Hétvégén grilleztünk, ez gyakorta szokott előfordulni jó idő esetén, tekintve hogy ilyenkor büntetésnek érezném a konyhában hosszasan eltöltött időt.
Nem vacakolnék most a grillpác leírásával, semmi különös, méz, só,bors, bazsalikom, paprika, fokhagyma. Mangalicakaraj és csibemell tartózkodtak benne egy éjen át.
De nem is ez érdekes.
Említettem, hogy krumplink van még rendesen, újkrumpli a biopiacon még aranyárban, tehát ezt a régi, ám kifogástalan állapotút igyekszem elhasználni.
Készült az elmúlt hétben gnocchi, krumplilángos, gombóc belőle. Most jött el a köret ideje.
Ez sem egy nagy cucc, azért írom csak le, hátha valaki nem ismerné, pedig nagyon jó dolog.
Fűszeres sült krumpli
Kb. 80 dkg krumplit meghámoztam, felkockáztam. Annyi vizet tettem rá, hogy pont ellepje, sóztam. Forrástól számítva 10 perc fővés után leszűrtem. Tepsibe olívaolajat öntöttem.Szemre szoktam, most kanalaztam, hogy nagyjából tudjak mértéket mondani, tehát 6 kanál olaj ment bele, 1 tk. só, 1 tk. kurkuma, és egy rozmaringág összeaprítva picire. Ezt a tepsiben összekevertem, beleöntöttem a krumplit és rázogatva beleforgattam az olajba. Nem kell csurognia rajta, ez épp annyi, hogy jól bevonja és az alja se kapjon le..
Szoktam más variációban is csinálni, mehetnek bele más fűszerek, paprika, kömény, cayenne bors, oregánó, fokhagyma, de most ez készült.
190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra, pirosra, illatosra sült. A kurkuma nem igazán ad ízt, inkább csak nagyon szép színe lesz tőle.
Azért is szeretem így csinálni, mert pl. ha vendégek jönnek, előre meg lehet a krumplit főzni és utána a sütés gyorsan megvan. Akár az olajjal is össze lehet keverni, beszívja ugyan valamennyire, de kisül belőle.
A másik, amit semmiképp ne hagyjatok ki, a grillezett újhagyma!!! Valami fantasztikus finom lesz! Én kicsit megmártottam a grillpácban, de ezt el is lehet hagyni. Nem szoktam nagyon megsütni, szeretem, ha még ropog a közepe.
Csak egyszerűen. Semmi cécó.
Nagyon beteg színű lett a kaja a képeken a zöld tányérokon, igaziból nem így nézett ki.
Semmi cécó (fűszeres sültkrumpli)
2007.05.14. 09:04 | Cserke | 3 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr8275509
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pucros 2008.06.30. 14:01:58
Szia, szeretném ha pontosítanád a receptet néhány ponton.
Már több mint háromnegyed órája van benn a leírtak szerinti sültkrumpli, ebből húsz perce 250 fokra tekerve. Nem légkeveréses sütőd van véletlenül? Vagy a rozsdamentes tepsink ver vissza minden hőt kifelé?
A másik kérdőjelem a krumplidarabok méretére vonatkozik. Ugye főleg ezen múlik, hogy mennyi fűszeres olaj tud rátapadni. Mondjuk ez esetünkben nem gond, azt hiszem eltaláltam nagyjából.
Ezenkívül a rázogatás nem tiszta még (mint beolajozós módszer). Én rázogattam és minden darabka ott ült ahol volt, szerintem ha annyira megrázom hogy legyőzi az olaj tapasztó erejét, ki is ugrik a tepsiből.
Köszi!
Már több mint háromnegyed órája van benn a leírtak szerinti sültkrumpli, ebből húsz perce 250 fokra tekerve. Nem légkeveréses sütőd van véletlenül? Vagy a rozsdamentes tepsink ver vissza minden hőt kifelé?
A másik kérdőjelem a krumplidarabok méretére vonatkozik. Ugye főleg ezen múlik, hogy mennyi fűszeres olaj tud rátapadni. Mondjuk ez esetünkben nem gond, azt hiszem eltaláltam nagyjából.
Ezenkívül a rázogatás nem tiszta még (mint beolajozós módszer). Én rázogattam és minden darabka ott ült ahol volt, szerintem ha annyira megrázom hogy legyőzi az olaj tapasztó erejét, ki is ugrik a tepsiből.
Köszi!
Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.07.07. 08:51:48
Hű, remélem azért nem maradtatok éhen.
Nem értem, ennyi idő alatt már egész krumplik is megsülnének. A sütő légkeveréses is, de ha úgy sütök, külön odaírom. Ez normál módban készült. Előfőzted, ugye?
Nem hiszem, hogy tepsigond lett volna, szoktam acéltepsiben sütni, nem tapasztaltam még ilyesmit.
Méretileg azt tudom mondani, hogy nem túl nagyra szoktam vágni, mondjuk olyan normál krumpliméretet (6-7 cm hosszú) hosszában négyfelé, majd keresztben is elvágom, így 8 darab lesz.
Ha nem tudom összerázni, keverd valami kanállal össze, vagy kézzel, az olíva különben is jó a bőrnek:)
Azt tudom elképzelni, hogy esetleg nem főtt meg eléggé a krumpli, ez okozta a hosszú időt, nyers krumplinak elég sok kell a sütőben.
Nem értem, ennyi idő alatt már egész krumplik is megsülnének. A sütő légkeveréses is, de ha úgy sütök, külön odaírom. Ez normál módban készült. Előfőzted, ugye?
Nem hiszem, hogy tepsigond lett volna, szoktam acéltepsiben sütni, nem tapasztaltam még ilyesmit.
Méretileg azt tudom mondani, hogy nem túl nagyra szoktam vágni, mondjuk olyan normál krumpliméretet (6-7 cm hosszú) hosszában négyfelé, majd keresztben is elvágom, így 8 darab lesz.
Ha nem tudom összerázni, keverd valami kanállal össze, vagy kézzel, az olíva különben is jó a bőrnek:)
Azt tudom elképzelni, hogy esetleg nem főtt meg eléggé a krumpli, ez okozta a hosszú időt, nyers krumplinak elég sok kell a sütőben.
Deczkifoto 2010.01.16. 20:02:43
Kedves Cserke !
A sült krumpli recepted tuti,
fotós vagyok és javítottam a kép minőségén, így már nem döglöttek a színek hova küldhetem ?
az e-mailemre írj már : deczkim@freemail.hu és átküldöm neked ha szeretnéd :-)))))
Üdv: Deczkifoto
A sült krumpli recepted tuti,
fotós vagyok és javítottam a kép minőségén, így már nem döglöttek a színek hova küldhetem ?
az e-mailemre írj már : deczkim@freemail.hu és átküldöm neked ha szeretnéd :-)))))
Üdv: Deczkifoto
Erről beszélgetünk..