Annyira megörültem, mikor Fakanál kiírta a közös főzöcske új témáját, hogy a nagy örömben rögton ki is ment a fejemből, mikorra kellene megcsinálni.
Pedig nem akartam kimaradni, mint a Gabojsza-féle előző fordulóból.
De aztán közbejött egy csomó minden, (szokás szerint) többek között, hogy inkább jó nyamvadt lettem, persze akkor, amikor már azt hittem, megúszom. És ebből kifolyólag sanyarúan lett tartva a nép, semmi másra nem volt erőm, mint hogy különböző gyógyleveseket csináljak, amiknek a gerincét a csili, gyömbér és fokhagyma alkotta, fekete vagy vörös lencsével, ilyen-olyan fűszerekkel és zöldségekkel. Megjegyzem, fogyókúrának sem utolsó.
Szerencsére volt tartalékom, amit mégis elsüthetek köret-témában.
Nem mondhatnám, hogy különösebben szofisztikált (eredetileg hajdina volt tervbe véve pályaműként), de finom, nem túl bonyolult és van egy óriási előnye.
Mindenki megeszi nálunk.
Sajtfelfújt, szűzpecsenye, gombaszósz
(3 főre)
felfújthoz:
1 db szikkadt zsemle
kevés tej a zsemle áztatásáshoz
2 tojás
15 deka tejszínes krémsajt
1 kanál vaj (kb. 3 dkg)
bazsalikom
só
bors
A zsemlét meghámozva apró kockákra vágtam és annyi tejjel öntöttem le, hogy kissé átnedvesedjen.
A tojások sárgáját kikevertem a sajttal, vajjal, fűszereztem, hozzáadtam a zsemlét, majd óvatosan beleforgattam a tojások keményre vert fehérjét.
Kivajazott-lisztezett formákba adagoltam és légkeverésen 160 fokon 20 perc alatt megsült.
A húst kétujjnyi karikákra vágtam, serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig sütöttem, aztán sóztam, borsoztam és 180 fokon a sütőben sült még 8 percet.
A gombaszósz laskából készült, hagymát, fokhagymát pirítottam, aztán hozzáadtam a gombát, só, fehérbors és tárkony fűszerezte, mikor megpuhult kevés kukoricakeményítős tejszínnel összeforraltam.
A recept pedig a legutóbbi, nem túl sikeres Gundel főzőbemutatóról való.)
Erről beszélgetünk..