Mostan, hogy hazatoltam nagy keservvel magam az őrségi dombok közül, azt kell mondanom, hogy egészen hamar milliomos tudnék lenni egy étterem nyitásával ott arrafelé.
Tavaly nem ettünk ilyen helyen, ellenben most mintegy háromszöget bezárva, (mondhatni bermudát , bár kedden hosszúgatya volt) kartográfiailag is körüljárva a kérdést, megkóstoltam a vasi dödöllét. Vagyis ebből az egyik zalai volt, és sokan mondják hogy az a dödölle nem ez a dödölle.
Persze ezzel a koszttal elméleti szinten már kiscsibe korában megismerkedik mindenki, mikor a kisdedóvóban dalolják a Babanénivel, hogy egy tál, és hogy ettél belőle.
Ellenben én gyakorlati ember volnék (mondjuk rá) és nem elégedtem meg az elmélettel, mert annak ugye nincsen íze, de szikrányi sem.
De azért annyit nem árt tudni (hátha szembejön valahol), hogy Nógrádban gancának, Tolnában pedig gánicának szólítják ezt az étket, de pl. ha Jókait olvasol, ott is találkozhatsz Komárom környéki túrós dödöllével.
Azt mondják, Vas-és Zala megyében egészen, mi több, homlokegyenest másképp készítik. Na, kérdezzetek meg bárkit, mondjuk engem, amit Vasban ettem, az a kétféle, na az sem volt egyforma, ellenben a zalai sem különbözött annyira, hogy ezt direkte ki kellene emelnem.
Abban viszont biztos vagyok, hogy nagyon takarékos és nem annyira gazdag népek laktak errefelé, mert még véletlenül sem a szarvasgombás őzfilé a hagyományos népi étel, de azért a módosabbak már a régi időkben is a szarvaspörkölt körítéseként ették.
Kisded tesztünk első állomása a zalalövői elágazásban lévő Szarvas csárda.
Nagyon kellemesen lehet odakint üldögélni, kicsit levesz az élményből, hogy időnként autók dübörögnek el, de a kiszolgálás kedves és gyors, a pincérfiú kifejezetten készséges, mosolyogni is tud, és hamarvást érkezik a dödölle, amit egyébként csak körítésként, nem önálló fogásként tartanak az étlapon. Külön megkérdezik, kérek-e pirított hagymát rá, mert azt úgy szokták, de ha mégsem, akkor nem tesznek rá. Kértem, naná.
Megfelelő adag egy magamfajta kákabélűnek, ha nagyobb a befogadóképességed, dupla adagot kérj, még így is megúszod 500 (!) forintból.
A paradicsomsaláta kicsit szottyadt, de a dödölle, na a dödölle, az hibátlan. Legalábbis én tisztára hibátlannak gondolom, ezzel az őrült nagy tapasztalatommal, ami nekem van ugye. Pont jól megpirítva, nem nagy, nyögvenyelős darabokban, a hagyma is kellően sütve, nem tolakodóan, szóval kielégítő ebéd volt, igen olcsón.
A fizetőpincér is jön rögtön, mosolyog, érdeklődik, boldog hogy ízlett, majd hozzáteszi, hogy ő azért egy kis szarvaspörköltet kért volna körítésnek...
A wc tiszta, mindenfélével ellátva, ami kell.
10-ből 8, a paradicsom miatt, elvégre szezonja volna.
Minden napra egy dödölle, a keddi zegernyében a kondorfai Vadkörte fogadó lett kiszemelve ebédezésre.
Bent sejtelmes félhomály, nincs külön dohányzó rész, ami miatt mindjárt le is vonnám az összes 10 pontot. Szokásos népi izék a falon, hogy miért volt annyira sötét, nem tudom, meg azt sem, a sok kupát mire kapták (lehet, hogy valaki atléta a csapatból?), mert a sötétben azt sem láttam.
Vargányaleves, dödölle tejföllel, paradicsomsaláta.
Ezek ugye nem annyira időigényes kosztok?? Rajtam kívül ketten vártak az ebédjükre, a többi füstölt, mint a gép és hangosan mobilozott, hadd hallja mindenki, milyen fontos ember ő, ez persze nem a hely hibája, bár eljátszottam a gondolattal, hogyha lenne egy éttermem, biztos lenne külön terme az ilyeneknek, aztán boldogítsák egymást.
