Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

A perec jó, a perec finom, a perec ...

2007.05.21. 16:35 | Cserke | 31 komment

marha drága a moziban. Nem elég, hogy szülői szigoromból engednem kell, a kölök ihat kólát, eheti a pocsék műbehempergetett pattogatottat. Ráadásul a perec is baromi drága.
Ugye, ottan van még az is, hogy én utálom a multiplexet, meg még akkor vannak olyan személyek, akik biztos, hogy mindig megkívánják azt a nyamvadt, bécsinek nevezett perecet is. És akkor nem elég, hogy fokozottan szenvedek attól, hogy ugye multiplex, megiszonyat hangos, meg nem mindig bírunk a reklámrészről lemaradni, kólát kell vennem, műkukoricát kell vennem (aminek a felét egy laza mozdulattal, mindjárt a film elején sikerült kiszórnom, mikor egy pillanatra rám lett bízva, hiába, a tudatalatti..), még a perec is.
Vacak. Napraforgós. Drága.
Ja, meg a "sziamitkérsz??" Én egy élemedett asszony vagyok, mi az hogy sziamitkérsz?? Hö!!!
Még ott a perec is.
Az . A vacak perec.
Amit mindig muszáj megvennem.

Már igazán leszokhatnék róla....


De most beindult a pékség program, mikor süssünk, ha nem kánikulában??
Télen semmi sportértéke nincs. Akkor ugye még jól is esik a sütő körül sertepertélni.
Nyáron meg, mikor kint is gutaütős meleg van, ellenben bent naggyon finom hűvös. Volna. Ha nem sütnék a sütőben. Most épp perecet.

Nagyon szeretem a lúgos kiflit, meg a perecet is, ugyanolyan kivitelben. Ausztriában nagyon finomakat eszem mindig, gondoltam hátha ilyet én is tudok.
Neten nem leltem lúgos péksütemény receptet, a most következő a Mindmegettéről van.
Nem lúgos, de azért jó volt.

Főzött sósperec

1/2 kg finom liszt
1/4 l tej
1/2 kocka élesztő
1 ek. cukor
2 tk só
olaj

Élesztőt felfuttattam egy pohár langyos tejben a cukorral, összegyúrtam a többi hozzávalóval a végén étolajat csurgattam bele, olyan 3 kanálnyit.
Kb. 10 percig állt. Akkor megformáztam

Vizet forraltam , 2 litert, mikor felforrt dobtam bele 2 ek. szódabikarbónát.

Ebben előfőztem a pereceket, de épp csak egy pár pillanatig mind a két oldalukon.
Éppenséggel a beígért mélybarna színt nem kapták meg ettől, de szép színük lett kenegetés nélkül is.
Akkor ezután még egy negyedórát békénhagytam őket, némelyiket meghintettem napraforgóval és utána 230 fokon sütöttem 12 percig.

Közben sós lötyit csináltam, 2 egység liszt, 1 egység sóból, tejfölsűrűre higítva vízzel. A pereceket kivettem a sütőből, rálötyköltem a sós cuccot és még 3 percig sültek.

Ez egy puha perec, hasonló a mozisperechez, csak én kisebbekre csináltam.
Legközelebb több sót teszek bele, és a sós lötyibe is többet.
Fő az egészség.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr3684754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzska 2007.05.21. 17:42:43

off:
most megkövetésileg vagyok itten! nem tudom hogyan tudnám jóvá tenni hibámat, (nem részletezem mit, a lényeg, hogy udvariatlan voltam) így most kérdem, mivel tehetném jóvá? a legfinomabb csokitorta recept? minden jog átadva?:)
on: azt a perecet én is imádom! a családom is. és a nemzetiben valami 350 forint, ami szerintem a szabad rablás szinonímája!

Piros · http://piroskaesfarkas.blog.hu 2007.05.21. 20:15:55

Cserkókám!
Ha én köz lennék, akor kívánnám, hogy visszategyed a szép blogodba a levelelzős boxodat, hogy én, a Te Piros blogcimbid tudjon oda kedves megjegyzéseket elhelyezni.....Na.....!!!!

