Ha az ember kellően ellustul holmi folyamatos kiruccanások miatt, úgy két hét elteltével már különböző dolgok járnak a fejében. Én legalábbis így voltam vele, persze szigorúan gasztronómiai vonalra korlátozva, merek én mást gondolni?!
Megvan ennek az oka is, mert ugye ha a szóbanforgó egyed (vagyis én) 11,5 éves gyereke leteker bicajon 5 nap alatt 320 kilométert (és 600 métert), azt a gyereket igenis jutalmazni kell. Igaz, többet az életben nem megy ilyen formában biciklitúrára, de ez teljesen érthető.
Én már az első napon nem értem volna meg az 50. kikométert, mai napig ott fetrengenék oxigénhiányos állapotban, sajgó fenékkel, erős önsajnálattal az árok mentén valahol.
De ez a gyerek, ez nem! Kicsit kérges lett az alfele, de zokszava nem volt.
Egészen míg haza nem ért. Itthon nem volt senki, akinek érdemes lett volna macsóműsort előadni.
Szóval nagyratörő terveim voltak, különböző emeletes, habos csodák lebegtek lelki szemeim előtt, változatos krémrétegekkel, gyümölcsökkel dúsan, kibuggyanó mascarponéval, csokilegyezővel,.
A baj először is az volt, hogy túl sok ötletem volt.
Másodszor, hogy hirtelen nyakamba esett 16 kiló meggy, erre két napra 18 kg málna és ezeknek nem volt szabad találkozniuk. A csodakészítés meg pont a kettő közé esett volna. Ez egy kicsit megnyomta az én lelkemet.
Harmadszor, hogy azon a napon, amikorra időzítenem kellett volna, olyan marha meleg volt, hogy a tevék is kegyelmet kértek volna.
Azért a sütő mégis szükségeltetett a sütihez, viszont cserébe nem kellett utána sokat vacakolni, krémet buggyantani, ezelni-azolni.
Szóval, jelentősen alábbadtam, a cukrászati csodából így lett pofonegyszerű bögrés süti.
A meggyet még sosem sikerült belesütnöm, mindig a tetején marad, pedig én úgy szeretném, viszont cserében könnyű és finom a tésztája.
Minden gyümölccsel nagyon jó, akár málnával is.
Kérgeshátuljú biciklis sem reklamált, igaz, nem avattam bele előzetes hagymázas elképzeléseimbe.
Minimál (bögrés) meggyes
20 dkg puha vaj
4 tojás
1 bögre cukor
1/2 dl tejszín
1 tk vaníliakivonat (v. egy van.cukor)
3 bögre sima liszt
1 tk. sütőpor
~ 60 dkg magozott meggy
mandulaforgács a tetejére
Vajat a cukorral nagyon habosra kikevertem, aztán a tojásokkal is, ezután ment bele a tejszín, a vaníliakivonat, majd összekevertem a sütőporos liszttel. Vajazott, lisztezett tepsibe (nagy tepsi fele) öntöttem, rászórtam a (nem lisztezett) meggyet és a mandulaforgácsot.
160 fokon légkeverésen 30 percig sült.
Másnapra sem szárad ki.
Nincs rá érkezése.
Erről beszélgetünk..