Drága barátim, erre a szerény kosztra fél órát vártam, pont kezdtem cihelni, hogy most akkor kifizetem az italom, s meglépek, mikor kicsoszogott a levessel az iszonyatosan lassú pincérlány. Most az is egy dolog, hogy mosoly fel nem tűnt volna az orcáján, de még csoszogott is!!!
Levest az időjárásra való tekintettel rendeltem, na a melegítő funkcióját be is töltötte, mert istenesen meg volt mikrózva, de a csipősségen kívül íze az nem volt. Úszott benne szomorúan némi vargányaszelet, aminek szintén nem volt íze, ennyi.
Pedig milyen jó, ízes kis levest lehet gombából csinálni!!!
Aztán megint ültem a koszos tányér mellett vagy tíz percet, mikor megérkezett a dödölle egy nagy fatálon, emberes adagnyi. Az íze meg sem közelítette a másikét, a paradicsomot egy helyről veszik, mert ugyanolyan szotykos volt.
Nem mondom, hogy rossz volt, de nem leszek a rabja a dödölléjüknek (sem), az már biztos.
Fizetésre véletlenül nem kellett annyit várni, mert a másik pincérben volt még egy kis élet.
Dödölle 650 ft, fél adag leves 550.
Ha nem vagy kaméleoni vérmérséklettel és étellel szembeni igénytelenséggel megáldva, ide ne menj be. (Speciel egy kaméleon pont jól érezte volna magát, elég sok légy volt.)
A wc teljesen rendben, csak ezért kap 3 pontot.
A kupákat egészen biztosan nem az éttermi színvonalukra kapták.
Harmadik napon már célzottan haladtunk a nagyrákosi Alsószeri csárda felé, az idő is jó volt, ki lehetett ülni a kertbe.
Szép, rendezett udvar, tele virágokkal, gyors, mosolygós, kellemes pincérnő.
Kértünk egy dödöllét, egy krumpliprószát, káposztasalátával.
Bár más vendég is volt, ha nem is sok, gyorsan érkezett az ebéd, a dödölle finom volt, a krumpliprószáról kiderült, hogy becsületes neve krumplispalacsinta. Íze jó volt, de valami teljesen jellegtelen sajt volt ráolvasztva, abszolút feleslegesen.
A káposztasalátát tökmagolajjal ettük, egészen kiváló.
A kávé isteni.
Nem néznek ki, ha beszélgetsz még hosszasan, fogyasztás nélkül, és itt jegyezném meg, hogy pontot ugyan nem vonok le, de a Berta kutya miért nem barátságosabb???
A két étel 650-650 ft volt, gyorsan tudtunk fizetni, itt még törzsvendég kártyát is kaphaszt, ami 10 % engedményt jelent a következő lakomázásnál.
Mellékhelyiség teljesen oké, nagyon szigorúan 9 a 10-ből, a sajt miatt. A pincérlány még azt is tudta, hogyan és miből készítik a prószát.
Ez volt a három közül a legkellemesebb, érdemes betérni, helyi erők szerint itt főznek a környéken a legjobban.
Itt készültek a fotók is.
Azon is elgondolkodtam, hogy leendő ellenfeleimet a blovagi tornán tudnám-e jól célzott dödöllékkel leteríteni, bár én kifejezetten kényelmesen hátradőlve akarok lovagisozni. De azért csak felhívom a becses lovagok figyelmét, hogy vigyázzanak, na.
Valamelyik nap csinálok egy kis dödöllét, majd jól megnézhetitek magatokat!
A kis dödölle-teszt
2007.07.12. 23:46 | Cserke | 15 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://eteto.blog.hu/api/trackback/id/tr34116664
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2007.07.13. 09:51:56
A Vadkörte eléggé felkapott hely pedig, bár én sem értem, miért. Ősszel mi is ettünk ott, nagyobb társasággal, elképesztően, kínosan lassú volt a kiszolgálás! A kaja nem volt annyira hervasztó, mint írod, de emlékezetes sem.
A nagyrákosi csárdát kipróbáljuk viszont augusztusban.
A nagyrákosi csárdát kipróbáljuk viszont augusztusban.
cserke 2007.07.13. 10:29:12
Igen, nyomják nagyon, de nem is értem, miért??
Más is pont ugyanilyen tapasztalatokról számolt be.
Más is pont ugyanilyen tapasztalatokról számolt be.
lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.13. 10:47:14
Kár érte, a Vadkörte még pár évvel ezelétt igen jó kis hely volt, és emlékezetesen finom szarvaspörköltet ettem ott, dödöllével, ez utóbbi is jó volt akkor. Így megy tönkre minden....
