A tökös sörös
2007.10.11. 08:13 | Cserke | 3 komment
Tudjuk. Van az úgy, hogy az embernek nincs kedve semmi táplálékot előállítani. Vagy ötlete nincs, mivel tölthetné meg az éhes gyomrokat. Nekem legalábbis vannak ilyen időszakaim. Ilyenkor van az, hogy faggatom a többieket, mit ennének, akkor ők húzgálják a vállukat, esetleg azt mondják, valami könnyűt, különböző ötleteket dobok föl, megint húzgálják. Akkor békén hagyom őket és elvonulok, magamban méltatlankodva, hogy még erre sem képesek, hogy megmondják mit rabszolgázzak nekik össze a konyhában. Ugyanakkor egy csomó ötlet zsizseg a fejemben, húsok húznak el balról jobbra, köretek üldözik őket, saláták birkóznak egymással az elsőbbségért, teljes az összevisszaság a saját fejemben is.
Nem úgy most. Most kristálytisztán ragyogott, mi lesz az ebéd.
Van nálunk egy "sarki zöldséges". Hatalmas a választék, sok minden van, bár erősen ellenpontozza a választékot, hogy a legforgalmasabb út mentén van kitéve a portéka. Most viszont nem volt lehetőségem máshová menni. Ott láttam meg a fő irányvonalat, zöldség formájában.
Igaz, savanyúságnak ajánlották a parányi, zsenge csillagtököket, de én akkor már tudtam, hogy megtöltöm őket, méghozzá gombás hajdinával.
És azt is világosan láttam magam előtt, hogy a húsevő részleg sörös karajt kap hozzá.
Látok én ilyen dolgokat néha.
Zsenge csillagtök gombás hajdinával töltve
személyenként 2 apró, zsenge patisszon
20 dkg hajdina
20 dkg laska(vagy valamilyen)gomba, erdeivel biztos jobb lenne
1 közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
majoranna (nekem volt friss)
só
bors
Olyan tököt érdemes venni, aminek a külseje még nem keményedett meg, ez tapintásra érezhető. (A nagyot előfőzném egy kicsit, azt hiszem.)
Óvatosan kettévágtam a kis tököket, és mindkét felüket óvatosan kivájtam , úgy hogy egészen vékony legyen a faluk.
A hagymát egészen apróra vágtam, olajon a fokhagymával megfuttattam és a szintén apróra vágott gombát beletettem, sóztam, borsoztam. Fedő alatt kicsit megpároltam, aztán a fedőt levéve elpárologtattam a levét.
Közben a hajdinát vastag aljú lábasban enyhén megpirítottam, felöntöttem forró vízzel sóztam, és puhulásig főztem. Miután elkészült, összekevertem a gombával, alaposan megmajorannáztam és beletöltöttem a tökökbe. Töltögetés előtt érdemes kóstolni .
A fűszert nem kell sajnálni, mert jellegtelen lesz az íze. Nem akartam bele semmi másfélét tenni, de biztosan jó kakukkfűvel, oregánóval is.
A töltelékből maradt, azt vajjal kikent felfújtas tálkába tettem, a tetejére sajt került.
A többi köretnek szánt dologgal (cékla, sárgarépa, krumpli, szintén fűszerezve, sózva, olajban forgatva) betettem a sütőbe, 200 fokra, kicsit megspriccelve a tököcskék külsejét olajjal. Addig sütöttem, míg kissé meg nem pirultak, hamarabb elkészült, mint a többi zöldség.
Sörös karaj
Személyenként 3 szelet rövidkaraj
mustár
só
bors
1/2 l sör
olaj
A karajszeleteket gyengén kiklopfoltam, megkentem mustárral, borsoztam és fóliával letakarva a hűtőben éjszakázott.
Aztán másnap jó nagy serpenyőben olajat hevítettem, annyit, hogy ellepje a szeleteket és
a forró olajban kicsit hagytam pirulni a húst, úgy 2-3 percig, amíg már kicsit színt kap. Akkor aláöntöttem egy decinyi sört. Fedő került rá, félig . A lének el kell lepnie a húst. Mikor a sör elpárolgott megfordítottam és a másik felét is is pirosra sütöttem, ennél a műveletnél sóztam .
Gondolom lehet a pácolásnál is, de így nem lett kemény a hús, ami néhányszor már előfordult.
A fedődolgot kéretik komolyan venni, különben miután leápoltuk égett sebeinket, konyhatakarításnál szidhatjuk az édesanyját annak, aki a receptet kitalálta. A forró olaj és a folyadék találkozása ugyanis őrületes spricceléssel jár, mint tudjuk.
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr87191274
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Fűszeres Eszter · http://fuszereslelek.blogspot.com 2007.10.11. 08:36:06
Ez a töltött tök nagyon kalssz! Tök jó! Jó az a laska, én legalábbis azt is szeretem.
lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.11. 08:50:30
Ez teljesen rendben van, akkor jöhet is az adagom:)
Cserke 2007.10.11. 21:19:23
:))
Erről beszélgetünk..