Erről beszélgetünk..

Címszavakban

7titok (1) 8.osztály (1) 9.osztály (1) abszurd (1) abszurdisztán (1) agar agar (1) ajánló (1) ajotanár (1) akebia (1) alma (4) almaszalámi (1) amaretti (1) apró (4) ausztria (6) a jó háziasszony (1) bab (1) babapiskóta (2) babér (1) bacon (1) balzsamecet (2) banán (1) baracklekvár (1) bazsalikom (5) bemutatkozom rólam (2) biriyani (1) birsalmasajt (1) birshab (1) birsszósz (1) bögrés (1) bolo do caco (1) bor (2) boros (6) bőrös karaj (1) boros mascarponekrém (1) borsó (2) borsos (1) briós (1) brokkoli (2) buci (2) búcsúposzt (1) burma (1) camembert (1) carum (1) cayenne bors (1) cékla (1) charlotte (1) citromos (7) citromos kakukkfű (1) citromos muffin (1) cobbler (2) császármorzsa (1) csicseriborsós (1) csigavész (1) csili (7) csilis mascarpone (1) csípős (3) csirke (14) csirkehúsgombóc (1) csokicsepp (2) csokis (4) csokiszósz (1) csokiszuflé (1) cukkini (5) culinaris (1) curry (3) dagasztás nélkül (2) dahl (1) darányi gólyák (1) desszert (1) dió (5) dionysos tavernája (1) diós (3) dödölle (1) dödölleszerű (1) édes (51) édesburgonya (1) édes felfújt (1) édes savanyú (1) égetett tészta (1) egres (1) egresleves (1) egytál (6) élesztő (1) eperszirup (1) epres (7) eseménynaptár (1) éttermi szemle (2) fagyis (3) fahéj (2) falatka (2) fatayir (1) fehércsoki (2) fehérrépa (1) fekete kömény (1) felfújt (2) feltét (1) fenyőmag (1) feta (1) film (1) fodroskel (1) fokhagymás (17) foto (2) fotó (1) főzelék (1) főzőtanfolyam (3) füstöltsonka (1) fűszeres (16) galuska (1) garam masala (1) gasztróciki (1) gasztro darwin díj (1) gersli (1) gé beszél (1) gofri (2) goldenblog (1) gombás (4) gombaszóst (1) gombaszósz (1) gombóc (1) google (1) gőzgombóc (1) gratin (1) grill (2) grillpác (1) grízes tészta (1) gyömbér (9) gyors (50) gyümölcsös (11) habcsók (1) hagyma (21) hajrá csokibolt (1) hal (1) hamburger (1) hír (1) hírek (1) hülyeség (1) hús (15) húsgombóc (2) i. m. (1) indiai (4) indiai sajt (1) internet (1) írták munkáim (1) írták munkáim fotóim emlékezések (1) iskola (1) ital (1) joghurt (1) joghurtos (9) kakaó (2) kakaóbab (1) kakaós (2) kakukkfű (8) kalács (3) karácsony (1) karácsonyiasztalrais (1) karaj (2) karamella (2) kardamom (1) kasnudeln (2) kecskesajt (1) keksz (4) kelt (18) kelt gombóc (1) kenyér (3) kenyércalzone (1) képviselőfánk (2) kérdezős hógolyós (9) keresőkifejezések (1) kert (8) kertfotó (3) kivis (1) knédligombóc (1) kókusz (1) kókuszos (4) kókusztej (1) kolbász (1) költözés (1) kömény (1) koncert (1) konyhadizájn (3) könyv (6) köret (10) koriander (4) koriandergyömbér (1) körtés (1) kosárka (1) közösblog (1) krém (3) krumpli (2) krumplifánk (1) krumplis (14) kukoricás (1) különleges zöldségek (1) kurkuma (3) kuszkusz (1) kutya (4) légballon (2) lencse (3) levelestészta (2) levélzöldség (1) leves (12) levesbetét (2) lovagi torna (9) madáretető (1) madeira (3) majoranna (3) mákos (6) málna (3) málnás (1) mandula (5) mangó (1) mango lassi (1) marcipán (3) marha (2) mascarpone (7) mazsola (1) mcferrin (1) meggyes (4) meggyes roló (1) méz (3) mézesházikó (1) mézes alma (2) miegymás (6) mizuna (1) molnárka (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mücver (1) muffin (3) mustár (2) mustármag (3) műzlikeksz (1) naan kenyér (1) namenia (1) napraforgós (1) narancs (1) narancshéj (2) narancshéjas sós (1) narancslé (1) narancsvirágvíz (1) nektarin (1) nemrecept (1) nudli (1) oregano (1) őszibarack (1) őszinte (1) ötperceskenyérke (1) padlizsán (5) pakora (1) palacsinta (1) panírsajt (1) papírbansült (1) paprika (1) paradicsom (7) paradicsomos raita (1) paradicsompüré (1) paradicsomszósz (3) parmezán (2) partifalat (1) pasztinák (1) patisszon (1) pecsenye (1) péksütemény (3) perec (1) pie (1) piláf (1) piramissüti (1) piskóta (1) pite (1) poharas krém (7) polenta (1) pórés (1) pörkölt (1) portulák (2) program (1) programajánló (1) programok (1) programozás (1) puding (1) pulyka (4) pylones (1) rebarbarás (1) réteskosár (1) ribizli (1) ricotta (1) rizotto (1) rizs (4) római kömény (7) rozmaring (2) rózsa (1) rózsatorta (2) rózsavíz (1) rumtopf (1) sajt (1) sajtfelfújt (1) sajtos (5) saláta (2) saltimbocca (1) sárgabarack (2) sárgarépa (6) show (1) sma (1) smoothie (1) sonkás (3) sör (2) sörkori (1) sörösdobozon (1) sörzsemle (1) sós (15) spárga (2) spenót (4) sült (8) sült eperbefőtt (1) sült zöldség (1) sütés nélkül (1) süti (36) sütőpor (6) szalonna (1) szárított paradicsom (2) szárzeller (1) szeder (2) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szenny (1) szezámmag (2) szilva (2) szilvalekvár (2) szódabikarbóna (1) szójaszósz (1) szolgálati (1) szövegláda (70) szülinapajándék (1) szűzpecsenye (1) tarja (1) tárkony (2) tatsoi (1) tej (4) tejföl (1) tejszín (18) tészta (10) tésztasaláta (1) tiramisu (1) tojás (5) tojásfehérje (1) tökmag (1) tökmagolaj (1) töltött (3) töltött tekercs (1) tönkölybúza (1) tönkölyliszt (1) torta (3) tortilla (1) túrós (11) tűzdelt (1) tv (1) újhagyma (1) utazós (4) vaddisznó (2) vajas (2) vajastészta (1) vajas fánk (1) vaníliakrémes (4) vaníliapuding (2) vargánya (1) vega (8) vers (6) veszíts el egy könyvet (2) vkf (12) vkf.iii. (1) vkf.iv. (1) vkf.vi. (1) vkf16 (1) vkf18. (2) vkf20 (1) vkf5. (1) vkf9 (1) vkf 13 (1) vkf 14. (1) vkf viii (1) vkf x. (1) vkf xi. (1) vörösbor (2) vörösboros (1) vörösboros meggyszósz (1) vöröslencse (2) zabpehely (2) zagyvaság (1) zakuszkatanya (1) zöldséges (27) zsálya (1) zsömle (1) ¤ (1) ¤barátság¤ (1)
Creative Commons License
KÉRDEZZ MEG, MIELŐTT FELHASZNÁLNÁD, TOVÁBBADNÁD....

