Marha meleg van.
Hogy egészen plasztikus legyek, vagy inkább konkrét.
Mi a teendő ilyenkor??
Dobjunk fagyit a páncél alá!! És bár 2 percre van tőlünk a honi pályán általam kóstolt fagyik egyik legjobbika, azért a házi mégiscsak jobb.
És nálam meg külön favorit a gyümölcsfagyi.
Rengeteget változik az ember ízlése, szalagoscopfos koromban a vanília volt a nyerő, biztos hogy azt kértem mindig.
A vaníliát ma már nemigen eszem, pedig kedvenc ízesítőim egyike, az illatát is imádom (nem a szintetikusat, az boa, különösen az autószagosító, na az még boább) és teszek is fagyikba. Hanem egy jó gyümölcsfagyi!! Meg a jó kávé, meg a mogyoró, lehet esetleg karamell is, meg diós, meg az a nemtommilyen, amit tavaly ettem Olaszországban és valami jópofa neve volt és fantasztikus íze, meg a mégsokféle, de csakis a nemporfagyi.
A különböző izéket nem szeretem, mondjuk ilyen, hogy esterházy, meg túrósrétes, nahát, ezek nem is fagyik! Ezeket én szépen rendesen, süti formájában szeretem befelé tologatni.
Persze szoktam elhajlani a konzervatívból, mondjuk rizs, vagy mák irányba, de kevés helyen csinálják jól ezeket is.
Arról nem is beszélve, ha festőpaletta van a fagyipultban, rendes, tisztességes fagyiszínű fagyik helyett, na az már nem lehet jó. Kinek van kedve mondjuk egy kis kárminvöröset, némi állományjavítóval elegyítve magához venni fagyi helyett??
Na, most miután ezt
Múltkoriban iszonyat mennyiségű málnát kellet hamar feldolgozni, mert csak úgy hozták, tele van a mélyhűtő málnával. Meg különben is.
A málnafagyi jó.
A joghurtos málna még jobb.
Említettem már, hogy mennyire hatásos, még a patikaszereknél is hatásosabb a süti.
Most az ispotályos medicinák közé fel kell vennem a fagyit is.
Történt egy szép napon, hogy az én drága magzatom, aki úgy fél óra alatt megtanult tökéletesen vizisízni (hiába, tehetség, tiszta anyja! én ugyan azt nem tudok, de akkor is!!), a nagy sportolásban esett egy ajtószaggatósat.
A dolog után még egészen fickós volt, de másnap reggel, meglátván szegedibucisra növekedett térdkalácsát, rendkívüli bánatba esett.
Kicsit még pityergett is, ami abszolúte megengedhető minálunk, mert a fiúgyermek is nyugodtan bőghet, miért is ne?, kicsi is még, jó, majd ha 18 lesz, akkor ilyen miatt nem fog, na!
Édesanyja elmagyarázta őnéki, hogy hjajjah, kicsi fiam, bizony ilyen dolgok ezek, aki lóra ül, az is le is eshet (itt vagyok mindjárt én, ugye, akinek nem sok esélye van a közeljövőben a lovonmaradásra), meg hát a sport, amelyiknek bármely ágazatában megeshet bármi, meg hasonló hülyeségeket, amiket a hozzám hasonló buggyant szülő szokott összehordani.
(Zárójelben jegyezném meg, hogy tegnap, mikor az én hősöm esett egy duplaszaltósat és úgy jött haza, hogy alig bírt mozogni, mellékesen, nem kétballáb, nem szokott esni és ekkorát még sosem, mert "valami bunkó keresztbe jött a kötélnél", szóval tegnap, mikor haza sikerült vonszolnia magát, miközben csimota izgatottan fecsegett, hogy jajjanya, aaakorát esett, hehe, én meg csak úgy mentem keresztbe a hullámokon!!!, szóval ennek hallatán valami egészen mást mondtam, persze kizárólag részvétből és csak akkor, mikor kiskorú már nem hallhatta.)
Miután gyermeknél a vigasztalási kísérletem sikertelen volt, (ki kell a szenvedést is élvezni, az utolsó cseppig), valamivel csak elő kellett állnom.
"Kicsi szívem, lenne jobb kedved valamitől?"
Nem!
Na, de mégis??
Nem!
Hát, jól van, akkor nem is csinálok fagyit, amúgy sem volt kedvem pancsozni.
Milyen fagyit????
Málnás-joghurtosat gondoltam, de ííígy??!! Inkább nem csinálok.
Málnásjoghurtos??? Na, jó, azt talán ennék."
És akkor így leereszkedett ez a drága gyermek az ő anyjának fagyijához.
És aztán evett is belőle, mert nagyon jó, szófogadó kisgyermek.
És bár szerintem többet ért volna, ha a térdére kenjük, egészen jelentős javulás mutatkozott az ő állapotában a fagyievés után. Mondhatni, olyan lett, mint újkorában.
Így volt, ez az igazság.
Vagy majdnem.
De hogy melyik része nem az, úgysem mondom meg!!!
Joghurtos málnafagyi
2 dl tej
1 tojás sárgája
5 kanál cukor
1 dl tejszín
1 doboz natúr joghurt (2 decis)
1 kk. vaníliakivonat
~ 3 ek. citromlé
~ 30 dkg málna, átpasszírozva
Szokásos módon a 2 dl tejből, tojásból, cukorból gőz fölött alapot főztem, jól lehűtöttem.
Most felvertem a tejszínt , úgy adtam hozzá, de ekkora mennyiségnél nincs igazán jelentősége.
Belekevertem a többi hozzávalót is és aztán a fagyigépben forgolódott pár percig. Nagyon hamar készen lett.
Akkor még belekevertem egy marék egész málnát.
Adagolása gyógycélból: naponta többször, amikor épp eszünkbe jut.
Erről beszélgetünk..