Paul Gayler vegetáriánus könyvéből nem ez az első darab, nem is az utolsó, mert a zöldségtorta is nagyon jó volt. Nem mellesleg annyira szép fotók vannak benne, hogy már attól is éhes leszek, ha csak belenézek.
Citromos mindenféle amúgy is a gyengém, áfonyával, vagy babapiskótával, mindegy is, citrom legyen benne.
Joghurtos citromkrém borsos meggyöntettel
krémhez
2 egész tojás
10 dkg porcukor (recept szerint 5, de attól olyan de olyan savanyú volt, nem is mondom, mennyire és mivel mit csinált volna abban a formaban)
3 citrom leve és héja (normál méretű citromok)
2 doboz natúr joghurt, lecsöpögtetve
1 dl tejszínből készült hab
2 kicsi lapzselatin, beáztatva, kevés forró tejszínben feloldva
Tojás, cukor, citromlé a jó kis forraló edényzetbe, amit ajánlok melegen. Gőz fölött addig kavargattam habverővel, míg kb. duplájára nőtt.
A recept szerint kevergetni kell, míg ki nem hül, de mivel ez fizikai lehetetlenség, meg van jobb dolgom is, beleborítottam a keverőtálba és habverő feltéttel gépileg keveredett.
Hűlés után aztán jól beletettem a joghurtot és a a habot. Mivel igen lagymatag állaga volt, előkaptam 2 kis lapzselatint és az is belekerült, a fent vázolt módon.
Legközelebb biztos majd anélkül próbálom, de most nagyon szerettem volna, ha nem ömlik ki a formából lágyan, mikor kiborítom.
Hűtőben üldögélt egész délelőtt.
Borsos meggyöntet:
recept szerint cseresznyéből kellett volna, de hirtelen nem találtam így július végén
2 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tk zöldborsszem
30 dkg magozott meggy
meggylikőr
Vajat, cukrot kicsit karamellizáltam (csak leírom ezt a szót, pedig nem akartam), beletettem a borsot, meggyet és a likőrt. Jól felforrósítottam, majd 3 ek. vízzel gyenge tűzön kicsit főztem, hogy a meggyek puhuljanak. Az egész talán 5 perc volt, ezt is valamikor délelőtt csináltam, hogy kihűljön, mire kell.
A cseresznyés változatnál kis citromlé is kell a recept szerint bele, de meggynél én ezt elhagytam.
És mi volt?
Alig bírtam kiborítani tálalásnál, lehet, hogy tényleg nem kellett volna bele a zselatin. Kénytelen voltam az edénykék aljára forró vizet csurgatni, ami némileg az esztétikáján rontott, mert azon a részen meglágyult a krém.
És még mi volt?
Annyira de tényleg nagyon jó volt a borsos gyümölcs, hogy nagyon.
Mindenki szerette. Míg rá nem jöttek, hogy bors van benne.
Akkor rögtön nem szerették.
Erről beszélgetünk..