Ez a perec!!!!!!!!!!!!! Ha nem ennék még mindig fehérdobozosat, azonnal bejelentkeznék Hozzád:-))))
Az egyik kedvencem, jajajajaj.
És a kép is tökéletes!!!!
Ha lenne ölelésszámlálód, most dobnék egy nagyot Neked:-)))

Cserke 2007.05.21. 21:52:12

Zsuzska, egy édes vagy, de ugye nem vetted komolyan?!!Jöhet a legfinomabb csikotorta recept, de ottan nálad!!
Nincs mit jóvá tenni :o))
Na, akkor a Nemzeti olcsóbb, mint a mozi, ott többe kerül!

Pirosom, ha tudnásd milyen kedves volt benne...
És rettentő hősleg vagy, hogy még mindig dobozolsz!!Én már rég elkárhoztam volna, mint ahogy úgy tűnik, dobhatom is ki a 36-os cuccokat, mert nem bírok ettől az egy számtól szabadulni megfelé.
Amint megválsz doboztól, postázom a perecet!!

Cserke 2007.05.21. 22:14:12

Ha csikotortát tudsz, az is jöhet, csak ne ló kelljen hozzá...
Most nagyon röhögök.

És persze tudnád, nem tudnásd...
Jajj, ez a mai nap.

zsuzska 2007.05.21. 23:03:44

persze nem értem, de énisénis akarok nevetni!
csokitorta recept mihelyst a közelében leszek:)ló nincs, nem volt, és nem is lesz!

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2007.05.22. 00:54:18

Nem ér az éjszaka közepén élemedett korú családanyákat heves és hangos röhögésre kényszeríteni, valamint nem ér gyönyörű pereceket csinálni képen, amikor nekem dolgoznom kéne, nem pereceket nézegetni. Ejnye-bejnye.

Cserke 2007.05.22. 08:46:26

Zsuzska, ilyen estében nekem már nagyon vicces a csikotorta.. még rövid "i"-vel is.És persze lehet ló is, mert gyönyörű, de ne főzzük-süssük, mert csak élve szeretem.

Eszterem, az jó, ha nevettél, csikótorta új fogalom,esetleg tudod a receptjét? Én azt ismerem, ami úgy kezdődik, végy fél kiló 70 %-os étcsikót...De ne dolgozz már mindig az éccakába, pandamackós lesz a szemed tőle!

zsuzska 2007.05.22. 09:35:19

ááá, én észre sem vettem, hogy csikótortát írtál. (dislexiás lennék?:)
Recept mindjárt megyen!

Cserke 2007.05.22. 11:54:53

Pedig én meg milyen jót mulattam tajta.

zsuzska 2007.05.22. 12:27:49

na, most már elolvasom amit írsz. De azt látom, hogy TE még mindig nem:))

PartizánOrsi 2007.05.22. 12:40:13

Ez a csikotorta emlékeztet arra a szövegre, ahol a szavak elsö és utolsó betüje a helyén van, a többi meg belül összekeverve, mégis el tudjuk olvasni és értelmezni, mert mittudomén, hogy áll az agyunk és összerakja helyesen. Ezért nem tünik fel a csikotorta...
Cserke: beszélsz-e németül-e? Mert akkor én a helyedben a google.de-n rákeresnék a "Laugenbrezel"-re a következö perecsütéshez. Jaj, ez de szép lett! Imádom az olyan összetett szavakat, ahol az összetételnél egy dupla betü (cs, sz stb.) alakul ki, pl. pácsó, házsor, vízsugár, lazacsperma :-)

zsuzska 2007.05.22. 14:30:41

én meg itt ülök és röhögök azon, hogy mi az a páCSó. a többivel nem volt gond, ez vicces lett nekem.
Laugenbrezel a tuti perec? mit jelent, hogy lúgos? mért lúgos?

PartizánOrsi 2007.05.22. 15:07:16

A pácsó volt az elsö ebben a gyüjteményben, én se értettem elöször, mi a fene lehet az, amikor sok évvel ezelött a "nitrites pácsó" szókapcsolatban elöször láttam. Ez azért jó, mert rövid, a többi hosszabb szó, ott eleve összetett szóval számol az ember, de a pácsó az sose lesz pác-só elsö olvasatban...
Laugenbrezel az tuti perec, 82 millió német (plusz az osztrákok meg a svájciak) nem tévedhet :-)) Lúgos mert lúgos oldatban elöfözik rövid ideig a sütés elött, konkrétan szódabikarbónás vízben (OK, pontosítok: NaHCO3 vagy NaOH kell a vízbe, ezt a Wikipédiából puskáztam, eszerint az elsö a szódabikarbóna, a másik mittudoménmi) - lásd cserke receptjét az elöfözésröl. Itt van kép is a perecröl: de.wikipedia.org/wiki/Laugengeb%C3%A4ck

Cserke 2007.05.22. 15:53:18

Megvizsgáltatom magam, de gáááz!!Ha már "tajta" mulatok. Igaz, mindig sietek, gépelni meg nem tudok, de akkor is...
Azért másodszorra feltűnt a csikotorta és valamiért annyira viccesnek találtam, hogy könnyesre röhögtem magam.

