Tat soi (Brassica juncea)
Levélrózsás Pak Choi-ként, vagy "kanalas káposztaként "ismert. Távol-keleti zöldségféle, nem túl erős, káposztára emlékeztető ízű. Spentóthoz hasonlatosan, keleti ételekben és nyersen salátákhoz is felhasználható.
Zöldséges rizstésztába és salátába tettem.
Mizuna, kyôna - Brassica rapa var. nipposinica
(vízizöld, kiotói zöld saláta)
Zsengén salátának, érettebben megfőzve is fogyasztható. Én a saláta változatot enyhén mustáros öntettel készítettem el.
Namenia (Brassica rapa var. rapa)
Erről csak annyit sikerült kiderítenem, hogy bőtermő és jóízű, utóbbit tanúsíthatom.
Az én konyhámban nyersen salátának, megpárolva fokhagymával, római köménnyel készült.
Mind a háromról elmondható, hogy késő ősszel is elérhető (ahol árulják egyébként), mert jó fagyálló képességgel rendelkeznek.
Mindegyiket megkóstoltuk nyersen és feldolgozott formában is, én arra jutottam, hogy gyakrabban kellene azon a piacon megfordulnom, mert igazán jóízűek, máshol viszont még egyiket sem láttam.
(Segédanyag: terebess.hu, biokultura.org, cookbook.hu)
Erről beszélgetünk..