekben így írják. Néha be is válik:)
Címkék: édes süti gyors gyümölcsös sütőpor meggyes bögrés
süti beállítások módosítása