Pácsó Moldovától nem ismerős?

Receptül talán tudom a németet, jó ötlet, igazad van, köszi. Hogy az én agyam, hogy van összerakva, jobb ha titkos marad :o))

Lehet, hogy kevés ideig főztem, azért nem lett barnább?? Na, majd legközelebb.Kénytelen leszek ennek az NaOH-nak utánézni, mi lehet köznapilag.

Rio · http://www.citrom.freeblog.hu 2007.05.22. 16:05:14

Pácsó anyunál is rendszeres röhögés tárgya, ez egy érdekes szókapcsolat. Egyébként a multiplexek érdekében egészen kicsit szeretném felemelni a hangomat, én birom őket (a műkukoricát ugyan utálom, az volt az igazi, amikor olvasztott vajasat lehetett kapni, egyetlen egy helyen). A házsor viszont kifejezetten költőinek tűnik :-)

Cserke 2007.05.22. 16:07:21

www.freeweb.hu/hmika/Kemia/Html/NaHidrox.htm

Na, ilyenben csak akkor főzöm ki a pereceket, ha különösen utálatos vendégek jönnek . Vagy egyszerűen csak megkínálom őket egy kis lefolyótisztítóval, az nem olyan munkás, mint a perec.

Marad a szódabikarbóna.

Cserke 2007.05.22. 16:08:45

Élelmiszergyártóknak nincsenek ilyen fenntartásik, simán megetetik velünk...

www.freeweb.hu/hmika/Lexikon/Html/Eanyag.htm

zsuzska 2007.05.22. 17:16:29

engem nem zavar a NaOH, mint ahogy nem zavar a HCl sem:) csak a töménységgel kell vigyázni, egyébként teljesen közönséges anyagok:) végül is a NaHCO3 csak egy CO2-vel több, nem? bár az is igaz, a szódabikarbóna sokkal jobban kezelhető.
Ha megint sütő közelébe kerülök, végre próbálok valami ilyesmit átverekedni a családon:)

Cserke 2007.05.22. 22:24:34

Én óvatos duhaj vagyok, megnéztem a német recepteket, ott erősen figyelmeztetnek, hogy szembe-ideoda ne menjen. Jó lesz nekem a szódabikarbóna is.Már az is úgy pezsgett, mikor a vízbe szórtam, hogy kezdtem aggódni.
De ha kipróbálod, akkor feltétlenül számolj be!

PartizánOrsi 2007.05.23. 11:48:09

Találtam Brezel FAQ-t :-)) www.brezel-baecker.de/brezelfaq

Itt azt írja, hogy max. 5%-os NaOH-s vízbe (nátrium-hidroxid, E524) teszik a perecet. Ritkábban NaHCO3-as vizet is használnak (szódabikarbóna, E500, 100 g 1 l vízhez), még ritkábban meg szódát (Na2CO3, nátrium-karbonát, szintén E500???).
Kicsit összekeveredett nálam a NaHCO3 meg az Na2CO3, ha valaki késztetést érez rá, legyen szíves bogozza ki.

Pácsó nem volt ismerös Moldovától, pedig egy idöben nagyon sokat olvastam töle.

zsuzska 2007.05.23. 13:59:51

NEM megijedni a képletektől!
Azt gondolom, hogy a szódabikarbóna vagy mosószóda (környezetbarát mosószer!) csakis az arányokon múlik. Mármint: az ugye megvan, hogyha savat és lúgot keverünk, akkor abból só és víz lesz. (HCl+NaOH=NaCl+H2O)

Ugyanez igaz akkor is, ha nem sósavat, hanem szénsavat keverünk:
H2CO3+NaOH=NaHCO3+H2O.
Viszont, ha több lúgunk van, a vegyületek továbbra is a semlegesség felé mennének, de csak így tehetik meg:
H2CO3+2NaOH=Na2CO3+2H2O.

