Nem igazán kedvelem a sokadik csalódás után az ilyen jellegű dolgokat,
de éppen könyvhiányom volt, és ez eléggé karcsú formátumú amúgy is,
így aztán elolvastam. Mit mondjak róla, elolvasható, ha épp nincs más, de
ennyi.
Viszont szimpatikus sütireceptek vannak benne, egyszerűek, hamar elkészíthetőek.
Mindig megakadok az amerikai édességrecepteknél az ajánlott sómennyiségen.
Még nem jártam arrafelé, úgyhogy tapasztalatból nem tudom, milyen egy igazi
ottani süti, de én nem merek ennyi sót tenni egy édességbe.
A mostani receptben is fél teáskanálnyit!! ajánl, hát én a szokásos pirinyónál nagyobb
csipetet tettem bele és a válogatósabbja rögtön észlelte a dolgot, szóvá is
tette.
Nem tudom, más hogy van ezzel a dologgal, lehet, hogy máshogy vagyunk szokva,
de nekem rengetegnek tűnik egy ilyen viszonylag kis mennyiségű tésztához ez
a sómennyiség.
Ja és a cukrot is erősen leredukáltam, rengetegnek tűnt az eredeti, ráadásul demerara
cukorral csináltam, és az sokkal édesebb.
OFF
(A könyvben Pekándiós rágcsaként titulált kekszhez nekem, ki tudja miért?? nem volt
itthon pekándióm, úgyhogy a mi szép nagy diófánk terméséből készült. Utálok diót
törni, pedig igazán hálás lehetnék, hogy csak ki kell ballagnom a diószsákhoz és
kicsit dolgozni vele, máris van dió.Nálunk mindenki nagyon szereti, és igazán nem
egy nagy ügy megtörni-tisztítani, mégsem tartozik a kedvenceim közé ez a munka.
Valahogy nem is tudok kertet elképzelni diófa nélkül. Eddigi életem során mindenhol volt,
igaz, ősszel rengeteget kell utána takarítani, de olyan szép nyáron és idevonzza a
harkályokat, bár ez nem a diófa-volta, hanem inkább az öregsége, korhadós ágai miatt
van.
Tavaly egy gerlepár fészkelt (ha azt a rőzsekupacot fészeknek lehet mondani) a tetején,
egész idő alatt drukkoltunk, félnótás madarak alól nehogy kipotyogjon a fióka.)
ON
Na, lássuk a recipét. (Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság c. könyvéből merítve)
Pekándiós (diós) rágcsa, vagyis diós keksz
10 dkg vaj
18 dkg barna cukor
2 felvert tojás (villával)1,5 tk vaníliakivonat
10 dkg finomra vágott dió
30 dkg liszt (én tönkölyt használtam, fehéret)
Vajat megolvasztod, bele a cukor.Kihűlni hagyni.Hozzáadni a tojásokat, eldolgozni.
Én betettem a keverőtálba, habverővel és bekapcsoltam, habos krémszerű lesz egy
idő után. Ezután belekerül a többi alkotórész. Én megpirítottam előtte a diót, sokkal
finomabb úgy.
Diónyi gombócokat formálni, a könyv szerint beolajozott spatulával le kell nyomkodni,
de ilyesmivel eléggé rossz tapasztalataim vannak, különben is macerás, úgyhogy hagytam
a fenébe, maradtak a golyóbisok.
190 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt sül meg. Rácson hagytam kihülni.
Csinos puszedliformája lett, nem kell nagyon messze tenni egymástól. Bár nyilván ez
is függ a liszttől, ha nagyon lágynak érzed, kicsit nagyobb helyet hagyj.
Én betettem a keverőtálba, habverővel és bekapcsoltam, habos krémszerű lesz egy
idő után. Ezután belekerül a többi alkotórész. Én megpirítottam előtte a diót, sokkal
finomabb úgy.
Diónyi gombócokat formálni, a könyv szerint beolajozott spatulával le kell nyomkodni,
de ilyesmivel eléggé rossz tapasztalataim vannak, különben is macerás, úgyhogy hagytam
a fenébe, maradtak a golyóbisok.
190 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt sül meg. Rácson hagytam kihülni.
Csinos puszedliformája lett, nem kell nagyon messze tenni egymástól. Bár nyilván ez
is függ a liszttől, ha nagyon lágynak érzed, kicsit nagyobb helyet hagyj.
Erről beszélgetünk..