Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Békés pékség

2007.10.05. 09:21 | Cserke | 11 komment

Ideje békésebb vizekre evezni, a nagy indulatokat kiváltó birssajt helyett a lágy, párnaszerű, vajillatú kelttésztához. Ezt nem kell hámozgatni, fizikailag legyőzni, engedelmes egy dolog ez.
Türelem kell hozzá, jó élesztő, nem hideg alapanyagok és villanthatunk a mosolygós kiflikkel, zsemlékkel.
A legkisebb minálunk hot-dog és hamburger imádó. Ezeket a vágyait igyekszem otthon kielégíteni, lehet ezt a műfajt is egészségesebben művelni, ezért készül időnként hamburger, a hozzávaló puffanccsal egyetemben, a hotdog kifli helyett pedig most ezt a dolgot sütöttem.
A házi virslikészítést még tanulmányozom.

Molnárka

45 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes őrlésű (ezt az adagot alattomosan igyekszem emelni)
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojássárgája
10 dkg puha vaj
1 ek. cukor
1 kk. só
tetejére 1 tojássárgája, pici tejjel

Langyos tejben pici cukorral az élesztőt felfuttattam, és az összes többi szárazanyaggal összedagasztottam. Nem nagyon használom a kenyérsütőt ilyesmihez, szeretem látni, mi történik. Akinek van, persze belerakhatja a tésztát, a nemsütős program jól megcsinálja.
Duplájára kelesztettem, adagokra vágtam, nekem ebből 12 nagyjából egyforma darab lett.
Lett belőle klasszik molnárka-forma (hosszukás pici cipó, hosszanti irányban bevágva), meg kifliforma, és így megformázva keltek még kb. 20 percet, letakarva.
Ezidő alatt a sütő bemelegedett 190 fokra, amelyiket kellett, bevagdostam, megkentem tejes tojássárgájával, 20 perc alatt sült meg.


















































Nagyon jó szendvicsnek is, jelen esetben cottage cheese (van ennek magyar neve?), serrano sonka, kevés tejszínes torma és madársaláta a bélés.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr41186624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fakanál · http://fakanal.freeblog.hu 2007.10.05. 10:57:09

cserke, sima fehér liszttel is működik?

Cserke 2007.10.05. 11:31:39

Persze, ha a tönkölyre gondolsz, ugyanúgy viselkedik, mint a sima búzaliszt, a teljes őrlésű meg annyira kevés benne, hogy állagán semmit nem változtatott, csak egy kis rostanyag.

Zotmund 2007.10.05. 14:28:43

Remek ötlet, asszem kipróbálom!
A cottage cheese-nek pontos magyar neve nincs, nagyjából lágy túrónak lehet értelmezni. Kis hazánkban nem kapható ilyen formán de bárki csinálhat. 4:1 arányban kell keverni tejfölt és sima zacskós túrót. A hatás ugyanaz.

lorien 2007.10.05. 17:56:57

Nagyom egyre jár az agyunk most, én is épp most tesztelek egy tönkölylisztet, már sülnek a zsemlék, és várja a sorát a kenyér is :)
Ja, és lesz egy kis fonott kalács is, de az nem tönköly :)

gyurgya 2007.10.05. 18:54:29

Ez jónak tűnik, én eddig sima tönkölyliszt + víz + élesztő verziót csináltam, az bejött, de ezt is kipróbálnám!!
A 3 tojássárgája is belekerül a tésztába?
Hogyan tekersz ilyen formás kifliket?
köszi

Cserke 2007.10.06. 06:38:40

Zotmund, próbáld csak, érdemes:)

Lorien, várom a végeredményt. Kalácstéma nálunk is érik, de mostanában annyi édes volt, hogy elkezdtem aggódni, még a végén elhíznak...

Gyurgya, persze, hogy belekerül a tojássárgája, próbáld ki, a tojással és vajjal egészen más állagú és ízű lesz, mint a kenyér.
A kiflihez egyenlő szárú háromszöget vágok, aminek a szárai egészen hosszúak (van két hosszú szára és egy rövid oldala) és a rövid oldallal kezdem a feltekerést. Nekem ez a fazon vált be.

Arzénka 2007.10.06. 15:01:51

Nagyon klassz recept, köszi, h. közre adtad. A képek gyönyörűek, étvágygerjesztőek.

Cserke 2007.10.07. 19:30:02

Szívesen Arzénka, használd egészséggel és köszönöm :))

gyurgya 2007.10.09. 19:27:10

hahó,
kipróbáltam, remek lett!!!!!!
felveszem a listára és a kenyér mellé ilyet is teszek a sütőbe,
mindenkinek bejött:)))

köszi

Cserke 2007.10.09. 21:29:54

Gyurgya, örülök, hogy sikere van nálad is, köszi, hogy megírtad!
És szívesen :))
Címkék: kelt molnárka péksütemény
süti beállítások módosítása