A maradék sók már nem veszélyesek, nem marnak így könnyen csomagolhatók, de viszonylag bomlékonyak. Pl. melegítés hatására mindegyik elbomlik és CO2-ok távoznak (ez a széndioxid emeli meg egyébként a süteményeket is).

Ami marad: NaO2, a másik esetben meg NaOH. Egyébként a NaO2 is igen hamar további vizet vesz fel (ha van, de hiszen vízbe tettük, úgyhogy van) és NaOH-dá alakul. Na itt van, hogy miért is lúgos a perec:)
Imádom! kérdezzetek még ilyeneket! végre használom az eszem!

zsuzska 2007.05.23. 14:06:17

most már csak egy kérdés merül fel bennem. Mindig írnak arról, hogy milyen veszélyes, ha sok cukrosat eszünk, mert elsavasítjuk a szervezetünket. Ezek szerint, ha sütőporosan esszük a sütiket, akkor a mellékelten bevitt lúggal mégiscsak egészségesek leszünk?
Na EZT magyarázza meg nekem valaki:)

PartizánOrsi 2007.05.23. 17:50:37

Hát persze! És ha a sütiböl meg kispórolod a cukor egy részét, akkor még egészségesebb lesz, mert akkor a sütöpornak kevesebb cukor savasító hatását kell ellensúlyoznia ;-)
Olyan lesz, mint a csokoládé: a csokoládé ugye kakaóbabból, cukorból és tejböl készül. A kakaóbab az ugye bab, vagyis zöldség, tehát egészséges. A cukor cukorrépából készül, a répa zöldség, szintén egészséges. A tej meg csak úgy egészséges.

Cserke 2007.05.23. 22:07:07

Orsi, Zsuzska, örülök, hogy mire ide jutottam, már túl vagytok a lúgozás csínjabínján :o))

És persze mostantól nyogodtan cukrozok mindent és csokit is tömhetek befelé, mert jót tesz a savamnak. Vagy esetleg a lúgomnak??:o)))
Orsi! Brezel FAQ!...Ilyet! Várom Kalinka blogján a szebbnél-szebb pereceid!

Zsuzska, most aztán kész vagyok.
A kémiától mindig valami különleges betegségem támadt, állandóan ásítottam tőle. De hogy te miket tudsz???!!!

zsuzska 2007.05.23. 23:29:14

nem uncsi az:) látod, máris megoldottunk egy újabb rejtélyt! és milyen jó már tiszta lelkiismerettel enni az _egészséges_ sütiket!

PartizánOrsi 2007.05.24. 09:41:04

Ha gonosz lennék, most azt írnám: hát azt várhatod! Amikor itt minden utcasarkon, moziban, kocsmában lehet Laugenbrezel-t kapni, plusz a bótban még fagyasztott is van, gondolod, én magam fogom sütni? Ebböl ki lehet találni: igen, Németországban élek :-)) De ha gondolod, fényképezek neked egyet a sarki pékségben...

Cserke 2007.05.24. 12:57:06

Azé' így is gonosz vagy egy kicsit!!Két kézzel dúskálsz a lúgosperecben, nem igazság!!!:o))
Walldorf?Cologne?Solingen?Albert?
Hol a legjobb a perec?:o)

PartizánOrsi 2007.05.24. 14:36:36

A bajorok szerint Bajorországban legjobb a perec, a kölniek biztos a kölni perecet szeretik, az észak-németek meg a holsteini perecért vannak oda. Szerintem a berlini perec a legjobb :-))

Cserke 2007.05.24. 15:21:20

Áh, ez a geomicsoda semmit sem ér, azt hittem, most én leszek a nagy kitaláló, erre tessék!!...

Gyöngyi · http://jonnyka.gportal.hu 2007.11.29. 14:54:36

Kedves Cserke! Nagyon tetszik a recepted, utólagos enegedelmeddel elvittem - itt meg tudod nézni:

forum.sg.hu/listazas.php3?azonosito=bakterhaz&id=1173742652

Ha ellenzed, csak szólj, és kitörlöm. Azért remélem, hogy nem okoz gondot, reklámozlak is kicsit:))) Üdvözlettel: Gyöngyi

Cserke 2007.11.29. 21:11:46

Gyöngyi, beírtad a forrást, úgyhogy semmi gond, örülök, hogy tetszik:)
Címkék: perec sós kelt napraforgós
süti beállítások módosítása