Rózsa, de torta, de mégsem az

2007.06.13. 16:10 | Cserke | 18 komment


Az úgy volt, hogy tavaly nyáron Olaszországban a Garda tónál is jártunk. És olyan, de olyan finom dolgot ettünk ott, hogy szerettem volna megcsinálni, de támpontom nemigen akadt.Már ugye azon kívül, hogy milyen nagyon jó volt, valószínűleg kelttésztából készült, illatos-vaníliás volt, szép sárga és a gyanú is ott volt, hogy valami alkohollal lehetett lelocskolva.
Arra emlékeztem, hogy valami rose torta, vagy valami ilyesmi volt a neve. Olasztudásom megállapodik az udvariasságnál, tehát eltanácstalanodtam jelentősen .Akkor szegény Mammát támadtam meg, aki a sok dolga között utánanézett, de én egy olyan ronda vagyok, hogy az általa talált, bár nagyon izgalmasnak tűnő rózsapasztás sütire csak hümmögéltem, hogy az nem olyan.
Aztán rákerestem a neten, lesz, ami lesz. És íme, csak úgy dőltek a különböző rosa torték, torta delle rosék,torta di rosék és ilyesmik.
Pillanatnyilag eltántorított, hogy rögtön az első receptnél morbid vajjal :))) (burro morbido) találtam szemközt magam, de sebaj, buzgón próbáltam értelmezni a hozzávalókat. Némi nehézségek áthidalása (mondtam már hogy nem tudok olaszul?) után arra jutottam, hogy mégiscsak kibogoztam valahogy, miről lehet szó, majd boldog sóhajjal hátrahanyatlottam, hogy íme, probléma megfejtve. A sütést meg tologattam elfelé.
Így sem voltam benne biztos, hogy ilyet ettünk, mert alkoholról szó nem esett, de  majd kipróbálom, s jól meglátom. Az mindenesetre kiderült, hogy valami helyi hagyományos cuccól van szó.
Aztán az események olyan fordulatot vettek, hogy egy sós változatát próbáltam ki, amit azóta sem találok a neten, hogy összevissza vagdosva a szöveget, kinyomtattam. Az is fázisokban volt fotózva, ha valaki esetleg belebotlik, belinkelem.
Nem garantálom, hogy pont ugyanolyan, tekintve azt a kis dolgot, ugye a körülményeket tekintve, hogy ilyen legényesen vágtam bele a dologba.
Lényeg, ami lényeg, itt látható, kedves nagyérdemű, a végeredmény.