Cserke 2007.07.13. 10:48:24
Lehet, hogy a szarvaspörkölt most is jó, de hogy garantáltan őszbe csavarodik a hajad, mire megkapod, az biztos...
lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.13. 11:14:57
Az én hajam ugyan nem, ezen már lassan túlvagyok :) Igaz még nem teljesen, de családi vonásként, mire valaki túl van a krisztusi koron, garantáltan deresedik :)
Cserke 2007.07.13. 11:27:14
Látod, nem teljesen.
Ott viszont garantáltan az egész olyan lenne! :)
Ott viszont garantáltan az egész olyan lenne! :)
gabojsza · http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2007.07.13. 13:07:04
"Egy tisztes őszes halánték
a nő számára ajándék
és úgy kell, mint az őszi napsugár.
Ha sor kerül a tavaszra,
még nincsen okunk panaszra ..."
a nő számára ajándék
és úgy kell, mint az őszi napsugár.
Ha sor kerül a tavaszra,
még nincsen okunk panaszra ..."
Cserke 2007.07.13. 13:10:21
Istókzicsi ez jutott nekem is eszembe, mikor Lorien írt hajzattya állapotáról :))
lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.13. 14:53:08
Na, ti aztán egy követ fújtok, rendesen! :)))) Jól megkapom a magamét :)
Cserke 2007.07.13. 23:10:20
Nem is követ, nótát... :))
valaki 2007.10.10. 12:43:41
Ha jó kajára vágytok az Őrségben, a Határcsárdát Bajánsenyén ki ne hagyjátok! Egy nagy hibája van a helynek, sajnos a kocsma-étterem egységet nem sikerült megbontani...ezt nyáron a kinti leülővel tudják orvosolni, és dolgoznak is az ügyön....a kaja viszont szerintem messze a legjobb...
Cserke 2007.10.10. 22:01:16
Valaki, köszi a tippet, remélem lesz alkalmam letesztelni. Ó, ha a kaja jó, mit számít egy kis kocsmahangulat??:)
ladypick 2008.01.04. 16:46:00
Alsószeri csárda kihagyhatalan,ha valaki az Őrségbe megy.
Ajánlom mindenkinek:)
Vadkörte és a Bognár étterem színvonala az útobbi időben igen csak csökkent...
Ajánlom mindenkinek:)
Vadkörte és a Bognár étterem színvonala az útobbi időben igen csak csökkent...
caffeniko 2008.01.26. 19:07:26
Mi ősszel voltunk az örségbe, a Vadkörtét és a Határcsárdát néztük ki magunkank mi is, első nap be is tértünk a Vadkörtébe és nagyon kellemesen éreztük magunkat, na az igaz hogy nem voltak gyorsak (de mondjuk gondolom kevesen térenk be ide úgy hogy egy tárgyalásra rohanának vissza ebéd után)de a kellemes társaságban kedves barátaimmal nem esett nehezemre eltölteni a finom melegben a várakozást.Az ebédből kiemelném a sütőtök krémlevest finom márványsajttal(amellyet melesleg azóta két hetente kell föznöm a barátoknak)és nekünk nagyon ízlett a vadpörkölt és dödölle is.Nálunk egyedül az idióta techno lakodalmas zene okozott kisebb lelki traumát, de igyekeztünk inkább egymásra koncentrálni.Az ebéd sikereségét másnap mutatkozott meg igazán ,amikor is a Határcsárdába nagy várakozással betérve ,valahogy úgy érzetük magunkat mind akik valahol a határ túloldalán vannak , aztán azért étlapot kértünk mert szerettünk volna nem elsőre ítélni, de mindenki csak forgatta az étlapot , és egyöntetüen úgy döntött a csapat hogy kifizetjük az innivalókat és bár jó nagy kerülő de irány a Vadkörte:) ahol aznap a vargányaleves és a rántott tök dödölével vitte a prímet, na persze volt aki kitartott a szarvaspörkölt mellett:). S nagyon finom volt a tökmagolajas friss vegyes vágottjuk is (azóta sem hagyjuk el az örségben vásárolt tökmagolajat a házi vegyes salátáról)
Cserke 2008.01.28. 08:11:52
Ez abszolút jó hír. Kivéve a lakodalmas zenét:)De azért a fürgeségük úgy látom, maradt a régi...
Azért a Határcsárdára változatlanul kiváncsi vagyok.
Azért a Határcsárdára változatlanul kiváncsi vagyok.
Erről beszélgetünk..