Ideje békésebb vizekre evezni, a nagy indulatokat kiváltó birssajt helyett a lágy, párnaszerű, vajillatú kelttésztához. Ezt nem kell hámozgatni, fizikailag legyőzni, engedelmes egy dolog ez.
Türelem kell hozzá, jó élesztő, nem hideg alapanyagok és villanthatunk a mosolygós kiflikkel, zsemlékkel.
A legkisebb minálunk hot-dog és hamburger imádó. Ezeket a vágyait igyekszem otthon kielégíteni, lehet ezt a műfajt is egészségesebben művelni, ezért készül időnként hamburger, a hozzávaló puffanccsal egyetemben, a hotdog kifli helyett pedig most ezt a dolgot sütöttem.
A házi virslikészítést még tanulmányozom.
Molnárka
45 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes őrlésű (ezt az adagot alattomosan igyekszem emelni)
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojássárgája
10 dkg puha vaj
1 ek. cukor
1 kk. só
tetejére 1 tojássárgája, pici tejjel
Langyos tejben pici cukorral az élesztőt felfuttattam, és az összes többi szárazanyaggal összedagasztottam. Nem nagyon használom a kenyérsütőt ilyesmihez, szeretem látni, mi történik. Akinek van, persze belerakhatja a tésztát, a nemsütős program jól megcsinálja.
Duplájára kelesztettem, adagokra vágtam, nekem ebből 12 nagyjából egyforma darab lett.
Lett belőle klasszik molnárka-forma (hosszukás pici cipó, hosszanti irányban bevágva), meg kifliforma, és így megformázva keltek még kb. 20 percet, letakarva.
Ezidő alatt a sütő bemelegedett 190 fokra, amelyiket kellett, bevagdostam, megkentem tejes tojássárgájával, 20 perc alatt sült meg.
Nagyon jó szendvicsnek is, jelen esetben cottage cheese (van ennek magyar neve?), serrano sonka, kevés tejszínes torma és madársaláta a bélés.
Békés pékség
2007.10.05. 09:21 | Cserke | 11 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr95186624
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
fakanál · http://fakanal.freeblog.hu 2007.10.05. 10:57:09
cserke, sima fehér liszttel is működik?
Cserke 2007.10.05. 11:31:39
Persze, ha a tönkölyre gondolsz, ugyanúgy viselkedik, mint a sima búzaliszt, a teljes őrlésű meg annyira kevés benne, hogy állagán semmit nem változtatott, csak egy kis rostanyag.
Zotmund 2007.10.05. 14:28:43
Remek ötlet, asszem kipróbálom!
A cottage cheese-nek pontos magyar neve nincs, nagyjából lágy túrónak lehet értelmezni. Kis hazánkban nem kapható ilyen formán de bárki csinálhat. 4:1 arányban kell keverni tejfölt és sima zacskós túrót. A hatás ugyanaz.
A cottage cheese-nek pontos magyar neve nincs, nagyjából lágy túrónak lehet értelmezni. Kis hazánkban nem kapható ilyen formán de bárki csinálhat. 4:1 arányban kell keverni tejfölt és sima zacskós túrót. A hatás ugyanaz.
lorien 2007.10.05. 17:56:57
Nagyom egyre jár az agyunk most, én is épp most tesztelek egy tönkölylisztet, már sülnek a zsemlék, és várja a sorát a kenyér is :)
Ja, és lesz egy kis fonott kalács is, de az nem tönköly :)
Ja, és lesz egy kis fonott kalács is, de az nem tönköly :)
gyurgya 2007.10.05. 18:54:29
Ez jónak tűnik, én eddig sima tönkölyliszt + víz + élesztő verziót csináltam, az bejött, de ezt is kipróbálnám!!
A 3 tojássárgája is belekerül a tésztába?
Hogyan tekersz ilyen formás kifliket?
köszi
A 3 tojássárgája is belekerül a tésztába?
Hogyan tekersz ilyen formás kifliket?
köszi
Cserke 2007.10.06. 06:38:40
Zotmund, próbáld csak, érdemes:)
Lorien, várom a végeredményt. Kalácstéma nálunk is érik, de mostanában annyi édes volt, hogy elkezdtem aggódni, még a végén elhíznak...
Gyurgya, persze, hogy belekerül a tojássárgája, próbáld ki, a tojással és vajjal egészen más állagú és ízű lesz, mint a kenyér.
A kiflihez egyenlő szárú háromszöget vágok, aminek a szárai egészen hosszúak (van két hosszú szára és egy rövid oldala) és a rövid oldallal kezdem a feltekerést. Nekem ez a fazon vált be.
Lorien, várom a végeredményt. Kalácstéma nálunk is érik, de mostanában annyi édes volt, hogy elkezdtem aggódni, még a végén elhíznak...
Gyurgya, persze, hogy belekerül a tojássárgája, próbáld ki, a tojással és vajjal egészen más állagú és ízű lesz, mint a kenyér.
A kiflihez egyenlő szárú háromszöget vágok, aminek a szárai egészen hosszúak (van két hosszú szára és egy rövid oldala) és a rövid oldallal kezdem a feltekerést. Nekem ez a fazon vált be.
Arzénka 2007.10.06. 15:01:51
Nagyon klassz recept, köszi, h. közre adtad. A képek gyönyörűek, étvágygerjesztőek.
Cserke 2007.10.07. 19:30:02
Szívesen Arzénka, használd egészséggel és köszönöm :))
gyurgya 2007.10.09. 19:27:10
hahó,
kipróbáltam, remek lett!!!!!!
felveszem a listára és a kenyér mellé ilyet is teszek a sütőbe,
mindenkinek bejött:)))
köszi
kipróbáltam, remek lett!!!!!!
felveszem a listára és a kenyér mellé ilyet is teszek a sütőbe,
mindenkinek bejött:)))
köszi
Cserke 2007.10.09. 21:29:54
Gyurgya, örülök, hogy sikere van nálad is, köszi, hogy megírtad!
És szívesen :))
És szívesen :))
Erről beszélgetünk..