Rózsatorta sonkával, sajttal





















kovászhoz

14 dkg liszt
2.5 dkg élesztő (egy fél)
80 gr víz


Ezeket összekutyuljuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.


többi hozzávaló

40 dkg liszt
3 ek. parmezán, vagy pecorino, én előbbit használtam
1 tojás
150 gr tej
10 dkg puha vaj
1 tk. só  (rakhatsz kevesebbet is)

töltelék
15 dkg feketeerdő sonka
15 dkg pizza mozzarella, vagy másmilyen sajt

Én nem sokat vacakoltam, összeöntöttem az egészet, beletettem a kovászt és jól átdagasztottam géppel.
Aztán el kellett mennem, úgyhogy a hűvös pincébe raktam, nehogy túlkeljen, és mire egy óra múlva hazaértem, szépen megkelt.
Akkor kinyújtottam kb. félcenti vastagra és téglalap alakúra. Ill. nyújtottam volna, ha tudnék szép téglalapot, de helyette ilyen lett.



















Utána megraktam a sonkaszeletekkel és a sajttal.



















Utána feltekertem, mint a beiglit.















Utána kb 8 centis darabokra vágtam.

















Utána az egyik végét összecsippentettem, hogy ne folyjon ki a sajt.




















Utána beletettem egy edénybe, amit kivajaztam, oldalára tökmagot szórtam, alját kiszttel hintettem.






















Még fél órát kelt, közben bekapcsoltam a sütőt 180 fokra és fél óra alatt megsült.


Legközelebb duhajabb mód sajtozok, esetleg akár füstölttel, vagy más ízűvel, biztos, hogy zöldfűszer, pl, bazsalikom, vagy oreganó lesz benne és vékonyabbra nyújtom a tésztát, és kisebb átmérőjű rúdat csinálok, szebb lenne sok kisebb rózsaforma egymás mellett.
Aki nem akar flikkflakkozni, szerintem simán futassa fel az élesztőt egy csöpp cukorral a vízben és a teljes mennyiségű liszttel dagassza be.

Egyébiránt jó szívvel ajánlom, hagymás-bazsalikomos paradicsomsalátával, barna sörrel egészen kiváló vacsora volt. Mindenkinek egy tekercs jutott és bőségesen elég volt.

Hamarosan jön az édes rózsatorta, arra is találtam többféle receptet, még nem tudom, melyik lesz a nyerő.

A bejegyzés trackback címe:

https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr397138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyámlánya 2007.06.13. 17:36:13

utána pedig ez az iciri-piciri egyszerremindmegette! :-)

anyámlánya 2007.06.13. 17:38:11

nekem meg az agyamra ment a lassúdad 2.0-ás reakcióközlés, s már azt hittem: semmi-sehová!
erre meg?
bohóc a porondon!
tessék tapsolni!

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.13. 19:47:38

Nézzed, így már nem is :)))

Már én is jártam így, most aztán hipp-hopp, az iciripiciri eltűntette.

Melange 2007.06.13. 21:00:00

Amindenit, ez nagyon-nagyon jól néz ki! Szerinted teljes kiőrlésű lisztből is lehet? Esetleg fele finom, fele teljes...?

anyámlánya 2007.06.13. 21:21:44

Cserke!
hogy Te mennyire humánus vagy!
köszi! :-)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.13. 21:46:28

abcúg! péntekre pizzát terveztem sütni vacsorára, de hirtelen ez is esélyes lett :)

Piroska · http://piroskaesfarkas.blog.hu 2007.06.14. 07:23:38

Cserkókám! Elképzeltelek, ahogy bekészíted a fényképezőt, és lisztes kézzel tekeredsz a tárgy előtt, hogy lépésről lépésre bemutatsd a készülődést:-))))) Profi!

Túúúúdod, én nem értek a konyhásművészkedésnek, de emlékeztet engem egy dagimamám által készített sütire, amit darázsfészeknek hívott, és amolyan régi, kopott, piros lábasban tolta be a sütőbe, melynek az oldaláról helyenként lepattogzott a zománc......Ez is ebbe a családba tartozik?

