Ugye, ottan van még az is, hogy én utálom a multiplexet, meg még akkor vannak olyan személyek, akik biztos, hogy mindig megkívánják azt a nyamvadt, bécsinek nevezett perecet is. És akkor nem elég, hogy fokozottan szenvedek attól, hogy ugye multiplex, megiszonyat hangos, meg nem mindig bírunk a reklámrészről lemaradni, kólát kell vennem, műkukoricát kell vennem (aminek a felét egy laza mozdulattal, mindjárt a film elején sikerült kiszórnom, mikor egy pillanatra rám lett bízva, hiába, a tudatalatti..), még a perec is.
Vacak. Napraforgós. Drága.
Ja, meg a "sziamitkérsz??" Én egy élemedett asszony vagyok, mi az hogy sziamitkérsz?? Hö!!!
Még ott a perec is.
Az . A vacak perec.
Amit mindig muszáj megvennem.
Már igazán leszokhatnék róla....
De most beindult a pékség program, mikor süssünk, ha nem kánikulában??
Télen semmi sportértéke nincs. Akkor ugye még jól is esik a sütő körül sertepertélni.
Nyáron meg, mikor kint is gutaütős meleg van, ellenben bent naggyon finom hűvös. Volna. Ha nem sütnék a sütőben. Most épp perecet.
Nagyon szeretem a lúgos kiflit, meg a perecet is, ugyanolyan kivitelben. Ausztriában nagyon finomakat eszem mindig, gondoltam hátha ilyet én is tudok.
Neten nem leltem lúgos péksütemény receptet, a most következő a Mindmegettéről van.
Nem lúgos, de azért jó volt.
Főzött sósperec
1/2 kg finom liszt
1/4 l tej
1/2 kocka élesztő
1 ek. cukor
2 tk só
olaj
Élesztőt felfuttattam egy pohár langyos tejben a cukorral, összegyúrtam a többi hozzávalóval a végén étolajat csurgattam bele, olyan 3 kanálnyit.
Kb. 10 percig állt. Akkor megformáztam
Vizet forraltam , 2 litert, mikor felforrt dobtam bele 2 ek. szódabikarbónát.
Ebben előfőztem a pereceket, de épp csak egy pár pillanatig mind a két oldalukon.
Éppenséggel a beígért mélybarna színt nem kapták meg ettől, de szép színük lett kenegetés nélkül is.
Akkor ezután még egy negyedórát békénhagytam őket, némelyiket meghintettem napraforgóval és utána 230 fokon sütöttem 12 percig.
Közben sós lötyit csináltam, 2 egység liszt, 1 egység sóból, tejfölsűrűre higítva vízzel. A pereceket kivettem a sütőből, rálötyköltem a sós cuccot és még 3 percig sültek.
Ez egy puha perec, hasonló a mozisperechez, csak én kisebbekre csináltam.
Legközelebb több sót teszek bele, és a sós lötyibe is többet.
Fő az egészség.
.jpg)
Erről beszélgetünk..