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.14. 08:45:57

Melange, szerintem ha az egészet teljesből csinálod, nagyon nehéz lenne. Nekem legalábbis nem sikerült még jól kelt tészta úgy. Viszont a fele-fele biztosan jó, mert olyat már próbáltam.

Anyámlánya, szívesen!

Lorien, sokkal több munka nincs vele és elég jó volt..

Piros, ne is képzelj ilyeneket, az én kicsi gyermedvényem volt a fotográfus és ő is találta ki, hogy így legyen. De a kezem lisztes volt !:))

Abszolút ugyanaz a família. Csak az édes. Meg az biztos jobb is volt, mert igazit csak az igazi nagymamák, meg anyukák tudnak sütni. Mint amilyen pl. az én anyukám. Az ő kelt tésztái felülmúlhatatlanok.

zsuzska 2007.06.14. 11:26:02

1. tehát amíg nagymama nem leszek, ne is reménykedjek, hogy jó kelt tésztát tudok?
2. TE már nagymama vagy? mert nekem úgy tűnik, te már tudsz:)
3. én azt hittem a rózsatortához kell a rózsapaszta. (jó, sejtem ám, hogy akkor biztos az édeshez)
4. és kiderült mi is a morbid vaj?

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.06.14. 13:14:07

nagggyon izgalmasnak tűnik! itt-ott belebotlottam Mammával folytatott rózsatortaügyi eszmecserétekbe, és két dolog jutott eszembe: azt hiszem a név a formára utal, mivel úgy néz ki mint egy csokor rózsa. a másik, hogy van nekem egy receptem, ami ugyan a könyvben eredetileg chelsi zsemle néven van feltüntetve, viszont ha kerek formában sütöm akkor pont rózsatorta kinézetű lesz. és ebben aszalt gyümölcsök, fűszerek és barnacukor van, és olyan puha lesz a belseje, de alkohol ebben sincs. (mondjuk nem tiltja semmi, hogy egy kis alkoholos sziruppal nyakon öntse az ember, de még nem próbáltam)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.14. 13:41:44

Zsuzska
1. szerintem te már most is jót tudsz
2. Majdnem :)) Amilyen korán érnek ezek a mai gyerekek
Anyukáménak még a nyomában sem vagyok.
3. Ahhoz az izgalmas másik fajtához mindenképp
4. lágy, puha (gondolnád?? én nem )

Chilii, a név nekem is a formájára utal, amit Mamma talált az meg a pasztától rózsa.
Megnézem ezt a zsömledolgot nálad, nagyon jól hangzik.
Ha csinálok, biztos, hogy lopok a rumtopfból egy kis lét és megloccsintom.Biztos nem árt neki...

zsuzska 2007.06.14. 16:26:21

nem megy az oldalad operával! mért nem megy az oldalad operával? hol vagyok béna?
cserke: de a fotóst mindenképpen szeretném megdicsérni, NAGYON ügyes! én nem értek hozzá, de nekem úgy tűnik kompozíciók vannak a képen!
chilii: és ez a remeknek tűnő receptet melyik hónapban keressem nálad?:)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.14. 17:41:31

Én már nem tudom, mi történik itt.Küldtem segélykérést is, de fülük bottya nem mozdult rá. Szerintem egyáltalán nem te vagy béna.
Hát, Zsuzska, tudnád mi munkám volt, míg abból a kétszázhetvennyolc képből ezeket kiválogattam...

Én már megtaláltam Chiliinél, az archívumban keresd.

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.06.15. 10:03:49

zsuzska: 2006.05.08. ha az étlapon a pékség címkére kattintasz, akkor könnyen megtalálod!

bcyke blogberlo aki ott sem volt 2 · http://kacatvilag.blog.hu/ 2007.06.17. 00:45:10

ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ, ez megint nagyon csúúúúnya!:)))
Most már komolyan el kell gondolkodjak, hogy milyen gyakran nézzek ide be, ha jót akarok magamnak, hogy ne senyvedjek!:))))

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.17. 22:18:30

Mosmá' ha ennél jobban redukálod a benézést, nem is fogsz errejárni...
:)) vagy pedig :((

vkorsi 2008.03.28. 19:25:01

Ez nagyon széééép!
és semmi flikk-flakk nincs is benne.
felvettem a listámra :) (csak érnék egyszer annak a listának a végére :) )

Cserke 2008.03.31. 11:17:13

Orsi, én is pont így vagyok az én hasonló listámmal:9
És tényleg egyszerű és finom.
Címkék: sajtos sós kelt sonkás rózsatorta
süti beállítások módosítása